Ugrijte se u hladnim danima sa nekom čorbom čiji vam recept donosimo u nastavku.
Čorbe su neizostavan dio porodičnog ručka i obično se služe prije glavnog jela. Zimski mjeseci su idealan period u godini da napravite neku od njih, a mi vam donosimo 3 recepta za različite čorbe.
Čorba od povrća sa pirinčem
Izvor: ShutterstockSastojci:
- 2 kocke za supu razmućene u vodi
- 1 šolja pirinča
- 1 šargarepa
- 1 krompir
- 1 crni luk
- 1/2 šolje graška
- 1 kašika maslinovog ulja
- So, biber, peršun
Priprema:
U šerpi zagrijte maslinovo ulje pa propržite crni luk. Dodajte sjeckanu šargarepu i krompir pa sve prodinstajte par minuta. Rastvorite kocke za supu u vodi i dodajte u šerpu. Napunite šerpu vodom i dodajte pirinač. Kuvajte 15-20 minuta dok pirinač ne bude skuvan i povrće omekša. Posljednjih 5 minuta kuvanja, dodajte grašak, so, biber i začine po ukusu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Izvor: ShutterstockSastojci:
- 1 manja glavica karfiola
- 1 glavica crnog luka
- 1,5 šargarepa
- 1 pileća kocka za supu
- 3 l tople vode
- 1 kisela pavlaka
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 1 veći krompir
- so i začini po ukusu
Priprema:
Kako biste napravili ovu čorbu, prvo ispržite sitno isjeckan luk. Šargarepu isjeckanu na kolutove dodajte luk, kao i karfiol istrgan na cvjetove. Prelijte toplom vodom, a nakon toga ubacite krompir isjeckan na kockice.
Čorbi dodajte kocku za supu. U posebnoj činiji izmiješajte kiselu pavlaku sa jajetom. Nakon što se čorba skuva, lagano dodajte pavlaku koju ste umutili sa jajetom. Začinite i zasolite po želji.
Pileća bijela čorba
Izvor: Stvar ukusaSastojci:
- 1 crni luk
- 500 g piletine
- 450 g mješavine povrća za čorbu
- maslinovo ulje
- suvi začin, biber, peršun
- 2 žumanceta
- nekoliko kašika pavlake za kuvanje
Priprema:
Piletinu stavite da se kuva, pa kad je gotova iscjepkajte je i začinite suvim začinom. Vodu u kojoj se kuvala sačuvajte. U velikoj šerpi propržite crni luk, dodajte smrznuto povrće i sve prodinstajte 10ak minuta. Zatim dodajte meso i nalijte vodom u kom se kuvalo. po potrebi dodajte još obične vode. Poklopite i kuvajte dok povrće ne omekša. Dodajte biber i peršun. Umutite žumanca sa par kašika pavlake za kuvanje. Šerpu sklonite sa ringle pa sipajte žumanca. promiješajte i vratite još kratko na riglu.
Bonus video