• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ulje od kantariona je melem za opekotine, kosu i akne, a lako se pravi (RECEPT)

Autor Maja Gašić

Kantarionovo ulje je nevjerovatno ljekovito za probleme sa kožom i najbolja prva pomoć kod opekotina od sunca.

Ulje od kantariona je sjajan proizvod za njegu kože koji se široko koristi za pripremu prirodnih tretmanima za ljepotu. Idealno je za problematičnu, masnu, dehidriranu i kožu sklonu osipu.

Ulje od kantariona se pokazalo i kao moćno sredstvo u liječenju opekotina od sunca i generalno toplote, a jedno je od najboljih baznih ulja za masnu kosu, pomaže u njenom jačanju, rastu, ali i kod problema sa peruti. Ako ga koristite redovno, istoniraće kosu da dobije zasićeniju, bogatiju nijansu.

Kako napraviti ulje od kantariona kod kuće?

Potrebno je:

  • sterilisana tegla sa poklopcem na zavrtanje
  • kuhinjski ubrus
  • veća količina svježih pupoljaka i cvijetova kantariona
  • 250 ml kvalitetnog maslinovog ulja

Način pripreme:

Prvo treba da osušite biljke - rasprostrite ih na peškir i ostavite da se suši preko noći. Ako koristite već osušeni kantarion, prepolovite količinu i možete odmah da ga pripremate.

Teglu napuniti do 2/3 suvim cvjetovvima i pupoljcima kantariona. Sipajte ulje i provjerite da li su biljke u potpunosti prekrivene uljem. Teglu prekrijte kuhinjskim ubrusom i ostavite da odstoji 24 sata. Zatim čvrsto zatvorite poklopcem. S vremena na vrijeme okretati teglu da bi cvjetovi bili potpuno prekriveni uljem.

Ostavite na direktnom suncu osam nedjelja da biljka pušta svoje ljekovite sastojke i kako bi se dobilo tamnocrveno ulje. Ako želite da ulje bude svjetlije boje, najbolje je da smjesu čuvati na prozorskoj dasci, u sijenci, otprilike dvije nedjelje.

Zatim procijedite ulje i čuvajte ga u posudi od tamnog stakla.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA