• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAHAR JE ZA 14 DANA RAZBIO NAJVEĆI MIT CRVENE ZVEZDE: Rez, gvozdena disciplina i fudbal u koji se lako zaljubiš

Autor Milutin Vujičić

Crvena zvezda je odlično izgledala već poslije dvije nedjelje rada novog trenera Baraka Bahara što daje veliki optimizam pred početak nove sezone i obaveze u grupnoj fazi Lige šampiona.

 Crvena zvezda pod Barakom Baharom Izvor: Profimedia

Još dok je Dejan Stanković vodio Crvenu zvezdu, rukovodstvo kluba gledalo je ka Baraku Baharu i vidjelo ga kao trenera koji će jednog dana klub podići na novi nivo - ili ako ćemo biti surovo iskreni - izvesti ga na pravi put poslije dvogodišnje stagnacije. Kad je prošlog avgusta sa Makabijem "zapržio čorbu" Zvezdi, na neki način postao je opsesija generalnog direktora Zvezdana Terzića koji je razgovarao sa prijateljima i poznanicima i prikupljao sve moguće informacije o Izraelcu kako u martu to ne bi bio samo strogo poslovni sastanak pun tenzije. Više je to bilo "udvaranje". Rječnikom mladih, to je kao "stalkovanje" na društvenim mrežama uoči sastanka, "skrolovanje" sve do samog dana rođenja, pa je tako Bahar i prije zvaničnih pregovora bio dobre volje kada je vidio da u Crvenoj zvezdi o njemu znaju baš sve, pa i da voli da igra tenis.

Ako se po jutru dan poznaje, izgleda da su u Crvenoj zvezdi imali dobar osjećaj pošto je za dvije nedjelje koliko radi sa igračima - Bahar uspio da napravi više dobrih stvari za koje zaslužuje pohvale. Prva je da je bez imalo samilosti odlučio ko ne odgovara njegovom stilu fudbala ili je jednostavno problem za svlačionicu (Borjan, Gobeljić, Srnić, Pešić...), a druga da ekipa ima njegov trenerski pečat za tako kratko vrijeme.

Obrisi su se vidjeli na pripremama na Zlatiboru protiv reprezentacije Užica i banjalučkog Borca, a ono što je navijače ostavilo bez riječi jeste prijateljska utakmica protiv Zenita iz Sankt Peterburga, najbolja koju je Zvezda odigrala "ihahaj" godina. Štaviše, da nije 4. jul i da nisu u toku pripreme, niko ne bi mogao da pogodi da je u pitanju test utakmica po intenzitetu trčanja.

Crvena zvezda i Zenit su priredili spektakl navijačima na tribinama, ali i onima u Srbiji kraj malih ekrana koji su jedva čekali da vide "šta taj Izraelac može bolje od Miloša Milojevića". Za početak, čini se da je najveća razlika u povjerenju koje se polako spušta sa vrha kluba na ostale nivoe sve do igrača, a poslije vrhunske utakmice u kojoj je Zvezda slavila 2:1, čini se da ono najbolje tek predstoji. Prosto, pokazao je igračima crveno-bijelih već u prvoj ozbiljnoj provjeri da treba da vjeruju njegovom fudbalu i da to odmah daje rezultate.

Tako je Barak Bahar za samo 14 dana rada u Crvenoj zvezdi uspio da sruši decenijski mit o pripremama. Slušali smo toliko puta o "teškim nogama" i sličnim frazama kojima su se naši treneri služili kada ekipa ne liči ni na šta, da bi igrači koji su 19. juna počeli pripreme uspijevali da igraju visoki presing svih 90 minuta protiv Zenita, ekipe vrijedne grupne faze Lige šampiona. Trljali su svi oči da li su to isti igrači koji do prije nekoliko nedjelja nisu imali volje i želje da potrče, a ne da budu u sprintu, pa nema sumnje da se već sada svima iz rukovodstva smiješi brk i ponavlja se: "Jesam ti rek'o", a onda i: "Ćuti, nemoj da urekneš".

Izvor: Profimedia

Prije samo godinu dana, nakon dvomjesečnih priprema, Crvena zvezda nije mogla da izdrži duže od poluvremena protiv Baharovog Makabija. Padala je u oba meča, pričalo se o fizičkoj spremi i stanju u kome su bili Katai, Ivanić, Rodić, Milunović i Pešić, međutim kada se sve "zategne" na vrijeme, nema problema. "Potpuno je drugačije, svaki dan idem prije 23.00 da spavam, jer sam preumoran. Forsiramo presing, to želi naš trener, i veoma je naporno, ali dobro je da je tako, jer se vidi da hoće da napredujemo i budemo spremni za Ligu šampiona. Sve je teško u vezi treninga. Doslovno sam na Zlatiboru svaki dan samo trenirao i spavao, ni za šta drugo nisam imao snage", pričao je novi kapiten Aleksandar Dragović prije nekoliko dana i time već najavio nešto drugačije na pripremama - trenera koji "ne mazi" svoju ekipu.

Ne treba zaboraviti da Crvena zvezda još nije isprobala ni svog najskupljeg fudbalera Emanulea Late Lata koji će biti pojačanje u špicu. Takođe, neće biti iznenađenje ako do kraja prelaznog roka dođe još jedan vezni ili možda čak novi levi bek.

Sprintevi koje su pravili mladi Kosta Nedeljković, Jovan Mijatović i Stefan Mitrović su naravno i posljedica dokazivanja novom treneru koji je pokazao da ne gleda ni godište, a ni pasoš - želi da napravi tim koji će najbolje funkcionisati i moći da odgovori na izazove koje nosi Liga šampiona. Otud i golman Glazer koji osim što je skinuo dva zicera, aktivno učestvuje u igri nogom, potom pomijeranje Mijailovića na štopera, odmah guranje u vatru Stamenića i Krasoa, još odgovornija uloga za Kangu, pa Olanjinka svuda po terenu...

Crvena zvezda je definitivno počela revoluciju pod Barakom Baharom koji je za razliku od svog prethodnika siguran u ono što radi, a uz to ima i klimanje glavom sa vrha kluba da mu se vjeruje. To su i igrači odmah prepoznali i počeli su da uživaju u fudbalu koji je protiv Zenita podsjećao na ono na šta su u Engleskoj potpuno odlijepili - fudbal Roberta di Zerbija u Brajtonu.

Da bi se ipak uopšte približilo tom nivou, potrebno je mnogo rada, truda, ali prije svega kvaliteta, međutim nekada su i obrisi dovoljni da bi navijači prepoznali napredak i zaljubili se ponovo u fudbal.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:14
Promocija Baraka Bahara za novog trenera Crvene zvezde
Izvor: Kurir/Nenad Kostić
Izvor: Kurir/Nenad Kostić

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC