• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prije 20 godina šokirao Francusku - sad se sprema da sruši Engleze!

Autor Dragan Šutvić

Aliju Sise vodi Senegal na trećem Mundijalu. Jednom je to učinio kao kapiten, a sada se sprema da kao selektor ode još dalje!

 aliju sise legenda senegala  Izvor: Profimedia

Senegal je prošao u nokaut fazu Mundijala, a najveći fudbalski heroj ove države je Aliju Sise! Sada selektor ove afričke selekcije je legenda kakva se rijetko viđa!

Senegal je tri puta u svojoj istoriji zaigrao na Mundijalima i sva tri puta sa njim u glavnoj ulozi. Prvo je 2002. godine bio kapiten ekipe, a onda je 2018. i 2022. odveo Senegal na Svjetsko prvenstvo kao selektor. Dva puta za to vrijeme Senegalci su prošli grupu, a prvog puta se sjeća cijeli svijet.

Bilo je to 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu kada je golom Pape Bube Diopa afrička selekcija na otvaranju savladala Francusku, aktuelnog svjetskog šampiona u tom momentu. Kasnije je taj poraz koštao Francuze ispadanja u grupi, a Senegal je otišao do četvrfinala! Prošli su grupu, izbacili Švedsku u osmini finala i ispali od Turske golom Ilhana Manzisa u 94. minutu. 

Sise je odigrao sve mečeve osim jednog u grupi za Senegal, a završio je reprezentativnu karijeru sa 35 nastupa za nacionalni tim. Preuzeo je Senegal potom 2015. godine, odveo ih na Mundijal 2018. u Rusij gdje nisu imali sreće. Dobili su Poljsku u prvom meču, remizirali sa Japanom 2:2 i na kraju ih je poraz od 1:0 od Kolumbije u posljednjem kolu izbacio sa takmičenja. 

Sada im se to nije desilo! Poslije poraza od Holandije u prvom kolu pobijedili su Katar i Ekvador i prošli dalje, a sljedeći meč ih čeka protiv Engleske u osmini finala. Sa Alijem Siseom, čovjekom koji je postao sinonim za senegalski fudbal, na čelu!

Uspjeli su i bez Sadija Manea u timu da prođu dalje i cijela Afrika će sada biti uz njih kada budu igrali protiv nekadašnje kolonijalne sile Engleske u nedjelju od 20 časova.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC