• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan odluke - Srbija na žrijebu za EURO 2024! "Zmajevi" takođe vrebaju šansu kroz baraž

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Reprezentacija Srbije ove subote saznaje imena protivnika na Evropskom prvenstvu.

 Zrijeb za Evropsko prvenstvo EURO 2024 Izvor: Robin VAN LONKHUIJSEN / AFP / Profimedia

Žrijeb za Evropsko prvenstvo u fudbalu, EURO 2024, biće održan ove subote u 18 časova u Hamburgu, u zgradi Filharmonije na Elbi. Ovo su dan i događaj koje je Srbija čekala skoro četvrt vijeka, jer su 12. decembra 1999. posljednji put učestvovali na žrijebu ekipa, koja se tada zvala SR Jugoslavija i na putu ka tom turniru izbacila je moćnu Hrvatsku.

Ovog decembra izvjesno sa manje euforije Srbi dočekuju žrijeb, bez obzira na to što je u pitanju istorijski plasman. Za razliku od tadašnjeg formata, na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj (14. jun - 14. jul) sljedeće godine učestvovaće osam timova više, ukupno će ih biti 24, a srpski tim je izborio mjesto u tom društvu nakon neubjedljivo, ali ipak uspješno odigranih kvalifikacija. Piksijevi "orlovi" zauzeli su drugo mjesto na tabeli iza Mađarske, protiv koje su doživjeli oba poraza, a na kraju Stojkovićev tim nije koštalo to što u dva meča nije pobijedio ni slabašnu Bugarsku, koja je iznenađujuće izvukla remi u Leskovcu na kraju kvalifikacija.

S obzirom na to, srpski tim završio je učešće kao 19. najuspješniji tim od 20 koliko je otišlo na turnir kroz kvalifikacije i zbog toga će na današnjem žrijebu biti smješten u najslabiji, četvrti šešir. Uoči žreba, poznato je i to da bi za srpsku reprezentaciju bilo najbolje da bude izvučena u grupe "B" i "E", što donosi benefit u nastavku takmičenja, u kojem se nadamo da će Srbija igrati. Potencijalno je važno to što timovi iz tih grupa u nokaut fazi igraju sa nekom od trećeplasiranih reprezentacija, kao i će drugoplasirani ići na drugoplasirane. Pogledajte sastav šešira, uz informaciju da će četvrti biti popunjen timovima koji se budu kvalifikovali za EURO u martu, kroz plej-of.

  • PRVI ŠEŠIR: Njemačka (domaćin), Portugal, Francuska, Španija, Belgija, Engleska
  • DRUGI ŠEŠIR: Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija, Austrija
  • TREĆI ŠEŠIR: Holandija, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Češka
  • ČETVRTI ŠEŠIR: Italija, Srbija, Švajcarska, pobjednici plej-ofa A, B i C

KAKO ĆE FUNKCIONISATI EURO

Nakon što su timovi razvrstani po šeširima na osnovu njihovih rezultata u kvalifikacijama, domaćin Njemačka, koja nije učestvovala u kvalifikacijama, biće automatski smještena u Grupu A. Na Evropskom prvenstvu biće šest grupa, što znači da će plasman u nokaut fazu izboriti sve prvoplasirane i drugoplasirane ekipe po grupama, kao i četiri najbolja trećeplasirana tima. Za plasman u grupi će poslije broja osvojenih poena biti posmatran skor u međusobnim duelima ekipa, a potom gol-razlika.

Evropsko prvenstvo biće odigrano u Berlinu, Minhenu, Dortmundu, Štutgartu, Gelzenkirhenu, Frankfurtu, Hamburgu, Dizelforfu, Kelnu i Lajpcigu, na stadionu RB Lajpciga. Na jednom od tih stadiona, Srbija će se prvi put takmičiti na Evropskom prvenstvu pod svojim imenom. Zavisno od žrijeba, biće poznato i gdje će biti baza srpskog nacionalnog tima na najvećem fudbalskom događaju sljedeće godine, na kojem će "orlovi" sigurno imati veliku podršku.

"Zmajevi" takođe na žrijebu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine ima novu priliku da se kroz utakmice baraža plasira na ovo takmičenje. U polufinalu će za protivnika imati selekciju Ukrajine.

Kroz takmičenje „UEFA Lige nacija“ je 12 reprezentacija obezbijedilo svoj nastup u baražu, a u martu će se sastati:

Put A, polufinale

Poljska-Estonija

Vels-Finska

Put B, polufinale

Izrael-Island

Bosna i Hercegovina-Ukrajina

Put C, polufinale

Gruzija-Luksemburg

Grčka-Kazahstan

FS BiH će na ovom žrijebu predstavljati predsjednik Vico Zeljković, potpredsjednik Irfan Durić, savjetnik predsjednika Marko Miličić i v.d. generalni sekretar Adnan Džemidžić.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC