• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uzori su joj Klod Mone i Stanislav Brusilov: Maturantkinja iz Kostajnice naslikala poznatu repliku Uroša Predića (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Maturant Srednjoškolskog centra Kostajnica Elena Radojčić iz sela Petrinja naslikala je repliku "Kosovke devojke" Uroša Predića, a za ovaj poduhvat trebalo joj je godinu dana.

 Maturantkinja iz Kostajnice naslikala repliku "Kosovke devojke" Uroša Predića Izvor: Srna/Marija Adamović

Talenat ove osamnaestogodišnje djevojke prepoznat je prošle godine kada je za likovni rad o temi "Volim Srbiju" osvojila prvo mjesto na konkursu Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Nedugo nakon toga primila je narudžbu da uradi repliku "Kosovke devojke".

Možda će vas zanimati

Elena je rekla Srni da je, iako ne voli raditi replike jer najviše slika živu prirodu, prihvatila narudžbu ne razmišljajući koliko je zahtjevna.

"Tako nešto nisam nikad radila, nisam slikala ljudsku fizionomiju, a sve je trebalo uraditi vjerno iz poštovanja prema autoru, njegovom remek-djelu i samoj temi", objasnila je Elena, dodajući da je replika formata 90 sa 70 centimetara i da je bilo teško uskladiti proporcije, figure, dubinu slike, teksturu.

Izvor: Srna/Marija Adamović

Ona je istakla da se slikanjem bavi amaterski i iz ljubavi, te da je sumnjala u svoje vještine potrebne da bi vjerodostojno i ubjedljivo naslikala repliku ove čuvene slike.

"Uradila sam dio i odustala, shvativši da je to za mene pretežak poduhvat, pa sam otkazala narudžbu. Ipak, na nagovor roditelja i prijatelja nastavila sam raditi na slici i završila nakon godinu dana", navela je Elena.

Možda će vas zanimati

Ona je dodala da je porodica bila srećnija od nje kada je završila sliku, a da je ona sama osjećala zadovoljstvo jer je uvidjela koliko zaista može.

Elena je napomenula da crta od ranog djetinjstva, a da je slikanje postalo njena ljubav u višim razredima osnovne škole.

Inspiraciju nalazi u pejzažima i ljepoti prirode, a slika u akrilu i akvarelu. Do sada je uradila dvadesetak slika, a uzori su joj Klod Mone i Stanislav Brusilov.

Izvor: Srna/Marija Adamović

"Slike nisam prodavala, uglavnom sam ih poklanjala. Međutim, nakon što sam objavila da prodajem repliku `Kosovke devojke`, javio se kupac jednog manjeg pejzaža", navela je Elena.

Ona je rekla da planira da upiše Pedagoški fakultet, dok će slikanje ostati njena strast.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop