• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za knjige nema dovoljno novca

"Fond smo popunili isključivo zahvaljujući gradu Banjaluci", istakla je Ljiljana Petrović-Zečić.

 Za knjige nema dovoljno novca Izvor: MONDO

Biblioteke u RS prošle godine nisu dobile ni marku za obnovu knjižnog fonda, dok su za ovu godinu bibliotekari dobili obećanje da će im Ministarstvo prosvjete i kulture RS uplatiti redovan iznos za otkup knjiga, odnosno 200.000 KM za sve institucije u ovom entitetu, pišu "Nezavisne novine".

"Prošle godine nismo dobili sredstva od Ministarstva, pa smo bili prinuđeni da knjižni fond popunjavamo iz sopstvenih skromnih resursa", istakla je pomoćnik direktora Narodne i univerzitetske biblioteke RS (NUB RS) Ljiljana Petrović-Zečić.

Ona je dodala da gradsku jedinicu biblioteke potpomaže i grad Banjaluka, što je naročito u 2008. godini došlo do izražaja.

"Bilo je rečeno da gledamo, da pravimo spiskove, ali od uplata nije bilo ništa. Bazirali smo se na osnovno popunjavanje fonda koje čini obavezan primjerak knjige koji biblioteka dobija, a nešto smo izdvojili iz vlastitih sredstava. Sve u svemu, fond smo popunili isključivo zahvaljujući gradu Banjaluci", istakla je Ljiljana Petrović-Zečić.

Za obnovu godišnjeg knjižnog fonda za NUB RS se iz budžeta izdvaja 10.000 KM, za sedam matičnih po 5.000 KM i za 41 opštinsku biblioteku 3.000 KM, što sve skupa čini oko 200.000 KM.

Iako opštine, kako kažu bibliotekari iz drugih mjesta, nisu dužne da finansiraju matične i gradske biblioteke, u resornom ministarstvu tvrde drugačije.

"Ukupan iznos od 200.000 KM za otkup knjiga za biblioteke nije dovoljan, ali primjećujemo da opštinske biblioteke u najvećem broju slučajeva nisu podržane od svojih opština. Znamo da je opština ili lokalna zajednica dužna da brine o svojim građanima, pa i na način da obezbijedi dio knjižnog fonda", kaže pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Irena Soldat-Vujanović.

Suočeni sa nedostatkom sredstava bibliotekari su se za obnovu knjižnog fonda snalazili na razne načine.

"Prošle godine smo knjige nabavljali uz pomoć sopstvenih sredstava preko izdavačkih kuća i na mini-sajmu u Trebinju, uglavnom na odgođeno plaćanje", kaže direktor Narodne biblioteke u Trebinju Danica Kuduz.

Direktor Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" iz Prijedora Snežana Đikić kaže da ova biblioteka većinu svojih potreba zadovoljava novcem koji joj na godišnjem planu donira grad.

Prema riječima Drage Mićića, pomoćnika direktora Narodne biblioteke u Doboju, s obzirom na sredstva koje biblioteke dobijaju, ne može se govoriti o obnovi, već o godišnjem "osvježavanju" fonda.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu problem može biti riješen na tri načina, od kojih je povećanje sredstava u budžetu za kulturu samo jedna mogućnost.

"Više od 500.000 KM se potroši na plate onih koji rade u matičim bibliotekama, a da zapravo nemaju neku suštinsku ulogu za razvoj bibliotekarstva. Možda bi Društvo bilbiotekara RS, NUB RS i matične biblioteke morale pristupiti redefinisanom zakonu-pravilnicima i na taj način doprinijeti drugačijoj raspodjeli finansijskih sredstava, pa bi unutar postojećih sredstava bilo dovoljno za kupovinu knjiga", kaže Irena Soldat-Vujanović.

Ona ističe da bi i same opštine obavezno u svojim budžetima trebalo da planiraju sredstva za otkup knjiga, i da bi se sredstva od uslužne djelatnosti koja se naplaćuje u bibliotekama mogla preusmjeravati za otkup knjiga. (Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop