• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije tačno da je sva hrana IZ KONZERVE LOŠA: Nutricionisti poručuju - ovo je NAJZDRAVIJA

Autor Tamara Veličković

Znate li koja hrana iz konzerve je najzdravija?

 Zdrava hrana iz konzerve Izvor: FotoDuets/Shutterstock

Svi znamo da konzervirana hrana važi za najnezdraviju, ali bez obzira na to, predstavlja lak izbor jer je laka za prenošenje, štedi vrijeme pripreme jela i može da bude kompletan obrok. Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije. Ipak, nije sva hrana u konzervama loša, kažu nutricionisti.

"Nažalost, rezultat je značajan gubitak hranljivih materija, ali kada se voće ili povrće jednom konzervira, može da ostane tako godinama, bezbjedno od opasnih mikroorganizama", objašnjava nutricionistkinja dr Džes Kording i otkriva koja je, prema rečima stručnjaka, najzdravija konzervirana hrana.

"To su svakako sardine ili sardine u konzervi, ali i druge riblje konzerve koje su pristupačan izvor proteina, ali i održive i ne zahtjevaju dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervirane ribe vašoj ishrani ima brojne zdravstvene prednosti. Sardine u konzervi imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morskih plodova, posebno ako sveže nisu dostupne", rekla je doktorka Kording.

Prema njenim riječima, uz njih unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje obezbjeđuje mononezasićene masti zdrave za srce. Ako želite da jedete sardine, ovo je najbolji način: zdravstvene smjernice preporučuju dvije do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive nedjeljno, a doktorka Kording preporučuje miješanje sa testeninom, sirom ili krekerima za užinu. "Lično, volim da ih zgnječim viljuškom i samo ih bacim u salatu", rekla je.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop