Bijela topla čokolada sa krem sirom je božanstveno slasna i potpuno drugačije od svih koje ste do sada probali.
Sastojci:
- 60 g krem sira
- 470 ml mlijeka
- 240 ml slatke pavlake
- 2 kašike smeđeg šećera
- 230 g grubo sjeckane bijele čokolade
- 2 kašike nezaslađenog kakao praha
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
- 1 prstohvat soli
Za šlag od krem sira:
- 60 g krem sira
- 3 kašike šećera
- 1/2 kašičice čistog ekstrakta vanile
- 120 ml slatke pavlake, ohlađene
Recept za bijelu toplu čokoladu sa krem sirom:
Za toplu čokoladu prvo pomiješajte krem sir, sa šoljom mlijeka u blenderu i izblendirajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte preostale sastojke za toplu čokoladu i sve ubacite u šerpu na srednjoj vatri. Zagrijte napitak uz povremeno miješanje dok se bijela čokolada ne otopi, kakao prah ne stopi, a piće ne postane kremasto i glatko.
Nakon toga napravite šlag od krem sira. Pomiješajte krem sir, šećer i ekstrakt vanile u činiji i umutite mikserom, dok smjesa ne postane glatka i bez grudvica. Dok mikser radi, polako sipajte slatku pavlaku i nastavite da mutite dok krem sir ne dobije čvrste vrhove. Rasporedite toplu čokoladu u šolje i prelijte napravljenim šlagom.
(MONDO/Stvar ukusa)