Bijela prevlaka na zrnu kafe znači da nije pravilno uskladištena. Ali, da li je to buđ?
Skoro svi volimo kafu i kupujemo je toliko, da ni ne obraćamo pažnju na rok trajanja - znamo da ćemo je popiti brzinom svjetlosti. A da li kafa može da se pokvari? Provjeravamo gdje da čuvate kafu da se ne bi pokvarila i izgubila svojstva i savjetujemo kako da je čuvate bezbjedno.
Zrna kafe koja se pokvase, gube svojstva i mogu samo da se bace. Zapamtite da uprkos nedostatku tradicionalnog roka trajanja, kafa ne traje vječno. Njen vijek trajanja zavisi od pravilnog skladištenja, posebno u slučaju specijalnih kafa.
Koliko dugo možete da uživate u ukusu svježe skuvane kafe?
Kuvana kafa najbolje će zadržati svojstva u roku od 8 sati, a nakon hlađenja može da bude dobra i do 3 dana.
Kako čuvati različite vrste kafe?
- Zrna kafe: Mogu da ostanu svježa najduže. Pokušajte da ih sameljete neposredno prije kuvanja i upotrebite u roku od mjesec dana
- Mljevena kafa: Savršeno ako je upotrebite u roku od dvije nedjelje od otvaranja pakovanja
- Instant kafa: Kao i mljevena kafa, najbolje je konzumirati u roku od dvije nedjelje od otvaranja
Šta uništava kafu?
Izbjegavajte ove četiri "ubice" kafe: toplotu, vlagu, kiseonik i svjetlost. Čuvajte kafu na tamnom, hladnom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi kako biste spriječili da se pokvari. Na taj način će zadržati svoja svojstva.
Kako prepoznati da kafa više nije pogodna za piće?
Ako vaša kafa miriše na ustajalu ili ima buđ, to je znak da je vrijeme da se oprostite od nje. Ako je tek izgubila aromu, stvar je ukusa - probajte, a ako vam se ne dopada ukus, razmislite o kupovini novog pakovanja.
Zlatno pravilo svježine kafe
Kupujte kafu u količinama koje zadovoljavaju vaše potrebe i pokušajte da je koristite kada je najsvježija. Ovo je garancija punog ukusa i arome koju traže poznavaoci kafe širom svijeta. Nemojte se iznenaditi - svježina kafe je ključ vašeg svakodnevnog rituala.
(MONDO)