• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte čovjeka starog 10.000 godina sa Lepenskog vira: Srpski naučnici rekonstruisali lice iz praistorije (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Srpski arheolozi, bioarheolozi i informatičari predvođeni prof. dr Sofijom Stefanovićem rekonstruisali su lice drevnog stanovnika Lepenskog vira iz čuvenog groba br. 69.

 Srpski naučnici rekonstruisali lice iz praistorije Izvor: Shutterstock

Da li je moguće "vratiti u život" drevne ljude? Da li je moguće komunicirati sa njima? Po prvi put u istoriji, posjetioci Paviljona Srbija u Dubaiju mogu da komuniciraju sa autentičnim, mobilnim i prilagodljivim 3D licem čovjeka sa Lepenskog vira koji je zaista živio u praistoriji i umro na obalama rijeke Dunav prije više od 10.000 godina.

Srpski arheolozi, bioarheolozi i informatičari predvođeni prof. dr Sofijom Stefanovićem, uz podršku Nacionalne platforme Srbija stvara napravili su naučni podvig i stvorili biokinetički model, vjernu, "živu" kopiju lica drevnog stanovnika Lepenskog vira iz čuvenog groba br. 69.

Prvi su uspjeli da razviju analitičke procese i uz pomoć informacija skrivenih u kostima, napravili su virtuelnog čovjeka koji se pojavio kao onaj koji je živio prije 10 milenijuma. Arheološke rekonstrukcije antičkih lica su odavno poznate. Takvih primjera ima kod nas na Viminacijumu, piše Sve o arheologiji.

Srpski naučnici su ovu nauku podigli na novi nivo. Oni su spojili znanje stečeno proučavanjem ljudskih kostiju (biantropologiju) sa naukom o DNK i drugim forenzičkim analizama, ne samo da bi stvorili tačno, realistično 3D lice čovjeka koji je umro prije deset milenijuma, već da bi ga animirali i doveli u život sa realnim ekspresijama lica. Srpski naučnici to nazivaju Digitalna ljudska tehnologija (DHT).

Ko je bio ovaj muškarac?

Poseban vid sahranjivanja, u sjedećem položaju sa sa prekrštenim nogama (lotus položaj), uočen je kod ovog muškarca u grobu br. 69 sa Lepenskog vira u periodu od 8170-7594. godine prije naše ere. Ovakav način sahranjivanja ukazuje da je tako sahranjena osoba imala poseban društveni status tokom života u toj zajednici.

Na osnovu antropoloških analiza znamo da je imao oko pedeset godina kada je umro, da je bio visok oko 180 cm, da je imao 72 kg, ali i da se dosta hranio ribom. Takođe, bio je izuzetno fizički aktivan tokom života.

(Nacionalna Geografija, Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop