• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petar Kočić protiv HE na Vrbasu

Autor mondo.ba

Banjalučki list "Otadžbina" u 9. broju iz 1907. godine objavio je tekst pod naslovom "Trapisti na Vrbasu", u kojem je autor "opleo" po trapističkim monasima i njihovoj hidroelektrani u Delibašinom selu.

 Petar Kočić protiv HE na Vrbasu Izvor: Dušan Volaš/MONDO

Kao i skoro svaki napis u "Otadžbini" i ovaj govori o vremenu poslije Austrougarske okupacije BiH. Naime, autor piše da se dolaskom austrougarske vlasti, koju naziva "kulturtregerskom upraviteljicom", štošta promijenilo, te tako i ribolov u domaćim rijekama.

"Svakom je poznato da se veće rijeke ne mogu upotrebiti ni u čiju ličnu korist na štetu drugog i trećeg, pa ni sama država, ako to nije kakva opšta korist, ne bi to smjela činiti. Naša je uprava dopustila Trapistima, koji imaju svoj kloster blizu Banje Luke, da pregrade jednom branom sav Vrbas...

Što god ribe dođe iz Save, to njima padne šaka, a što god Vrbas ponese iz gornjeg kraja, za vrijeme povodnjeva, to pored njih ne prolazi. Oni se za tako uhvaćene stvari kao: mlinove, splavove, kuće itd. masno naplaćuju", navodi se u tekstu.

U nastavku, piše da stanovnici gornjih krajeva, koji se bave sječenjem šume za građu, a koju su na splavovima spuštali u Savu, "sad mogu spavati ili svoju građu, ako je uopšte usijeku, prodati Trapistima pošto-poto, jer je preko Vrbasa udaren Kineski zid".

"O ovom jazavčijem rodu i njegovom sistematskom grabljenju i prisvajanju zemlje i šume okolnih starosjedilaca, koji se jednako potiskuju, moglo bi se pisati na dugačko i na široko, što ćemo svakako učiniti prvom prilikom, a sada napominjemo samo neke glavnije stvari, iznoseći na javnost i ovom prilikom plodove naše tridesetogodišnje kulturtregerske upraviteljice", navodi se na kraju teksta.

Autor nije potpisan, ali sudeći po britkom stilu i korištenju izraza poput "jazavčiji rod", kulturtregerska upraviteljica" itd, tekst je najvjerovatnije nastao direktno iz pera Petra Kočića, koji je tada bio i urednik lista.

Izvor: Printscreen


List "Otadžbina" izlazio od juna 1907. godine u Banjaluci, a u njemu je protiv režima u tadašnjoj BiH pisano tako oštro da je većina brojeva zaplijenjena, a urednici sudski gonjeni po Zakonu o štampi. Za inkriminisane stavove u "Otadžbini" Kočiću je održano suđenje krajem 1907. godine pred banjalučkim Okružnim sudom, na kojem je osuđen na duži zatvor, zajedno sa odgovornim urednikom Vasom Kondićem.

.......

Još priča "iz naftalina" čitajte OVDJE.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop