Zadržavanje tečnosti u organizmu je česta pojava, naročito kod žena, zato je dobro znati koja hrana odmaže, a koja pomaže u tim situacijama.
Mlečni proizvodi: ukoliko imate gasove nakon žitarica sa mlekom, kriške sira ili čaše jogurta, onda mlečni proizvodi nisu za vas jer nemate enzime za razgradnju laktoze. Ništa strašno, samo vas malo ograničava u ishrani. Jabuke: možda nećete verovati, ali i one utiču na zadržavanje tečnosti u organizmu. Međutim, zbog ostalih bitnih sastojaka, jedite ih ali umereno: jednu do dve dnevno. Isto važi i za kruške, breskve i suve šljive. Kupus: sadrži šećer koji se teško vari, zbog čega imamo i gasove. Isto važi i za kelj, brokoli i karfiol. Sa druge strane, ove namirnice su bogate vlaknima, zato ih jedite umereno, a lakše se vare kada se obare. Pasulj: osim proteina, sadrži i šećer zbog čega ga teško varimo. Isto važi i za sočivo, grašak i boraniju. Dodajte jelima od ovog povrća malo mente i olakšajte posao vašim organima za varenje. So: ovo verovatno već znate - prekomerno konzumiranje soli je najčešći razlog zadržavanja tečnosti. Soli ima i tamo gde nikada ne biste pomislili, zato čitajte etikete na kupovnim namirnicama. Hrana koja pomaže izbacivanje viška tečnosti iz organizma: Krastavci: iako sami puni tečnosti, sadrže antioksidanse koji pomažu da se oslobodimo viška. Banane: zahvaljujući kalijumu sprečavaju zadržavanje vode i smanjuju nadutost, a vlakna ubrzavaju pražnjenje creva. Isto važi i za avokado, kivi, pomorandže i pistaće. Kod ovog poslednjeg pazite - uglavnom su veoma slani. Čaj od nane: smiruje creva, naročito ako se popije nakon jela i namirnica od kojih imamo gasove. Čaj od kamilice: opušta mišiće organa za varenje, a nekima je dovoljan i samo miris čaja od ove biljke. Jogurt s probioticima: pospešuje varenje, samim tim i izbacivanje tečnosti, ali nemojte piti voćne jogurte. Ako baš volite tako, napravite ih sami: naseckajte omiljeno voće i uz kašiku meda, ali i ne mora, ubacite u jogurt.