Čokoladni lava kolač biće prava poslastica za goste i ukućane, a tako se lako pravi.
Sastojci:
- 113 g putera
- 168 g gorko-slatke čokolade, sjeckane
- 2 velika jajeta
- 2 velika žumanjca
- 50 g šećera
- ⅛ kašičica soli
- 2 kašike višenamjenskog brašna
Pogledajte kako se pravi:
Recept za čokoladni lava kolač:
Za ovaj kolač prvo zagrijte rernu na 232 stepena. Čaše za pečenje ili kalupe premažite maslacom i lagano pobrašnite i stavite ih na pleh. Pomiješajte puter i čokoladu, i istopite na pari. U činiji pomiješajte jaja, žumanjca, šećer i so. Umutite na srednjoj brzini do guste i blijedo žute boje.
Umiješajte čokoladnu mješavinu i brašno u mješavinu jaja dok se dobro ne sjedine. Podijeliti tijesto između pripremljenih kalupa. Pecite 6 do 8 minuta ili dok se strane kolača čvrsto ne stegnu, a sredina počne da se pomijera. Pustite da se kolači ohlade u 1 minut. Izvadite kolače naopako okrećući kalupe na tanjir.
Ostavite da odstoji oko 10 sekundi. Odozgo prosijte šećer u prahu i po želji ukrasite bobicama. Servirajte odmah.
(StvarUkusa/Mondo)