• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na Mešu Selimovića

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih srpskih književnika 20. vijeka Mehmed Meša Selimović.

Rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli, a nakon završenih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, do početka Drugog svjetskog rata, radio je kao profesor u gimnaziji u svom rodnom gradu.

Po izlasku iz ustaškog logora 1943. godine, otišao je u partizane.

Poslije rata bio je direktor Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, umjetnički direktor "Bosna filma", kao i glavni i odgovorni urednik u izdavačkom preduzeću "Svjetlost" u Sarajevu.

Zbog prigušenog sukoba s tadašnjim političkim rukovodstvom u BiH, napušta Sarajevo i prelazi u Beograd, gdje nastavlja da objavljuje svoja djela.

Autor je jednog od najznačajnijih romana srpske literature "Derviš i smrt", koji se odlikuje osobenošću tretiranja teme, čovjekovog života u tragičnim okolnostima i refleksijama o ljudskoj egzistenciji.

Dubok pečat u srpskoj literaturi ostavio je i romanima "Tišina", "Tvrđava" i "Magla i mjesečina", kao i zbirkama pripovjedaka "Prva četa", "Tuđa zemlja" i "Djevojka zlatne kose".

Njegov autobiografski spis "Sjećanja" govori o piščevom životu, književnom radu i nekim književnim i kulturnim događajima i ličnostima.

Romani "Derviš i smrt", koji je osvojio sve značajnije domaće književne nagrade, i "Tvrđava" prevedeni su na više jezika i objavljeni u inostranstvu.

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, a književna nagrada koja nosi Selimovićevo ime ustanovljena je na današnji dan 1988. godine.

Meša Selimović umro je 1982. godine u Beogradu.

U pismu upućenom Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 1976. godine Selimović naveo je da njegova djela pripadaju srpskoj literaturi.

"Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u BiH, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpsko-hrvatskog književnog jezika. Jednako poštujem svoje poreklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom", naveo je Selimović u pismu.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop