• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rege muzika uvrštena na Uneskovu istu

Autor SRNA

Rege muzika, čiji su lagani ritmovi i melodije postali poznati širom svijeta zahvaljujući muzičarima poput Boba Marlija, uvrštena je na UN-ovu listu globalnog kulturnog blaga.

 Rege muzika uvrštena na Uneskovu istu Izvor: MONDO/Goran Arbutina
6. 2. 1945. Bob Marli
Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Unesko, agencija UN za kulturu i nauku, dodala je ovaj žanr na listu "neprocjenjivog kulturnog nasljeđa" koje je potrebno štititi i promovisati.

"Doprinos rege muzike diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovječnosti naglašava njenu elementarnu dinamičnost, koja je istovremeno umna, društvenopolitička, senzualna i duhovna", saopštio je Unesko.

U tekstu se dodaje da je rege na svom početku bio "glas marginalizovanih", a sada se ta muzika svira i prihvata u širim društvenim slojevima, uključujući različite polove, etničke i vjerske grupe.

Jamajka je prijavila rege na Uneskovu listu ove godine na sastanku agencije na ostrvu Mauricijus, gdje je razmatrano 40 prijedloga, prenio je AFP.

Rege muzika nastala je krajem šezdesetih iz jamajčanskih ska i rokstedi stilova, a bila je podložna i uticaju američkog džeza i bluza.

Ovaj muzički stil brzo je postao popularan u SAD i Velikoj Britaniji, gdje su se mnogi jamajčanski imigranti doselili u godinama poslije Drugog svjetskog rata.

Rege često opisuju kao muziku ugnjetavanih, a stihovi se bave društvenopolitičkim pitanjima, zatvaranjima i nejednakošću.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop