• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: "Ja sam Muzej"

Autor Anadolija

U sklopu velike građanske akcije „Ja sam Muzej“, sutra počinju svakodnevna dežurstva u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine čime se izražava solidarnost sa radnicima Zemaljskog muzeja BiH.

 Akcija za Zemaljski muzej u Sarajevu Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Ova inicijativa, prema najavama, okupiće javne ličnosti, kulturne, sportske i akademske radnike, učenike i studente. Svi oni na ovaj način poslaće poruku nadležnima na hitno rješenje situacije u Muzeju koji je u glavnom gradu BiH zatvoren 13. oktobra 2012. godine.

Dežurstva će trajati od 10 do 18 sati a očekuje se kako će se dnevno na njima smjenjivati od 10 do 15 ljudi koji će imati priliku vidjeti kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja. Uz to, svaki sudionik će obići muzejske zbirke i izložbu „Čuvari muzeja“ te snimiti videoporuku kojom će pozvati na rješavanje statusa Muzeja. Ujedno će se potpisati na simbolični panel „Dežura“, kao i u knjigu utisaka što će ostati u trajnom vlasništvu ove institucije.

Prvog dana, 3. augusta 2015., u Muzeju će dežurati Vedrana Seksan, Aleksandar Seksan, Srđan Vuletić, Zdravko Grebo, Adisa Bašić, Ibrahim Spahić, Danijela Dugandžić, Dubravka Zrnčić- Kulenović, kao i Memnuna Zvizdić i Mirjana Musić.

“Visuals for the Museum” is an art action and a joint declaration by a group of BiH artists, designers, illustrators and...

Posted by Saša Aleksandar on Sunday, August 2, 2015

Dan kasnije, u utorak 4. augusta 2015., dežuraju Moamer Kasumović i djeca iz Dječijeg doma Bjelave, Adnan Jahić, fra Nikica Vujica, Gorana Mlinarević, Besima Svraka, Alija Pirić, Jasna Jelisić, Selma Spahić, kao i književnica Ferida Duraković koja će s prijateljima iz P.E.N. Centra BiH čitati poeziju.

Akcija „Ja sam Muzej“ započela je izložbom Zijaha Gafića „Čuvari muzeja“, a obuhvatiće i mnoštvo art-akcija, filmskih projekcija, koncerata i različitih aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o teškom položaju u kojem se nalazi ova kulturna institucija i njeni radnici. Svi zainteresovani građani takođe mogu učestvovati u ovoj akciji.

VIZUALI ZA MUZEJ

„Vizuali za Muzej“ je art akcija zajedničkog istupa grupe bosanskohercegovačkih umjetnika mlađe i srednje generacije, kreativaca (dizajnera, ilustratora, arhitekata) koji će serijom radova (ilustracijama i vizualima) simbolički podržati inicijativu „Ja sam Muzej“.

Autori će svojim pristupom, stilom i senzibilitetom interpretirati temu „Zemaljski muzej BiH“ koristeći zgradu, detalje kolekcije i eksponate, te ponuditi autorsku grafičku interpretaciju prilagođenu suvremenim tendencijama vizualne komunikacije razumljive svima. Posebno je bitno senzibilizirati mlađu populaciju u Sarajevu i BiH o očuvanju ove institucije i pokazati je i kao mjesto “otvorenih vrata”, bitnu za urbanu cjelinu, za posjetu i uživanje u vrijednim kolekcijama, ali i u jedinstvenoj Botaničkoj bašti u srcu grada.

Vizuali nastali u svrhu kampanje, koja će trajati od 3. augusta, ostat će kao svojevrsna kolekcija Muzeja. Autori će donirati prava na njihovo korištenje radnicima Muzeja u svrhu izrade prigodnih razglednica, plakata, majica, šolja i ostalih materijala u formi suvenira i nakon isteka kampanje.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop