• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasi se Kratkofil

Autor mondo.ba

Nakon devet uspješnih izdanja, Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus prestaje sa radom.

Organizatori festivala kažu da je mnogo toga uticalo na ovu odluku.

"Razloga je mnogo - gotovo isto onoliko koliko ih je bilo i za pokretanje Kratkofila 2007. godine, kad je izgledalo da filmska umjetnost ima sigurno mjesto u budućem kulturnom razvoju našeg društva. Ipak, svi razlozi se mogu svesti na nekoliko nesrećnih okolnosti – nepostojanje vizije razvoja kulture, skoro potpuno odsustvo interesa za projekte iz oblasti kulture, apsolutna tendencija ka komercijalizaciji kulturnih događaja, te sistematsko smanjivanje logističke i finansijske podrške Kratkofilu Plus", saopšteno je iz organizacije.

Ljudi koji stoje iza ovog festivala naglašavaju da filmski festivali zahtijevaju kontinuiran razvoj svih programskih cjelina i praćenje savremenih tokova. Oni predstavljaju platformu za promociju i razvoj domaće kinematografije i napreduju u društvima koja njeguju, vole i ulažu u film.

"Naše društvo je, trenutno, poprilično daleko od toga. Upravo ta distanca onemogućava dalji razvoj Kratkofila Plus, njegove potencijalne nove programe, industry segment, edukaciju, produkciju. Grad Banjaluka je posljednjih nekoliko godina gotovo ignorisao projekat, dajući minimalnu, svakom novom izdanju sve manju, podršku i time stavio do znanja organizatorima da nema interes za projekat, koji je prije svega najviše posjećivala banjalučka publika", ističe se u saopštenju.

Do 2016. godine organizovano je devet izdanja festivala, prikazano preko hiljadu kratkometražnih i dugometražnih filmova iz cijelog svijeta, producirano 11 aktivističkih dokumentarnih filmova kroz projekat PUNCH, od kojih 5 u međunarodnoj koprodukciji. Najmlađi autori su kroz projekat Junior snimali igrane, dokumentarne i ekperimentalne filmove.

"Kratkofil je nastojao da bude mjesto razmjene, druženja, učenja, dobre zabave. Nadamo se da smo u tome i uspijeli i žao nam je što više nismo u mogućnosti da takvo mjesto i održimo. Hvala svima koji su dijelili našu viziju i ljubav prema filmu sve ove godine. Do nekih lakših vremena za kulturu i umjetnost, filmskim autorima želimo mnogo novih i posebnih filmova", stoji na kraju saopštenja.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realno

Jako mi je zao citajuci ovu vijest. Jedna od rijetko dobrih i zanimljivih stvari koju je ponudio grad Banja Luka.

Hiseta

U ovom gradu je ostalo jos samo svjetlo da se ugasi. Sve su unistili. Jadan smo grad!

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop