• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez Nobela za književnost zbog seks skandala

Autor mondo.rs

Nobelova fondacija saopštila je da ove godine neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala vezanom za optužbe za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije.

 Bez Nobela za književnost zbog seks skandala Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Nobelova fondacija je u saopštenju navela da joj je namera da ovogodišnju Nobelovu nagrada za književnost dodeli naredne godine, zajedno sa nagradom za 2019. godinu, prenosi Rojters.

"Nobelova nagrada za književnost zbog skandala vezanom za optužbe za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije neće biti dodeljena ove godine. Zbog novonastale situacije više članova napustilo ovu instituciju", piše u saopštenju.

Veoma je retko da dodela Nobelovih nagrada bude otkazana ili odložena, primećuje britanska agencija, podsećajući da je poslednji put dodela nagrade za književnost otkazana 1943. godine, u zenitu Drugog svetskog rata.

Datum dodele ovogodišnje nagrade još nije objavljen, mada se ta nagrada uvek dodeljuje u prvoj polovini oktobra.

Švedska akademija, savet uglednih pisaca i lingvista zaduženih za unapređenje švedskog jezika, suočava se s posledicama optužbi za neprimereno seksualno ponašanje supruga jedne od članica te institucije.

Akademija je na udaru optužbi i odavanje imena laureata pre njihovog formalnog objavljivanja.

Fotograf i kulturni poslenik Žan-Klod Arno, koji je oženjen članicom Akademije i spisateljicom Katarinom Frostenson, porekao je sve optužbe - i za neadakvatno seksualno ponašanje i za odavanje imena laureata, navodi Rojters.

Šest od 18 članova Akademije podnelo je ostavke posle ovih navoda, koji se pojavili krajem prošle godine, dok još dva člana ne učestvuju u radu Akademije iz drugih razloga. Švedska akademija je prošlog meseca saopštila da prolazi kroz ozbiljnu krizu i priznala da je poverenje u instituciju, koju je kralj Gustav Treći osnovao 1786., potkopano.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop