• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Druga majka'' otvara 21. SFF

Autor mondo.ba

Ovogodišnji program Open Aira nudi najuzbudljivije naslove svjetske i regionalne kinematografije.

 Druga majka otvara 21. SFF Izvor: Samir Cacan, mondo.ba
Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Nakon što su objavljeni takmičarski programi za igrane i kratke filmove na 21. Sarajevo Film Festivalu, danas je objavljen i program Open Aira, najpopularnijeg programa SFF-a.

Film koji će 14. augusta otvoriti ovogodišnji SFF je brazilski film "Druga majka" u režiji Anne Muyleart, koja će biti gošća najveće regionalne filmske smotre u regiji.

Riječ je o filmu koji iza sebe ima nagrade s festivala kao što su Sundance Film Festivala, Berlin Internacional Film Festival, C.I.C.A.E., Riverrun International Film Festival, te Valletta Film Festival.

Ljetno kino

Open Air je program koji se prikazuje na "Ljetnom kinu", otvorenom prostora popularnog "Metalca", iza sarajevske Prve gimnazije. Riječ je o najvećem kinu u kojem se puštaju proekcijie SFF-a sa 3.000 sjedećih mjesta.

Priča se odvija u jednom gradiću u Pernambucou, gdje Val, koju igra Regina Case, živi s krivicom što nije odgajala svoju kćer Jessicu. Spletom okolnosti sudbina će je ponovo spojiti s kćerkom, ali susret o kojem je toliko dugo sanjala neće biti onakav kakav je očekivala...

U filmu igraju: Regina Case, Michel Joelsas, Camila Mardila, Karine Teles, Lourenco Mutarelli, Helena Albergaria.

U sklopu Open Aira bit će prikazan i film Ognjena Sviličića “Takva su pravila”, u kojem glavnu ulogu tumači bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, za koju je dobio nekoliko nagrada među kojima i venecijanski Zlatni lav. Gosti festivala, pored Sviličića i Hadžihafizbegovića bit će još ekipa filma: Jasna Žalica, Goran Bogdan, Hrvoje Vladisavljević, Veronika Mach.

Sarajevskoj publici će svoj film “Tigrovi” predstaviti i oskarovac Danis Tanović. Riječ je o filmu indijsko-francusko-britanske produkcije u kojoj uloge tumače Emraan Hashmi, Danny Huston, Geetanjali, Khalid Abdalla, Adil Hussain, Satyadeep Misra, Maryam D'Abo, Heino Ferch, Sam Reid, Vinod Nagpal, Supriya Pathak.

Riječ je o filmu u kojem Ajan, koji je radio kao prodavač nemarkirane domaće farmaceutske kompanije, uz nagovor supruge, dobija posao za prestižnu multinacionalnu kompaniju - Lasta Foods. Ajan ozbiljno shvata Lastinu obuku o pristupu borbenog tigra i on uskoro postaje jedan od najboljih prodavača, a njegov život bolji. Faiz, jedan od  Ajanovoih novih prijatelja doktora, odlazi u Karači da izučava pitanja javnog zdravstva. Nekoliko godina kasnije vraća se kao drugi čovjek. On dovlači Ajana u sobu dječije hitne pomoći. Bebe umiru, a doktor za sve optužuje Ajana.

Španski film “Savršen dan” režisera Fernanda Leona de Aranoea sarajevskoj publici je interesantan po tobe što u njemu igraju Benicio Del Toro, dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva, te bh. glumac Feđa Štukan. Ovaj glumački dvojac će biti gosti na projekciji filma. Osim njih, uloge tumače i Tim Robbins, Olga Kurylenko, Melanie Thierry i mladi sarajevski glumac Eldar Residović.

Priča je to o grupi humanitarnih radnika koji pokušavaju da uklone leš iz bunara u zoni oružanog sukoba. Leš je bačen u bunar da zagadi vodu i da se prekine snabdijevanje lokalnog stanovništva vodom. Ali okolnosti uskoro pretvaraju jednostavan zadatak u nemoguću misiju...

Osim navedenih, posjetioci 21. Sarajevo Film Festivala će moći pogledati film “Nerazuman čovjek” u režiji Woodyja Allena, a u kojem glavne uloge igraju Jamie Blackley, Joaquin Phoenix, Parker Posey, Emma Stone.

Još jedan film dolazi iz SAD-a. Riječ je o filmu “Ricki” Jonatana Demme u kojem igrjau Meryl Streep, Mamie Gummer, Sebastian Stan, Kevin Kline, Rick Springfield, Ben Platt, Charlotte Rae.

Također će biti prikazan i francuski film “Dheepan”, u režiji Jacquesa  Audiardija, kao i meksičko-francuski film u režiji Michela Franca “Hronični” u kojem igraju Tim Roth, Sarah Sutherland, Robin Bartlett, Rachel Pickup, Michael Cristofer, David Dastmalchian, Bitsie Tulloch, Nailea Norvind..

Festival će zatvoriti film islandsko-dansko ostvarenje Dagura Karija “Fusi” 21. augusta.

Riječ je o filmu u kojem četrdesettrogodišnji Fúsi prolazi kroz život kao da hoda u snu. Njegov posao radnika zaduženog za prtljage na aerodromu baš ga i ne opterećuje, a nikada nije imao djevojku. Jedina stvar koja ga zaista interesira su bitke iz Drugog svjetskog rata, koje pažljivo rekonstruiše koristeći male makete tenkova i vojnika kod kuće, u majčinom stanu koji je ujedno njegovo sklonište i zatvor. Kad Fúsi primi kupon za plesnu školu, upoznaje Sjöfn, sličnu usamljenu dušu sa dubokim psihičkim ranama. Nenaviknut na interakciju sa drugim ljudima, Fúsi instinktivno odlučuje da preuzme njihove živote u svoje ruke...

Na projekciji filma publici će se obratiti režiser Dagur Kári i glumac Gunnar Jónsson.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop