Nije dobro ako vam je povišen holesterol, a evo koje namirnice u tom slučaju treba jedete, šta da izbegavate...
Ukoliko vam je holesterol povišen, verovatno se pitate koje navike treba da promenite kako biste ga vratili u normalu.
Gastroenterolog dr Rašini Radž savetuje da maksimalno smanjite unos zasićenih amsti, poput crvenog mesa, i da izbegavate trans masti što više možete.
Pomoći će i da unosite više proteina, poput kravljeg mleka, i rastvorljivih vlakana. Ova vlakna koja se nalaze u ovasu, prokelju i crnom pasulju, snižavaju apsorpciju holesterola u krvotoku. Gastroenterolog savetuje da unosite između pet i deset grama ovih vlakana dnevno.
I omega-3 masne kiseline mogu da budu od pomoći – iako nemaju direktan uticaj na holesterol, dobre su za srce.
A kada je reč o životnom stilu, doktor savetuje skidanje viška kilograma, redovne fizičke aktivnosti (po 30 minuta dnevno pet dana u nedelji).
S obzirom da sve to ponekad nije dovoljno, važno je da se konsultujete sa lekarom o tome da li su vam potrebni lekovi.
Kada je reč o jajima, koja su dobila negativnu reputaciju zbog holesterola, gastroenterolog kaže da tip holesterola koji se nalazi u ovoj namirnici nije razlog za brigu. Drugim rečima, ako volite jaja a imate povišen holsterol, sasvim je u redu da ih ponekad jedete. Uostalom, jaja sadrže dosta vitamina, minerala i skoro šest grama proteina.
Naravno, sve to nije izgovor niti razlog da preterujete u konzumiranju jaja – u svemu treba imati meru, kaže doktor.
U vezi sa tim da treba povećati unos vlakana, doktor kaže da je svestan da upravo vlakna mnogima stvaraju gasove i dovode do nadutosti, ali dr Radž ističe da je trik u tome da počnete polako.
"Dajte telu vremena da se navikne na vlakna, pa onda polako povećavajte količinu koju unosite".