Cimet ne samo da obogaćuje jela i napitke, već donosi i brojne zdravstvene benefite. Savršeni su za zagrijavanje tokom hladnih dana i pružaju vam dozu sreće i zdravlja.
Jesen je idealno vrijeme da uživate u toplim, aromatičnim jelima, a cimet je jedan od najpopularnijih začina koji može obogatiti vaša jela i napitke.
Osim što pruža savršenu aromu, cimet je poznat po svojim zdravstvenim benefitima: pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, djeluje kao prirodni antioksidans, jača imunološki sistem i poboljšava probavu.
U nastavku vam predstavljamo pet fantastičnih recepata sa cimetom koji će vas zagrijati i zadovoljiti sva vaša čula.
1. Cimet tost
Sastojci:
4 parčeta hljeba
2 kašice putera
2 kašičice cimeta
2 kašice smeđeg šećera (ili po ukusu)
Prstohvat soli
Priprema:
Na laganoj vatri otopite puter, a zatim dodajte cimet, šećer i so. Miješajte dok se sve ne sjedini. Parčeta hljeba premazujte smjesom i pecite na tiganju ili u tosteru dok ne postanu zlatno smeđa. Poslužite toplo, uz dodatak meda ili voća po izboru.
Izvor: Shutterstock2. Cimet rolnice (pužići)
Sastojci:
500 g brašna
1 pakovanje suhog kvasca
100 ml mlijeka
100 g šećera
50 g putera (omekšalog)
2 kašičice cimeta
Prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte mlijeko i dodajte kvasac sa malo šećera. U posudi pomiješajte brašno, preostali šećer, cimet i so. Dodajte kvasac i puter, umijesite tijesto i ostavite da naraste. Nakon što se tijesto udvostruči, razvaljajte ga i premažite sa puterom, pospite cimetom i šećerom. Rolajte i sjeckajte na komade. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
3. Vino sa cimetom
Sastojci:
1 boca crnog vina
2-3 štapića cimeta
3-4 zvjezdasta anisa (opciono)
1-2 kašice meda ili šećera (po ukusu)
Kriške pomorandže ili limuna
Priprema:
U velikoj šerpi zagrijte vino na laganoj vatri. Dodajte cimet, zvjezdasti anis, med i voće. Pustite da se lagano krčka 10-15 minuta, ali ne da provri. Poslužite toplo, u čašama sa cimetom ili kriškom pomorandže.
Izvor: Shutterstock4. Pečena bundeva sa cimetom
Sastojci:
1 mala bundeva (npr. butternut)
2 kašice maslinovog ulja
2 kašičice cimeta
So i biber po ukusu
1 kašika meda (opciono)
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C. Isecite bundevu na kockice i stavite je u posudu. Prelijte maslinovim uljem, pospite cimetom, solju i biberom. Ako želite, dodajte med za dodatnu slatkoću. Pecite 25-30 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša i dobije zlatnu boju.
5. Cimet ovsena kaša
Sastojci:
100 g ovsenih pahuljica
300 ml mlijeka ili vode
1 kašičica cimeta
1 kašika meda ili javorovog sirupa
Voće po izboru (npr. banane ili jagode)
Priprema:
U šerpi prokuvajte mlijeko ili vodu. Dodajte ovsene pahuljice i cimet, miješajte dok se ne zgusne. Služite toplu kašu, prelijte sa medom i dodajte voće po izboru.