• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postoji nada za Kratkofil

Autor SRNA

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS izrazili su spremnost za razgovore sa gradskom upravom i organizatorom Kratkofila, kako bi se pronašlo riješenje za održavanje ovog festivala.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske otvoreno je za razgovor sa banjalučkom gradskom upravom kao domaćinom međunarodnog filmskog festivala "Kratkofil plus" i organizatorom festivala s ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja da ne bi došlo do gašenja ovog festivala, koji je umnogome označio kulturni prostor Srpske i posebno grada domaćina.

Ministarstvo smatra neprimjerenim komentare u pojedinim medijima da ovo ministarstvo ne brine o kulturi, a povodom gašenja ovog festivala, te izražava žaljenje zbog odluke organizatora, Udruženja kreativnih stvaralaca "Lanterna", da odustane od dalje organizacije ovog festivala.

POVEZANE VIJESTI

Iz Ministarstva napominju da su od samog početka prepoznali da je riječ o značajnoj međunarodnoj kulturnoj filmskoj manifestaciji i dobro organizovanom i kvalitetnom filmskom festivalskom konceptu, što dokazuje i sufinansirnje festivala tokom svih devet godina održavanja.

"Ministarstvo je od 2007. do 2015. godine, u skladu sa odobrenim budžetom za kulturu, podržalo Međunarodni festival `Kratkofil plus` u ukupnom iznosu od 540.000 maraka", podsjećaju iz Ministarstva.

U saopštenju ističu da nije istina da Ministarstvo raspoređuje novac za kulturne projekte po nejasnim standardima, već raspisuje konkurs za sufinansiranje javnih potreba u kulturi i dodjeljuje sredstva na osnovu propisanih opštih kriterijuma, odnosno posebnih kriterijuma preciziranih za svaku oblast kulture posebno.

Raspodjela sredstava za sufinansiranje projekata u kulturi vrši se po djelatnostima u skladu sa raspoloživim budžetom i na osnovu mišljenja i ocjene imenovane eksterne komisije koja pojedinačno daje mišljenje i ocjenjuje svaki projekat kojim se konkuriše.

Za svaku kulturno-umjetničku djelatnost Ministarstvo imenuje komisiju iz reda eminentnih stručnjaka, koji pojedinačno procjenjuju i objektivnim pristupom stručno vrednuju i rangiraju prijavljene projekte, te predlože ministru rang-listu projekata koji će biti sufinansirani.

U skladu sa predloženom rang-listom projekata, odnosno brojem bodova dodijeljenih na osnovu opštih i posebnih kriterijuma, analize budžeta svakog pojedinačnog projekata, kao i planiranih sredstava, dolazi se do iznosa kojim će projekti biti sufinansirani.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop