• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH obilježava "Noć muzeja"

Autori mondo.ba Autori Agencije

Stara crkva Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu i Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale pripremili su bogat kulturno-umjetnički program, koji će biti realizovan povodom evropskog kulturnog projekta "Noć muzeja".

"Muzej Stare crkve prvi je muzej u BiH koji je prije više od decenije odgovorio na zvaničan poziv Ministarstva kulture Francuske i direktora za muzeje, i od tada smo mi uključeni u 'Noć muzeja' kao evropski kulturni projekat. Nama je veoma važno da što češće budemo u prilici da promovišemo kulturno-istorijske vrijednosti i tradiciju srpskog naroda", izjavio je Srni starješina Stare crkve protojerej-stafrofor Vanja Jovanović.

"Zahvaljujući udruženju sa Pala mi smo, zajedno sa drugim prijateljima pripremili veoma bogat kulturno-umjetnički program koji sadrži elemente likovne, muzičke i plesne umjetnosti. Osim toga, u planu je i posjeta našoj crkvi i muzeju", rekao je otac Jovanović.

U muzeju se nalaze djela onih autora koji su bili El Grekovi učitelji crtanja i slikanja, i riječ je o veoma bogatoj umjetničkoj zbirci, koja svaki put iznova oduševljava i plijeni pažnju posjetilaca muzeja.

Prema programu, koji zvanično počinje u 20.00 časova u porti Stare crkve biće upriličena izložba ikonopisca Marije Davidović, u muzičkom dijelu nastupiće članovi Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, trio "Pješčanik", te vokalni solisti Senka Pržulj i Ivana Grujić, Tanja Popić, gitara, i Katja Radivojević, balet, a tri slikara će cijeli dan slikati u porti crkve.

Manifestacija Noć muzeja 2015 koja se održava večeras u Sarajevu i Tešnju omiljeni je događaj brojnih ljubitelja i prijatelja umjetnosti.

Ovogodišnja Noć muzeja održava se pod motom “Muzeji za održivo društvo”. U manifestaciju se uključilo 17 muzeja u Sarajevu i Muzej Tešanj.

Organizatori ističu kako ove godine u okviru okruglog stola Noći muzeja, struka i javnost imaju priliku razgovarati o tri teme: “Obuka kustosa”, "Čemu služe muzeji u Bosni i Hercegovini", "Animacijska funkcija muzeja".

Takođe, naglašeno je kako će okrugli sto potaknuti nove ideje i nove pravce u upravljanju muzejskog društva, te će zasigurno dodatno predstaviti i približiti nove mogućnosti kulture, znanosti i umjetnosti zajedno kao bogate i dostupne ponude BiH.

“Prije svega, naglasak moramo staviti na pitanje čemu služe muzeji u BiH? Moramo odgovoriti konkretno na pitanje i kome služe naši muzeji te ko je vlasnik naših muzeja, i kome smo mi dužni služiti i na koji način. Mislim da je dobro da razgovaramo o tome da se javno dobro ne može pretvarati niti u privatno vlasništvo niti za razračunavanje političkih partija. Svakako, bez podrške javnosti muzeji nemaju budućnost zato pozivam sve da nam se pridruže u Noći muzeja”, kazala je Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Kao i svake godine, tokom Noći muzeja ulaz u sve muzeje je besplatan, a ove godine se u organizaciju uključio i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu.

Organizatori su naglasili kako je fokus i ove godine na djeci i mladima, pa su tako Historijski muzej BiH i Umjetnička galerija BiH za najmlađe pripremili mnoštvo kreativnih radionica.

Ispred Muzeja Sarajevo 1878- 1918 bit će postavljena replika automobila u kojem su se vozili austrijski prestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sofija.

U bogatom programu nalazi se i mnoštvo performansa, izložbi, koncerata, kao i predstava studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

“Koncerti klasične i moderne muzike te sevdaha, baletne izvedbe, nastupi horova, osebujne glumačke i plesne kreacije – dio su umjetničke ponude kojom na ovaj dan želimo oplemeniti dodatno ove prostore, poklonivši im jednu dimenziju više, dimenziju koja znači povezivanje žanrova umjetnosti u zajedničku cjelinu”, kazala je Alma Aganspahić ispred Udruženja umjetnika BellArte.

Organizatori pozivaju sve da se pridruže konkursu “Naj slika Noći muzeja 2015”. Dovoljno je samo da posjetitelji budu orginalni i da zabilježe trenutak u Noći muzeja te sliku postave na Facebook ili Instagram uz hashtag #NocMuzejaSarajevo.

NOĆ MUZEJA NA KOZARI, U FOČI, BIJELJINI...

Muzej Kozare u Prijedoru danas će obilježiti Noć muzeja višečasovnim programom.
Program čine aktuelna postavka crteža iz likovne zbirke Muzeja Kozare koju je priredio kustos Aleksa Milić, zatim otvaranje etnološke izložbe "Vodenički prsten u Podgrmečju", koju je priredio Milovan Antonić u saradnji sa kustosom Marijom Radaković i za kraj je predviđena projekcija filma "Nekad i sad - kuće znamenitih ljudi: doktor Arčibald Rajs".

Predavanje iz arheologije o rimskom vojnom logoru Viminacijumu kod Kostoca u Srbiji održaće Mirjana Vojvoda, a u muzičkom dijelu učestvovaće David Mastikosa i kvartet klarineta, flauta i klavir.

Program počinje u 20.00 časova i predviđeno je da traje do 1.00 čas iza ponoći.

Muzej "Stare Hercegovine" u Foči će, koncertom učenika Osnovne muzičke škole i video prezentacijom muzejskih postavki, prvi put učestvovati u obilježavanju međunarodne manifestacije "Noć muzeja", najavljeno je iz ove ustanove.

Od 18.00 časova sve do pola sata iza ponoći biće slobodan ulaz za posjetioce koji mogu pogledati stalne postavke "Foča u prošlosti", "Fočanski period NOB-a", Etnografsku postavku i izložbu "Bitka na Sutjesci", te gostujuću izložbu "Legat Stevana i Stanislava Biničkog" Narodnog muzeja iz Kruševca.

Koncert muzičke škole počeće u 19.00 časova, a video prezentacija je od 20.30, nakon čega će za posjetioce biti priređen koktel.

Muzej Semberije deseti put u Bijeljini organizuje program za Noć muzeja koja se večeras realizuje u muzejima u oko trideset evropskih zemalja.

Posjetiocima se nudi jedinstvena prilika da obiđu stalne muzejske postavke od 17.00 do 1.00 čas, kao i bogat kulturni i zabavni program.

Iz Muzeja je najavljeno da manifestacija tradicionalno počinje programom za djecu predškolskog uzrasta i učenike nižih razreda osnovne škole, za koje je organizovana grnčarska radionica.

Od 19.30 časova predviđen je koncert učenika gradske Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković", Vokalne etno grupe i narodnog orkestra Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Semberija".

U Muzeju će biti postavljena nesvakidašnja izložba Citata iz kultnog italijanskog stripa "Alan Ford" pod nazivom "Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti".

Publika će od 21.30 časova imati priliku da uživa u scenskim prikazima i monolozima iz komedija u izvođenju gradskog teatra "Ubuntu".

Od 22.30 do 1.00 čas najavljen je koncert benda "Arka".

U noći muzeja Sala za istoriju biće pretvorena u bioskopski prostor gdje će biti prikazan meksički crtani film "Anđeo uništitelj" iz 1962. godine i njemački crtani film iz 2012. godine "Više od meda".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop