• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo treba da znate o hormonskoj kontracepciji

Određene hormonske kontraceptivne metode utiču na rizik od pojedinih tipova kancera. U nekim slučajevima - smanjuju ga, u nekim ga malo povećavaju. Evo zašto je važno da se posavetujete sa lekarom pre nego što doneste odluku.

Pre nego što odučite koju ćete metodu kontracepcije koristiti, verovatno razmatrate različite faktore, recimo, koliko je efikasna u zaštiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, koliko je jednostavna/komplikovana za upotrebu, koliko košta… Ali, kad je reč o hormonskoj kontracepciji, na spisku onoga o čemu bi trebalo da razmislite je i kako utiče na rizik od raka.

Možda ste već čuli da postoji povezanost između hormonske kontracepcije i rizika od raka, naročito nakon što je nedavno velika studija povezala hormonsku kontacepciju sa povišenim rizikom od raka dojke, ali ova pojedinačna studija ne govori celu priču. Iako su odeđene metode kontacepcije zaista povezane sa višim rizikom od određenih tipova raka, one takođe i snižavaju rizik od drugih tipova kancera.

Ovo može da bude zbunjujuće na prvi pogled, zato evo naučnog objašnjenja za pet važnih činjenica koje bi trebalo da znate, da biste mogli da donesete pravu odluku.

Pilule za kontracepciju snižavaju rizik od tri tipa kancera

Postoje snažni dokazi da pilule za kontracepciju, naročito "kombinovane" (one koje sadrže sintetičku formu dva hormona estrogena i progesterona), snižavaju rizik od raka jajnika, endometrijuma i kolorektalnog kancera.

Ovaj tip pilule naročito značajno značajno snižava rizik od raka jajnika, jednog od najopasnijih tipova kancera, koji se vrlo često otkiva tek u uznapredovaloj fazi, kada je lečenje prilično neizvesno.

Žene koje su u nekom periodu života koristile pilule za kontracepciju imaju za 30 do 50 odsto niži rizik od raka jajnika, u odnosu na žene koje nikad nisu koristile ovaj tip kontracepcije, navodi se na sajtu američkog Nacionalnog instituta za rak. Zaštita koju pilule pružaju raste sa svakom godinom tokom koje koristite pilule, a nakon što prestanete da ih pijete rizik od raka jajnika biće značajno niži i tokom narednih decenija, ponekad i tokom čitavih 30 godina, objašnjava za Insider dr Alisa Dvek, ginekolog.

"Pilule za kontracepciju toliko značajno umanjuju rizik od raka jajnika, da ih često preporučujemo ženama kod kojih je dokazano da su nosioci BRCA gena koji povećava rizik od raka jajnika i raka dojke."

Istraživanja su pokazala da pilule rizik od raka jajnika smanjuju jer smanjuju broj ovulacija tokom života. To, naravno, sprečava neželjenu trudnoću, ali smanjuje i izloženost žene hormonima koji prirodno prate ovulaciju, što umanjuje rizik od raka jajnika.

Rizik od raka endometrijuma umanjen je za najmanje 30 odsto kod žena koje koriste pilule, a rizik od kolorektalnog karcinoma za 15 do 20 odsto.

Ali, rizik od raka grlića materice viši je kod žena koje koriste pilule

Žene koje su pilule za kontracepciju koiristile pet ili više godina imaju viši rizik od raka grlića materice, nego žene koje ih nikada nisu pile. Što žena duže pije pilule, taj rizik je viši, ali kad prestanete da pijete pilule, on se tokom godina smanjuje.

Ipak, važno je napomenuti da rak grlića materice u najvećem broju slučajeva izaziva infekcija humanim papiloma virusom (HPV), a njemu možete biti izloženi i ako ne pijete pilule.

Dobra stvar je, ipak, to što Papa-test može da pokaže postojanje nekih promena na grliću pre nego što one postanu kancerogene. Dakle, ne izbegavajte odlazak na redovne ginekološke kontrole, one nisu izmišljene bez razloga.

Velika studija dokazala je povezanost hormonske kontracepcije i raka dojke

Starija istraživanja su već dokazala da je korišćenje pilule povezano sa nešto višim rizikom od raka dojke, ali studija iz 2017. opet je to pitanje stavila u prvi plan. Zaključak ovog istraživanja je da je korišćenje bilo koje vrste hormonske kontracepcije, uključujući i pilulu, flastere i hormonske spirale, utiče na povećavanje rizika od raka. To jeste, tačno, ali je važno da znate da rizik neznatno raste, kao i da se polako povećava što duže žena pije pilule.

"Postoji mnogo faktora rizika koji utiču na potencijalno obolevanje od raka dojke, među kojima su pušenje, korišćenje alkohola, gojaznost", kaže dr Dvek.

Žene koje su imale rak dojke ne bi trebalo da koriste hormonsku kontracepciju

Ukoliko ste ranije imali rak dojke, preporuke lekara se ipak menjaju. Ako imate ličnu istoriju raka dojke, ne bi trebalo da koristite nikakav vid hormonske kontracepcije, uključujući i kombinovane pilule, pilule koje sadrže samo progesteron, flastere, kao ni hormosnke spirale.

"Mnogi tipovi raka dojke su hormon-zavisni, što znači da imaju specifične receptore za ženske reproduktivne hormone estrogen i progesteron. Ako uzimate pilule za kontracepciju, u nekim slučajevima rak se može vratiti", objašnjava dr Dvek.

Razgovarajte sa lekarom, pre nego što donesete konačnu odluku o metodu kontracepcije

Svaka kontraceptivna metoda ima svoje "za" i "protiv". Nisu sve jednako efikasne, neke ne štite od polno prenosivih bolesti, različito utiču na menstuaciju, ali i na zdravlje. Pre nego što se odlučite, jako je važno da se posavetujete sa lekarom.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop