• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pravi prava italijanska pasta

Verovatno gotovo svi znate za špagete bolonjeze, najčešći način pripremanja paste na svijetu. Ali, to je samo jedna u beskrajnom nizu mogućnosti...

 Kako se pravi prava italijanska pasta Izvor: MONDO

Postoje tri osnovna pravila kojih se morate pridržavati pri kuvanju prave italijanske paste:

Prvo: kuvanje paste istovremeno podrazumijeva i kuvanje sosa/preliva.
Dok se kuvanje same tjestenine praktično sastoji iz samo jednog koraka (ubacite špagete u kipuću vodu), pravljenje preliva može biti komplikovaniji poduhvat.

Drugo: svaka vrsta špageta ima svoje vrijeme kuvanja
(obično istaknuto na pakovanju), koje morate poštovati. Italijani vole pastu "al dente", što će reći - malo tvrđu. To se postiže kuvanjem tačno određeni period vremena. Naravno, uvijek možete eksperimentisati i odrediti svoje "idealno vrijeme".

Treće: ne stavljajte kečap u pastu! Ponavljamo: nema kečapa. Kečap nikada!!!

Dakle, vrijeme je da krenemo sa pripremom klasične italijanske paste... Napunite šerpu vodom i kuvajte dok ne provri. Nakon toga dodajte so. Prava količina soli zavisi od ukusa, pa je potrebno malo eksperimentisati u početku. Zašto treba dodati so nakon što voda provri? Jednostavno - slanoj vodi treba više vremena da provri.

Nakon što ste dodali so, sačekajte oko pola minuta, a potom ubacite špagete. Obavezno ih stavite u ključalu vodu, nikako prije, jer ćete u protivnom sve upropastiti.

Sačekajte da se tjestenina skuva (kuvajte onoliko koliko je napisano na pakovanju) i miješajte da se ne bi zalijepila za dno šerpe. Dakle, kuvanje paste je jednostavno i tu nema tajni. Ali, postoji jedan trik. Minut prije nego što je kuvanje paste završeno, sipajte dvije supene kašike sosa koji (razumljivo) pripremate uporedo sa testeninom, u šerpu, a potom pastu ubacite u posudu u kojoj pripremate sos i kuvajte još onaj minut koji vam je preostao.

Pustite tjesteninu da se ohladi minut do minut i po, a potom je servirajte. I to je to, prava italijanska pasta.

A sada, recepti za prelive:

Prvi je klasični paradajz sos. Za njega vam je potrebno maslinovo ulje, obična ili ljuta paprika i svjež bosiljak.

Supenu kašiku ulja sipajte u tiganj, dodajte sos od paradajza, prstohvat bibera (ili sitno mljevene ljute paprike), ostavite da se kuva pet - šest minuta uz obavezno miješanje da ne zagori. Potom dodajte tjesteninu i kuvajte još minut. Nakon što je kuvanje završeno skinite sa šporeta, dodajte par listova svježeg bosiljka i servirajte.

Drugi recept jesu tikvice sa račićima. Za njega će vam trebati maslinovo ulje, svježi račići, biber i jedna tikvica sječena na kolutove ili štapiće. Kašiku ulja sipajte u tiganj, dodajte tikvice, račiće i lagano pobiberite. Kuvajte na tihoj vatri deset minuta uz povremeno miješanje, potom dodajte pastu i kuvajte još minut. Preostaje vam da servirate, i to je to - originalna italijanska pasta.

Preporuka je da, radi uštede vremena, prvo pripremite sos i da počnete da ga grijete dok kuvate pastu. Uvijek možete pripremiti različite sosove unapred, zamrznuti ih i upotrebljavati po potrebi.

Takođe možete koristiti i kupovne soseve (nema ničeg lošeg u tome). Zapamtite, jedini trik je u tome da testenine kuvate onoliko vremena koliko piše na pakovanju, kao i da posljednji minut kuvanja bude u sosu/prelivu koji služite uz nju.

Buon appetito!

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop