• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kratkofil Plus 2014: Grand Prix filmu "Mont d'Or"

Autor mondo.ba

Za uverljivu glumu i priču u kojoj svako može da se prepozna, Grand Prix za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus 2014 dobio je belgijski film “Mont d’Or” rediteljke Karen Vazkez Guadarama.

Film prati naivnu, nevinu i nemoguću ljubavnu priču devetogodišnje Nine, koja se ludo zaljubljuje u momka svoje rođake sa kojom provodi odmor na selu. Na nespretan i pomalo komičan način, Nina se suočava sa novim i nepoznatim osjećanjima.

Osim glavne, žiri je dodijelio još pet nagrada, a prvi put od početka festivala specijalnu nagradu žirija dobio je film koji se nije našao u takmičarskoj konkurenciji. U pitanju su filmovi snimljeni u sklopu projekta Kratkofil Junior koji je ove godine ostvaren u saradnji sa UNICEF-om u sklopu njihove kampanje „Govorimo o mogućnostima“. Kampanju, čiji je cilj ukazati na prava i mogućnosti djece sa teškoćama u razvoju, provode UNICEF i lokalni partneri od 2013. godine, uz podršku USAID-a i Delegacije EU u BiH.

Nagradu za najbolji eksperimentalni film dobio je „Sjenka tvog osmijeha“ reditelja Alekseja Dmitrijeva iz Rusije, koji je prema riječima žirija vratio VHS kao medij na veliki ekran i time nas podsjetio na mnoge lijepe uspomene. Za elegantan i odmjeren način bavljenja kontroverznom temom, nagradu za najbolji dokumentarni film dobija „Najveći“ rediteljke Kataržine Gondek iz Poljske. Nagradu za najbolji animirani film ove godine dobila su dva ostvarenja, i to film „Pande“ reditelja Matuša Vizara iz Slovačke i „Koda“ koji je režirao irski reditelj Alan Holly. Film Boles slovenačke rediteljke Špele Čadež najbolji je regionalni film, sa svojom dirljivom pričom o samoći ostvarenu izvanrednom tehnikom animacije, likovima i atmosferom.

Dodjelom nagrada i prikazivanjem dokumentarnog filma „Pogrebnik“ zatvoren je osmi Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus 2014., na kojem su i ove godine sve festivalske večeri održane na prepunom otvorenom kinu banjalučke tvrđave Kastel.

Iako je izostala adekvatna podrška državnih institucija, festivalski i revijalni program uspješno je zaokružen, a prema riječima predstavnika Američke ambasade u BiH, Kancelarije specijalnog predstavnika u EU i UNICEF-a, koji su ove godine pružili najveću podršku festivalu, Kratkofil Plus iz godine u godinu prerasta u jedan od najprepoznatljivijih kulturnih brendova Bosne i Hercegovine, te će se pdrška ovih institucija nastaviti i u budućnosti.

Nagradu publike osvojio je film "Audicija" iz Francuske, reditelja Pjera Ninea.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop