• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đurđi Vukašinović Gran Prix 23. Art Trema Festa

Autor mondo.ba

Autorski rad glumice Đurđe Vukašinović iz Banjaluke pod nazivom „Edit Pjaf, kabaretska predstava“ pobjednička je predstava 23. ART TREMA FESTA koji je održan od 24. do 27. septembra u Domu omladine u Rumi (Srbija).

 Đurđi Vukašinović Gran Prix 23. Art Trema Festa Izvor: Đurđa Vukašinović

ART TREMA FEST RUMA već dvadeset godina afirmiše rad studenata umjetničkih akademija u regionu prikazujući njihove ispitne, diplomske i profesionalne produkcije, kao i kamernih predstava koje nastaju u saradnji sa pozorištima, nezavisnim teatarskim asocijacima i ustanovama kulture.

Predstavljanje sa ovim komadom u Rumi, bilo je tek treće izvođenje ove predstave i prvo učešće "Edit Pjaf" na nekom festivalu što je jedan od dokaza da glumica uspijeva u svojoj plemenitoj misiji da vrati ljude duhovnosti i probudi u svakom čovjeku nešto lijepo. Značaj ove nagrade dodatno uvećava činjenica da je Festival internacionalnog karaktera.

"Naravno da svaka nagrada imponuje, ali ono što je mene ganulo jeste reakcija publike nakon predstave, zatim komentari publike na društvenim mrežama i poruke koje sam dobila u inbox. Ovo je moj autorski projekat, tako da grand prix potvrđuje ne samo moj glumački kvalitet već i moju kompetenciju kao autora i reditelja. Ova internacionalna nagrada je samo početak", kazala je Đurđa Vukašinović i dodala da kada odlazi na neki festival ne razmišljam o nagradama, već o predstavi i igri sa velikim žarom.

Ova kabaretska predstava premijerno je izvedena u avgustu u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci, a zbog velikog interesovanja publike našla se ponovo na repertoaru i u septembru.

"Između mene i Edit Pjaf postoji čvrsta konekcija zasnovana na dubokom razumijevanju. Nju osjećam kao što osjećam i sebe, što je publika odmah prepoznala. Edit Pjaf je moja plemenita misija. Ljudi su željni iskrenih emocija, a to je Edit Pjaf", ističe Đurđa.


O predstavi:

Edit Pjaf ne samo da slovi za jednu od najboljih francuskih pjevačica, ona predstavlja francusku nacionalnu muzičku ikonu. Decenijama su njen lik i djelo predmet inspiracije i pažnje mnogih umjetnika, kako u svijetu, tako i kod nas.

Glavni pokazatelj besmrtnosti njenog lika i svevremenosti njenog djela jeste nagrada Oskar koja je pripala, tada mladoj glumici, Marion Kotijar (Marion Cotillard) 2008. godine za tumačenje lika Edit Pjaf u filmu „Život u ružičastom“.

Edit Pjaf je nosilac tragičke krivice: detinjstvo provodi kao siroče u bordelu očeve majke i na ulicama Pariza. Umire joj trogodišnja kćerka. U avionskoj nesreći gubi Marsela Serdana u trenutku kada njihova romansa doseže vrhunac. Stradalnički put njene duše u potrazi za ljubavlju je katarzičan, antički tragičan, takođe uzvišen i nestvaran, poetski tanan i suptilan. Ova kabaretska predstava ne postavlja pitanje o vječitoj problematici smisla čovekovog egzistiranja, već postavlja hipotezu navodeći gledaoca da je sam potvdi. Nakon ovog komada gledalac ne odlazi sa nizom pitanja koji vode u besmisao, već odlazi sa odgovorom koji otkriva smisao. A smisao je čista ljubav koja nudi slobodu.

Đurđa Vukašinović, rođena je 17. 09. 1986. godine u Novoj Gradišci. Gimnaziju, društveno - jezički smjer, završila je u Subotici. Diplomirala je glumu u klasi profesora dr Vladimira Jevtovića. Master iz glume završila je u klasi profesora Nenada Bojića predstavom „EDITH PIAF“ braneći tezu „Policentričnost glumca“. Nosilac je crnog pojasa I DAN u karateu. Za potrebe predstava svira gitaru, ukulele, frulu, kaval i harmoniku. Bavi se pjevanjem tradicionalnih pjesama sa Balkana, te ruskih i romskih pjesama, kao i francuskih šansona.Igrala je na svjetskim scenama: u Parizu, Izmiru, Sankt Peterburgu, Bratislavi, Solunu...Stalni je član Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjoj Luci.

Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada. Na Festivalu mladog glumca „Zaplet“, Banja Luka 2009. godine dobila je nagrada za najbolju glumicu za ulogu Pandore u predstavi „Tajni dnevnik Adrijana Mola“. U Istočnom Sarajevu na LUT FESTU, 2013. godine dobija specijalnu nagradu za ulogu Tobija u predstavi „Bajka o psiću“. Godine 2019. na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici dobija nagradu za glumačko/animatorsko majstorstvo za ulogu Ježurka u predstavi „Ježeva kućica“. Osnivač je Muzičkog teatra „Mačak“.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop