Kažu da je belo vino najbolje ohlađeno, a crveno na sobnoj temperaturi. Ekspert tvrdi drugačije.
Džo Fatorini koji ima vodi emisiju o vinima (The Wine Show) otkrio je najbolji način za posluženje vina. Kaže da je crvenovino najbolje piti hladno, iz frižidera, dok bi belo trebalo zagrejati na sobnoj temperaturi pre ispijanja.
Poznavalac vina kaže da varijacije sobne temperature potencijalno mogu da upropaste vino.
Fatorini je otkrio i da bi ljubitelji vina trebalo da prate 20:20 pravilo.
Ovo pravilo znači da bi crveno vino trebalo da stoji 20 minuta u frižideru pre služenja, dok bi belo treba izvaditi iz frižidera 20 minuta pre nego ga degustirate.
"Nažalost, mnogi služe preterano hladno belo vino i toplo crveno", kaže Džo.
Ekspert kaže da bi ignorisanje ovih pravila moglo da uništi vino, i dodaje da ne treba da izlažete vino čestim temperaturnim promenama.
"Promene temperatura čine da se vino ‘širi i skuplja’ u flaši, a vremenom može i da propusti vazduh kroz čep, i da uništi piće".
Fatorini savetuje da boce vina držite na nekom tamnom mestu, nikako blizu radijatora ili prozora jer toplota čini da vino brže "propada".