• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promijenjeno pravilo o strancima u srpskom fudbalu! Ubuduće igrači sa OVIM PASOŠIMA računaju se kao domaći igrači

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Uoči nove sezone u Superligi donijeto je novo pravilo o strancima.

 Fudbaleri iz EU više nisu stranci u Superligi Srbije Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije (FSS) donijeta je odluka da će ubuduće stranci u Superligi drugačije biti "zavedeni". Preciznije, fudbaleri koji imaju pasoš zemlje sa područja Evropske unije neće se smatrati za strance, odnosno imaće apsolutno isti status kao i srpski fudbaleri.

Prvo su treneri prije dvije sezone mogli da koriste samo četvoricu stranaca u protokolu, potom je lane to promijenjeno na četvoricu stranaca u istom trenutku na terenu, a sada je to pravilo dodatno "ublaženo" tako da će treneri moći da koriste najviše četvoricu fudbalera koji nemaju srpski ili pasoš zemlje iz Evropske unije. Evo i kako je to zvanično zavedeno na današnjem sastanku u Staroj Pazovi:

"Ograničenja broja stranih igrača/igračica iz člana 1. ove odluke ne odnose se na strane profesionalne igrače/igračice koji su državljani/državljanke država članica Evropske unije i ti profesionalni igrači/igračice imaju pravo nastupa na utakmicama odgovarajućih ligaških i kup takmičenja, bez obzira na propisani (ograničeni) broj stranih igrača/igračica, pošto se shodnom primjenom propisa Republike Srbije i primjenom Mišljenja Komisije za pravna pitanja FSS broj 19-1769/1 od dana 04. 10. 2019. godine smatraju domaćim igračima/igračicama, odnosno osobama u radnopravnom statusu izjednačenim sa domaćim profesionalnim igračima/igračicama", saopštio je FSS.

Odluka stiže u danu kada je Osman Bukari iz Crvene zvezde dobio srpske papire, a pravilo će povoljno uticati na još dvojicu novih igrača srpskog šampiona. Omri Glazer (Izrael) ima i pasoš Rumunije, dok je reprezentativac Obale Slonovače Žan-Filip Kraso takođe i državljanin Francuske. Tako je Zvezda "smanjila" broj stranaca i sada ih ima "samo" petoricu: Vigo, Kangva, Azarov, Olanjinka i Ado.

Što se tiče Partizana, ovo pravilo će uticati na Kvinsija Meniga, Fusenija Dijabatea i Patrika Andradea, koji svi imaju pasoše Evropske unije, tako da će i njima biti oslobođen prostor za dolazak stranih igrača. Od novih igrača to je samo Frenk Kanute.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:21
Kanga Bukari
Izvor: ArenaSport
Izvor: ArenaSport

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hmm

Zasto se to radi kada evropski klubovi imaju ogranicen broj igraca izvan EU koje mogu registrovati za sezonu? Zbog toga se nasi igraci manje cijene i poredjenja radi nude im se manje plate i odstete u odnosu na igrace istog kvaliteta iz npr Poljske, Hrvatske, Ceske...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC