• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je pravilno virus korona ili koronavirus?

Autor mondo.ba

Dok se u medijima plasiraju informacije, savjeti, dok se vode rasprave na koji način se zaštiti od virusa, kako suzbiti širenje, kako se liječiti, pokrenuta je i lingvistička rasprava: kako je pravilno - virus koron ili koronavirus.

 Da li je pravilno virus korona ili koronavirus? Izvor: MONDO / Kaspersky

Predsjednik Odbora za standardizaciju jezika u Srbiji Sreto Tanasić za list "Politika" objašnjava da je prema njihovom mišljenju pravilno virus korona, dakle, tako što se atributiv virus piše na prvom mjestu.

"Ova konstrukcija u srpskom jeziku potpada pod atributivne konstrukcije, a u njima širi pojam dolazi ispred užeg, kao na primjer: profesor Petrović, rijeka Morava, kruška oskoruša, drvo orah, ljekar specijalista, bolest tuberkuloza, bakterija stafilokoka i sl. Pravilo je da u svim takvim konstrukcijama (sintagmama) širi pojam dolazi ispred užeg. Kako je korona samo tip virusa, normalno je da se po datom pravilu piše virus korona", objašnjava Tanasić.

Možda će vas zanimati

Međutim, s njim se ne slaže dr Marina Nikolić, naučni saradnik u Institutu za srpski jezik SANU, koja je na sajtu Jezikofil napisala da je ispravno pisati koronavirus kao jedna riječ.

"Koronavirus je opšte ime za grupu virusa, dobijeno na osnovu izgleda, koji asocira na vijenac (lat. corona). U domaćim medijima nalazimo različita rešenja za pisanje ovog novog smrtonosnog virusa, ali dok ne dobije zvanično ime, koristićemo i dalje naziv cijele grupe, koji ćemo pisati, kao što i naši priručnici predlažu sastavljeno”, objašnjava Nikolić.

Ona dodaje da postojeći priručnici još uvijek ne pišu o ovom tipu virusa, ali se pridržavaju pravila koje se primjenjuje i u naučnoj terminologiji, a to je da se spojeno pišu nazivi grupe virusa (npr. rabdovirusi, reovirusi, retrovirusi i sl.), a odvojeno ukoliko se radi o virusu bolesti koju on izaziva (npr. HIV virus/virus HIV-a, ebola virus/virus ebole, rubeola virus/virus rubeole i sl.)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop