• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA SE SPREMA DA ZATRESE EVROPSKI FUDBAL: Mijenjaju se kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026!

Autor Haris Krhalić

Aleksandar Čeferin bi vrlo brzo mogao da odobri novi plan za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

 UFEA mijenja kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo Izvor: Profimedia

Zbog povećanja broja učesnika na narednom Svjetskom prvenstvu 2026. godine, kada će rekordnih 48 reprezentacija nastupati na Mundijalu u SAD, Kanadi i Meksiku, sprema se velika promjena u evropskom fudbalu. UEFA je na korak da uoči novog ciklusa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo izvrši izmjene na dosadašnjem modelu, što će naravno uticati i na reprezentaciju Srbije koja se nada trećem uzastopnom učešću na završnom turniru.

Prema pisanju madridskog lista "As", kvalifikacije će biti dodatno "skraćene" jer će Evropa imati 16 predstavnika umjesto dosadašnjih 13, što znači i da nije potrebno da se igra osam do deset mečeva u kvalifikacijama.

Zvuči pomalo neobično, pošto znamo da UEFA obožava da ispuni kalendar do posljednjeg mjesta zbog TV prava, međutim ovoga puta razmišljali su zdravorazumski i na pomenuti prijedlog su se prije svega odlučili da bi se smanjio broj "dosadnih utakmica". Ako na kraju UEFA usvoji ovaj plan, ubuduće će u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo biti 12 grupa i tako bi svaka od njih imala četiri ili pet timova, samim tim igrali bi šest ili osam mečeva.

Ulog bi tako bio veći jer ne bi smjeli nijednog trenutka da se opuste, a iako nije još saopšteno, pretpostavka je da će samo pobjednici grupa obezbijediti direktan plasman na Svjetsko prvenstvo, dok bi se preostala četiri mjesta "popunila" nakon odigravanja baraža. I tu bi ponovo ulogu mogla da odigra Liga nacija.

Interesantno je da UEFA i u ovom takmičenju planira da pravi promjene, ali ne drastične. "A" divizija, ujedno i najatraktivnija, mogla bi da bude proširena tako da bi u završnici osam timova ulazilo u plej-of, umjesto dosadašnjeg fajnal-fora.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC