Saznajte kako da napravite nešto gurmanskiju verziju kiselog kupusa. Ovog puta mu pored suvog mesa, dodajte slaninu i šljive.
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 300 g suvog mesa (rebarca ili suva kolenica)
- 200 g dimljene slanine
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 1 šargarepa
- 10–12 suvih šljiva
- 1 kašika svinjske masti
- 1 lovorov list
- 1 kašičica crvene paprike
- so i biber po ukusu
- 200 ml bujona od povrća (ili vode)
Priprema:
U velikoj šerpi zagrijte mast (ili ulje), pa dodajte suvo meso i slaninu. Pržite nekoliko minuta dok slanina ne postane hrskava, a meso ne počne da pušta aromu. Dodajte sitno sjeckani crni luk i bijeli luk, pa dinstajte dok luk ne omekša i dobije zlatnu boju. Zatim dodajte kolutove šargarepe i promiješajte sve zajedno. Dodajte kupus u šerpu, promešajte i pustite da se malo zaprži sa ostalim sastojcima, oko 5 minuta.
Dodajte lovorov list, crvenu papriku, suve šljive i promiješajte. Po potrebi dosolite (zavisno od slanoće kupusa) i pobiberite. Prelijte supom ili vodom, poklopite šerpu i smanjite vatru. Kuvajte sve na laganoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata, dok kupus ne omekša, a svi ukusi se sjedine. Povremeno provjeravajte i po potrebi dolijte još malo vode ili supe.
Dodajte i kašičicu kima ili malo bibera u zrnu. Ako volite da kupus bude malo gušći, možete napraviti blagu zapršku (kašika brašna propržena na malo ulja) i dodati u jelo pred kraj kuvanja.
(Stvar ukusa/MONDO)