• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Listali smo časopis "Srp": Od Bizetića do Sikimića...

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Redakcija časopisa za književnost i umjetnost "Srp" ljubazno nam je poslala svoj sedmi broj. Malo smo ga listali, evo šta možete da pročitate u njemu...

 Listali smo časopis "Srp": Od Bizetića do Sikimića... Izvor: Printscreen

Novi "Srp" sadrži pjesme, kratke priče, eseje, stripove i pripovijetke, a imena autora zastupljenih u ovom interesantnom časopisu kreću se od nekih novih autora iz RS i BiH, preko poznatih književnika iz prethodnih decenija, pa sve do književnih klasika.

List otvara pjesma "Napokon je jasno" legendarnog muzičara i kantautora Borisa Bizetića, na kojeg se nadovezuje banjalučka spisateljica Tanja Stupar Trifunović sa svoje dvije, prilično mračne pjesme - "Težina anđela" i "Posjeta".

Možda će vas zanimati

Pero Kvesić iz Zagreba je pjesnik, bivši novinar i urednik novina poput "Starta", "Erotike" i "Poleta". "Srp" nam donosi tri njegove pjesme, od kojih je najintrigantnija vesela grobljanska pjesma pod nazivom "Upute za pokop", u kojoj Kvesić zahtjeva da mu povorka za sahranu bude sastavljena od mažoretkinja:

"U korak! Ispravi se, isprsi! Sve ko jedna!
Ko borbeni klin rastjerajte pope
- zgazite njihov monopol na pokope!"

U nastavku, možemo čitati poeziju uglednog Ivana Negrišorca, ali i pjesmu "Strašni sud" Karla Marksa, autora kojeg ne treba posebno predstavljati, a čiji se pjesnički opus sastoji od pedesetak pjesma neujednačenog kvaliteta.

Rastko Lončar, mladi pjesnik rođen u Kninu, donosi nam četiri pjesme iz svoje druge knjige "Sunovrat", a prate ga Gordana Lasković sa recenzijom filma "Parazit" i Saša Knežević sa odlomkom iz njegovog romana "Kad će sreća pa se zarati". Nakon njega, sa šest pjesama predstavio se Draško Sikimić iz Ljubinja, a mi vam prenosimo jednu pod nazivom "Lijek":

"Neka razočarenja
fizički bole,
ali nemaš na šta da namažeš i zaviješ;
vazduh te boli.
- Kako se liječi vazduh?
Disanjem.
- Kako se ljekovito diše?
Hodanjem.
- Kako se ljekovito hoda?
Nezaustavljanjem."

Izvor: Printscreen

Marija Dejanović donosi nam pjesmu "Island", na koju se nadovezuje "Grad" Koste Kosovca, u kojoj autor konstatuje - "Što je veći grad, to si više sam..."

Rastko Lončar donosi nam tekst o srpskom pjesniku Velesu Periću (1924 - 1991), a nakon njega "Srp" čitaocima predstavlja poeziju američkog pjesnika Vašela Lindzija (1879 - 1931) i njemačkog pjesnika Alfreda Henškea - Klabunda (1890 - 1928).

Fleš priča "Besmrtnost" Dašijela Hemeta (1894 - 1961) prethodi stripu "Kupovina" Ivana Veljkovića i Marka Serafimovića, nakon kojeg čitaoci mogu da pročitaju pripovijetku "Brazda" ruskog književnika Gljeba Aleksejeva (1892 - 1938).

Milan Ćosić (1991) iz Novog Sada, jedan od osnivača portala za književnost i kulturu "Poenta", u "Srpu" se predstavlja sa dvije svoje pjesme, a nakon njega možemo čitati i pjesme Zorana Bognara iz ciklusa "Ne mogu da ubijem Austro-ugarsku u sebi", kao i poeziju mađarskog pjesnika Šandora Čorija (1930 - 2016).

Tu je i SF priča Hrvoja Prćića "Šesta fundamentalna sila" iz zbirke "Priča za kafiće", kao i dvije pjesme Bojana Mikulića Mikule, poznatog kantautora iz Nožičkog kod Srpca.

Do kraja sedmog "Srpa" čitamo i Vikentija Vikentijeviča Veresajeva, Hansa Kristijana Andersena, Andrea Đ. Pinketsa, Stevu Grabovca, Senahida Nezirovića i Nemanju Đ. Milovanovića, dok časopis zatvara kratki strip "Spokoj" Ivana Veljkovića i Ajris Miler.

Glavni i odgovorni urednik časopisa "Srp" je Milan Milošević, a redakciju čine Nemanja Milovanović, Renato Rakić, Rastko Lončar, Aleksandra Zorić, Milanka Marić, Stefan Alidini i Milan Vulić. Korice su svojim radovima obogatili Tamara Bojić i Minja Knežević, a adresa internet portala časopisa je www.srpcasopis.org.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop