Kada skuvate čaj, nemojte da bacate iskorištene kesice. Nevjerovatno su korisne.
Da su iskorištene kesice čaja prva pomoć kod otečenih kapaka (nakon buđenja) i uopšteno nadutosti lica, kao i da otklanjaju neprijatan miris sa obuće, verovatno ste već čuli. Međutim ova namirnica se pokazala i kao nevjerovatno korisna u gajenju biljaka.
Kad kesice iskoristite, odnosno skuvate čaj, sve što treba da uradite jeste da ih ne bacite. Zakopajte ih u saksiju, žardinjeru ili zemlju u bašti, ukoliko je imate, i dobićete besplatno đubrivo za bilje!
Stručnjaci su objasnili da ove kesice sa biljem obezbjeđuju zemljištu neophodnu ishranu. Budući da čaj sadrži tanin i druge hranljive materije, nije čudo što služe kao prirodno đubrivo. Sama kesica je obično napravljena od vlakana biljke abaka, vrste drveta banane. Kesa i njen sadržaj rastvoriće se u zemljištu i obezbijediti zdravo okruženje za rast cvijeća i biljaka.
Tjera i štetočine
Još jedna prednost ovog prirodnog žubriva jeste što drži štetočine na odstojanju. Mljevena kafa je takođe ovde od pomoći, samo zakopajte manju količinu u zemlju i vidjećete da vađe biljke zaobilaze insekti. Miris čaja i kafe tjera ove napasti i sprječava ih da vam unište biljke.