• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kapelo priča ono što i Srbi žele da čuju

Italijan je naglasio da je trenutni poredak u svJetskom fudbalu štetan po mnoge i zatražio od UEFA da zabrani odvođenje dJece u velike klubove.

 Kapelo priča ono što i Srbi žele da čuju Izvor: MONDO

Kapelo (65) osudio praksu po kojoj bogati klubovi sa Zapada, kako kaže, "kradu talente" iz siromašnijih zemalja i time čine zlo i svom fudbalu, ali i fudbalu zemlje iz koje dolazi mlad igrač.

"U Evropi, stavili smo na kocku istorijski i kulturni identitet fudbala, koji je od nemjerljivog značaja. U ovom trenutku možemo da pohvalimo samo Španiju, zbog ljubavi tih ljudi prema edukaciji svojih fudbalera", istakao je aktuelni selektor Engleske, koji je govorio na Internacionalnoj sportskoj konferenciji u Dubaiju.

"U Italiji, procenat inostranih igrača u klubovima je 40 odsto. Ako odemo do Engleske, u Premijer ligi na raspolaganju je samo 30 odsto igrača, koji imaju pravo da nastupaju za engleski nacionalni tim", dodao je Kapelo, koji je naglasio da ne želi da generalizuje stvari i...

Naveo Udineze, kao pozitivan primjer, kako bi trebalo da se radi. Kapelo je rekao da u Udinezeu ima i Italijana, ali i igrača sa svih tržišta širom svijeta, koji u klub ne dolaze sa 15, 16 godina, već kao u najvećoj mjeri formirani fudbaleri, reprezentativci svojih zemalja.

Prema Kapelovim riječima, Udineze nije klub koji vrbuje dječake iz siromašnih sredina, njihovim roditeljima nudi finansijsku stabilnost, a potom igraču "preporučuje" italijansko državljanstvo, itd, itd.

On se u svom izlaganju potom vratio na raniju fazu svoje karijere, kada je trenirao Milan, za koji je i igrao, poslije Juventusa i Rome. Istakao je da je kao trener rosonera, sa kojim je osvojio sve što se osvojiti može, "ogromnu energiju, strpljenje i strast trošio na rad sa fudbalerima" koje je imao na raspolaganju.

Italijan priznaje da su stranci dali poseban ton tom Milanu iz sredine devedesetih, ali da je baza bila u igračima "porijeklom" iz čuvenog Milanela i zatražio da FIFA i UEFA zaštite trenere, organizacije i sredine u kojima se i danas njeguje takav pristup, a primjera je sve manje.

Kada govori o "tom" Milanu, Kapelo ističe da je tada bio ograničen broj stranaca u jednom klubu, a da su oni dovođeni samo da nadograde ono što je nedostajalo kod Sebastijana Rosija, Paola Maldinija, Franka Barezija, Demetrija Albertinija, Đanluiđija Lentinija, Marka Simeonea, Stefana Eranija, Maura Tasotija, Alesandra Kostakurte, Roberta Donadonija, Kristijana Panućija, itd.

"Mora da se povuče jasna linija. Bogati klubovi su se pretvorili u mašine za skautiranje talenata iz stranih zemalja i kradu igrače nudeći im visoka primanja, a pritom ne razmišljajući o posljedicama koje takvi postupci imaju na fudbalske organizacije u njihovim zemljama", apostrofirao je iskusni Italijan, koji je po završetku igračke karijere vodio Milan, Real Madrid, Milan, Romu, Juventus, Real Madrid i Englesku.

U svakom klubu u kojem je radio, bio je bar šampion države, ako ne i prvak Evrope.

Sada, u smiraj fantastične karijere, Kapelo je pokazao da ga brine trenutno stanje i da bi volio da se neke stvari promijene. Kao loš primjer, iako se to ni Njemcima, ni Englezima neće dopasti, naveo je osminu finala SP u Južnoj Africi 2010. godine.

Utakmica je završena pobjedom "internacionalizovane" Njemačke nad "homogenom" Engleskom od 4:1.

Kapelo kaže da nije rješenje ni to što Nijemci imaju petoricu igrača turskog porijekla na raspolaganju, ali ni to što tek svaki treći igrač u Premijer ligi konkuriše za nacionalni tim.

"Ishod ste vidjeli...", kaže Kapelo.

"Gomila tih igrača aplicira za nove pasoše... Njemačka je imala pet igrača turskog porijekla na raspolaganju i rezultat je bio očigledan", apostrofirao je Kapelo.

"Na problem mora jasno da se ukaže. Diskusija mora da se pokrene. Igrači se mogu bukvalno kupiti, naročito kada stižu iz siromašnih krajeva, gdje njihove porodice žive na rubu egzistencije. Ja ne prihvatam to. Šest godina radio sam sa mlađim kategorijama Milana i zar da dozvolim da se u presudnom trenutku pojavi neki tim i ukrade mi igrača tek tako? Ne!", rekao je Kapelo i dodao:

"UEFA bi trebalo da donese novo pravilo i odmah, u korijenu sasječe zlo koje je posijano, umjesto da dozvoli da najtalentovaniji igrači odlaze na prvu primamljivu ponudu i da ništa ne može u tome da ih spriječi", izjavio je Kapelo nešto što je, kako stvari trenutno stoje, jedan od najvećih problema srpskog klupskog, pa indirektno i reprezentativnog fudbala.

Ako UEFA bude reagovala na apel jednog od najvećih taktičara u istoriji fudbala, to bi moglo da bude dobro i po ovaj naš, srpski fudbal, koji ostaje bez najbolje dece. Da, baš djece...

"Pričao sam sa (predsjednikom UEFA Mišelom) Platinijem i on je odlučan u tome, kaže da se u svemu slaže sa mnom. Vjerujem da će u budućnosti klubovima biti zabranjeno da uzimaju tuđe igrače dok su još veoma mladi", optimista je Kapelo.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC