• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kafana kao psihoterapija

Ljudi na Zapadu idu kod psihijatra kada su pod stresom i imaju problema, dok naši ljudi radije biraju kafanu…

Ekonomska kriza koja je počela 2007. godinenije nije negativno uticala na ugostiteljstvo. Naprotiv, promet u ovoj privrednoj grani se od tada do 2012. svake godine u prosjeku povećavao za oko sedam miliona KM.

Promet u ugostiteljstvu je 2007. godine iznosio 77,3 miliona KM, da bi do kraja 2012. dostigao iznos od 111,4 miliona KM, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupnog prometa u 2012. godini polovina je otišla na hranu, a oko 26 miliona KM na pića među kojima je prednjačilo pivo na koje je potrošeno oko šest miliona KM.

Trend povećanja prometa u ugostiteljstvu nastavio se u prošloj godini kada su građani u kafanama i restoranima mjesečno ostavljali u prosjeku oko deset miliona KM, piše "Euro Blic".

Prema sociolozima, građane RS nije teško privući u kafanu jer je u pitanju balkanski mentalitet po kojem se para za kafanu i u najvećoj neimaštini nađe. Sociolog Nemanja Đukić kaže da se odlazak u kafanu kod nas komotno može zvati antistres terapija.

"Jednostavno - dok ljudi na Zapadu idu kod psihijatra kada su pod stresom i imaju problema, kod nas se ide u kafanu", kaže Đukić.

Iz Poreske uprave ističu da se kafane najčešće otvaraju, a ekonomisti objašnjavaju da svako ko razmišlja da pokrene posao prvo pomisli na kafanu upravo zato što je to najlakše, a u pitanju je koliko-toliko isplativ posao.

Potvrđuju to dupke pune kafane u Banjaluci tokom dana, a i uveče kada se ispred pojedinih pabova i klubova mogu vidjeti oni koji zbog prevelike gužve ne mogu ući pa čekaju da neko izađe da bi došli na red.

Dok ugostitelji zadovoljno trljaju ruke, zaposleni u ovoj oblasti nisu zadovoljni zaradom. Sa prosječnom platom od oko 600 KM ubrajaju se u najlošije plaćene radnike.

"Promet u ugostiteljstvu raste, a plata se nije mijenjala od 2007. godine. Ne treba spominjati koliko su troškovi života od tad povećani, pa je standard zaposlenih u ovoj branši značajno pogoršan", istakao je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i turizma.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop