Šoljica graška dnevno može da pomogne osobama s dijabetesom tipa dva da smanje rizik od srčanih i moždanih udara.
Kanadsko istraživanje objavljeno u časopisu Archives od Internal Medicine, je pokazalo da u poređenju s ishranom integralnim žitaricama, ishrana malim količinama graška dovodi do blagog pada koncentracije šećera u krvi kao i krvnog pritiska i koncentracije holesterola u krvi.
Poslije tri mjeseca na ishrani koja uključuje grašak, procjena desetogodišnjeg rizika za bolesti srca i krvnih sudova pala je kod učesnika istraživanja s 10,7 na 9,6 odsto.
"Mahunarke su dobar izvor proteina, a bjelančevine ublažavaju podizanje koncentracije šećera u krvi i smanjuju krvni pritisak", kazao je Dejvid Dženkins iz bolnice Sent Majkl u Torontu koji je vodio istraživanje.
Portal "Pliva" prenosi da se mahunarke poput graška preporučuju dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa jer poslije njih nema naglog skoka koncentracije šećera u krvi.
Dženkins kaže da su rezultati ishrane mahunarkama kod dijabetičara impresivni jer se upoređivalo s ishranom integralnim žitaricama koja se smatra zdravom hranom.
Kod ishrane integralnim žitaricama nije uočen pad krvnog pritiska kao kod ishrane mahunarkama, zaključili su naučnici.
(Tanjug)