Ovo su 3 namirinice koje uništavaju naša crijeva!
Danas, sve više ljudi pati od problema sa crijevima, kao što su gasovi, nadimanje, poteškoće sa varenjem, nervozna crijeva. Nezdrav život, ishrana i manjak fizičke aktivnosti glavni su uzročnici toga. Kroz hranu najviše unosimo zdrave materije, ali i one štetne.
Doktork Šaron Koen otkriva koje tri namirnice najviše oštećuju sluznicu crijeva i dovode do potencijalnih problema i bolesti. U pitanju su prerađena hrana, gluten i previše šećera!
Prerađena hrana
Prerađena hrana je podvrgnuta mnogim proizvodnim procesima kako bi se dodatno produžio rok trajanja. Zbog toga se u njoj nalaze aditivi i konzervans.
"Aditivi, konzervansi i vještački sastojci u prerađenoj hrani mogu iritirati sluznicu crijeva. Pored toga, obično imaju malo vlakana i mnogo nezdravih masti, što može negativno da utiče na zdravlje crijeva. Da biste to izbjegli, odlučite se za cijelu, neprerađenu hranu kao što su voće, povrće, cijela zrna i nemasni proteini", kaže ona.
Gluten
Trend dijete i ishrane bez glutena godinama dobija veliku popularnost. Doktorka savjetuje izbacivanje žitarica iz ishrane koje sadrže gluten kao što su pšenica, ječam i raž. Ove žitarice mogu da izazovu imunološku reakciju i gastrointestinalno oštećenje kod pacijenata osjetljivih na gluten i celijakije. Takođe, gluten može da izazove upalu crijeva.
Previše šećera
Šećer izaziva zavisnost, može vremenom da dovede do taloženja masti i rizik od dijabetesa, pa čak i do ozbiljnih zdravstvenih rizika kao što su bolesti srca. Međutim, oni su takođe opasni za sluznicu crijeva.
"Ishrana bogata rafinisanim šećerima i vještačkim zaslađivačima može da poremeti ravnotežu crevnih bakterija. Štetne bakterije i kvasac razmnožavaju se zahvaljujući šećeru, što može da doprinese upali crijeva", ističe doktorka.
Nasuprot tome, ona preporučuje zdravije zamjene kao što su med, javorov sirup ili stevija u umjerenim količinama.
(MONDO)