• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poznati karikaturista Marko Somborac za Mondo: "Sloboda nije da svako radi šta hoće"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Otvaranjem izložbe "Politička karikatura" beogradskog karikaturiste Marka Somborca u utorak je počeo drugi po redu festival "Sloboda narodu" u banjalučkom Domu omladine.

 Marko Somorac izložba u Banjaluci  Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Poznati satiričar, čije karikature svakodnevno čitamo u "Blicu" i grohotom se smijemo, prvi put ima izložbu u gradu na Vrbasu, gdje je uostalom i prvi put u životu.

"Da ne bi ovog festivala, ne bih ni sada, nikako nisam mogao da nađem vremena, ali super, hvala vam na pozivu. Lijepo je ovdje, probao sam i ćevap i 'Nektar' pivo, a vi stavite 'biiip' ako je reklama", rekao je Somborac za MONDO.

Na pitanje da li postoji apsolutna sloboda u radu bilo kojeg svjetskog karikaturiste, odgovorio je da je jedino važno da satira bude okrenuta ka propitivanju tema od javnog interesa.

"Zavisi šta je vaša definicija slobode. Sloboda nije da svako radi šta hoće i da šteti drugima, ali jeste da se kritički razmišlja, da se propituju bitne stvari od javnog interesa i tako dalje. U ovom drugom slučaju treba to raditi što oštrije i jače ka predstavnicima moći i vlasti".

Prema njegovom mišljenju, smije se "potkačiti" i nekog ko nije direktni nosilac vlasti, ali je ipak važnije "udarati" po onom ko ima najveću odgovornost za stanje u društvu.

"Ne mora, ali to je najbitnije. Najvažnije je onog najmoćnijeg i najodgovornijeg prozivati", dodao je Somborac.

Nedavno je izišla karikatira u ruskom listu sa kritikom Evrope i Francuske, što je naišlo na osudu Zapada, a uslijedio je i ruski odgovor da su "takve karikature prepisane iz francuske tradicije, kakvu ima čuveni list  'Šarli Ebdo' ".

"Vidio sam, ne znam šta da kažem. Bitno je kakva je poenta, šta ste htjeli da kažete i ako možete to da odbranite, da imate argumentaciju, onda sve može. A ako nemate, onda džaba sve",podvukao je beogradski karikaturista.

U banjalučkom Domu omladine danas je u okviru festivala "Sloboda narodu" otvorena izložba karikatura Marka Somborca:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop