Nutricionistkinja otkriva nekoliko jednostavnih "pravila" koja su važna za zdravu ishranu.
Da li izbalansirana ishrana obavezno podrazumeva i odricanje od omiljenih namirnica ili nam otvara mogućnosti da možemo, ipak, da jedemo sve? Na koji način hrana utiče na proces mršavljenja i koliko je važno da unapred pripremamo i planiramo obroke? Kako ostvariti ravnotežu za kojom traga naš organizam?
Sve tajne umerene ishrane poznata nutricionistkinja Ana Petrović otkrila je na doručku "Umerenom ishranom do zdravijeg života" i dala korisne savete za svaki dan.
"Doručak je osnova uspešnog dana i njegovim preskakanjem može doći do hipoglikemije, koja može izazvati drhtavicu, nervozu i prejedanje u drugom delu dana. Iz balansiranog doručka mogu se dobiti svi potrebni vitamini, minerali, vlakna. Važno je doručkovati u prva dva sata nakon buđenja, a kako je doručak osnovni obrok, treba da bude konkretan", istakla je Ana Petrović, diplomirani nutricionista-dijetetičar, i dodala da je idealan doručak individualan.
"Važno je voditi računa ne samo o količini šećera koji unosimo, već i o unosu soli. Dozvoljen dnevni unos soli je pet grama na dan, ukoliko se koristi u velikim količinama, dovodi do povećanog zadržavanja vode, što rezultira visokim krvnim pritiskom i gojaznošću. Najviše soli ima u suhomesnatim proizvodima, začinima, slatkišima, grickalicama, namazima".
Ana Petrović je dodatno istakla da ishrana koja vodi zdravijem životu nije pitanje dana, već plana, kao i da je preporučljivo imati nekoliko manjih obroka u toku dana.
"Važno je ne izgladnjivati se i unositi svih sedam grupa namirnica. Doručak kao osnovni obrok treba da sadrži sve nutrijente, ugljene hidrate, masti i proteine. Nikada ne treba mešati proteine u obrocima, a prioritet uvek treba dati povrću, voću, kuvanim obrocima i ribi. Uz svaki obrok treba pojesti salatu u velikoj porciji, a od poslednjeg obroka do spavanja treba da prođe bar dva sata".
I najvažnije, idealan jelovnik je onaj koji je prilagođen pojedincu jer zavisi od pola, godina, navika, obaveza, zdravstvenog stanja, procene stanja uhranjenosti i drugih faktora.