• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećate se akcije VAR? Podignuta optužnica za namještanje utakmica u BiH!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe za koruptivna krivična djela u predmetu "VAR" za organizovani kriminal, primanje mita, poklona ili drugih oblika koristi radi namještanja utakmica.

 Akcija VAR: Podignuta optužnica protiv tri osobe za namještanje utakmica u BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Nakon više od godinu dana od akcije SIPA kodnog naziva "VAR" u kojoj su uhapšeni predsjednik Fudbalskog saveza Federacije BiH Irfan Durić, kao i brojni fudbalski arbitri i dugogodišnji sportski radnici Salem Prolić, Ilija Živković, Vladimir Dominković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Ante Bilješko, Fuad Zahirović, Marko Brezović, Mario Grgić i Ante Kobaš, Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu.

Možda će vas zanimati

I to protiv tri osobe.

1. Vladimira Dominkovića, rođenog 1967. godine u Orašju, koji je optužen u svojstvu odgovorne osobe u Fudbalskom savezu Federacije BiH i predsjednika Sudijske komisije FS BiH.

2. Ilije Živkovića, rođenog 1981. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Fudbalskom savezu Federacije BiH i fudbalskog sudije A liste Prve lige FBiH za takmičarsku sezonu 2019./2020.

3. Kenana Bajraktarevića, rođenog 1984. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Fudbalskom savezu Federacije BiH i fudbalskog sudije A liste Prve lige FBiH za takmičarsku sezonu 2019./2020.

"Optuženi se terete da su, u drugoj polovini 2019. godine, optuženi Dominković, organizovao grupu za organizovani kriminal, u smislu članka 1. stavak 22. Krivičnog zakona BiH, zbog činjenja krivičnih djela primanja mita i primanja poklona ili drugih oblika koristi, kojoj su pristupili ostali optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi, da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za sudije na određenim fudbalskim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika klubova zahtijevali i primili poklonr u vidu novčanih iznosa od najmanje 3.000 KM pa do skoro 7000 KM po utakmici, kako bi zauzvrat uticali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno djelili.

Detaljno provedenom istragom policijskih djelatnika SIPA pod nadzorom tužilaca Tužilaštva BiH, prikupljenim dokazima su dokumentovana najmanje dva slučaja preuzimanja novca od strane optuženih, na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju", saopštilo je Tužilaštvo BiH, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC