Napravite Božićnu česnicu po ovom receptu.
Sastojci:
- 600-700 g brašna
- 1-2 kašike masti
- kašičica soli
- malo šećera
- 1 jaje
- malo mlijeka
Kako se mijesi česnica:
Božićna česnica mijesi se uoči Božića, tačnije u noći između Badnjeg dana i Božića. Postoji više recepata, jer se u zavisnosti od krajeva, razlikuje i njena priprema. U nekim oblastima stavlja se različito zrnevlje kao što su ječam, ovas, raž, kukuruz... U nju se stavlja novčić, a ukućani je na dan Božića u vrijeme ručka okreću i lome na tri dijela. Vjeruje se da će onaj u čijem parčetu se nađe novčić, imati bogatstvo tokom čitave godine.
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i u njega stavite metalni novčić. Česnicu staviti u podmazanu okruglu tepsiju i peći na 200°C (ili manje u zavisnosti od rerne) dok lijepo ne porumeni. Česnica se mijesi na sam dan Božića i NE siječe se nožem, vec lomi rukama za stolom.
(Stvar ukusa/Mondo)