• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Život je maskenbal": Premijera dokumentarca o Dušku Trifunoviću na RTRS-u

Autor Dragana Božić

Dokumentarni film o pjesniku Dušku Trifunoviću u produkciji Radio Televizije Republike Srpske pogledajte 28. januara u 21 čas na RTRS-u.

 Dokumentarni film o Dušku Trifunoviću na RTRS-u Izvor: RTRS

"Život je maskenbal", priča je o dječaku sa malim izgledima da preživi djetinjstvo. Pripovijest o „radniku-pjesniku“, mladom mašinbravaru, koji piše pjesme, krijući se po ćoškovima naftne rafinerije, a koji će se za vrlo kratko vrijeme nametnuti kao vrlo važna figura književnog i ukupnog javnog života Sarajeva i BiH početkom šesdesetih prošlog vijeka.

Ovo je film o čovjeku koji je opismenio popularnu muziku, a kao zaslugu za to, umjesto unosnih tantijema za bezvremenske hitove, zalijepljena mu je etiketa: „estradni pjesnik”.

Drama o čovjeku, nekadašnjem simbolu Sarajeva, koji će ovaj grad napustiti, nečujno, 1992. godine. A u Novom Sadu će sam sebi prišiti novu etiketu: „pjesnik – izmaglica“. Ne izbjeglica, već izmaglica. Napisaće ponovo, po sjećanju većinu svojih djela: zbirke pjesama, romane, dramske komade.

Izvor: RTRS

Kako je i zašto Duško Trifunović bio i ostao više poznat, nego čitan? Zašto je pjesnik, ovjenčan najznačajnijim pjesničkim nagradama, antologizovan, verifikovan od ozbiljne književne kritike, u akademskim krugovima i dalje uladičen među estradne pjesnike?

U filmu učestvuju pisci: Pero Zubac, Rajko Petrov Nogo, Izet Sarajlić, Muharem Bazdulj; muzičari: Goran Bregović, Gabor Lendžel, Željko Bebek, Sead Memić – Vajta; akademik, Zoran Paunović koji su o Trifunoviću rekli da je sa njegovim odlaskom završen čitava jedna epoha. Bio je prvi koji je pokazao da popularna muzika u sebe može da primi ozbiljnu poeziju. Znao je da ono što narod nosi u svom genu, pretoči u akedkvatne stihove koji su, u velikom broju, ušli u svakodnevni govor, te ih ljudi izgovaraju kao narodne mudrosti, ne znajući im autora.

Film realizovali: reditelj Branko Lazić, scenarista Saša Berendika, savjetnik na projektu Tatjana Marjanović, direktor fotografije LJubomir Tešinić, montažer Vedran Marić, snimatelj Dejan Račić, majstor svjetla Dragan Talić, majstor tona Vladimir Vladetić i producent Saša Đorđević.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop