• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje su fudbalski talenti iz BiH?

I dok se veliki evropski klubovi otimaju za najveće fudbalske talente iz Hrvatske i Srbije, za fudbalere iz BiH gotovo više niko i ne pita.

 Gdje su fudbalski talenti iz BiH? Izvor: MONDO

Za mladog Dinamovog dragulja Alena Halilovića, za kojeg se spekuliše da već sada vrijedi 11 miliona evra, interesuju se brojni evropsku klubovi, kao i za Darka Lazovića i Lazara Markovića.

A šta je sa mladim talentima iz BiH?

U posljednjih nekoliko sezona bilo je fudbalera koji su na sebe skrenuli pažnju javnosti, poput Ibrahima Šehića, Miroslava Stevanovića i Nemanje Bilbije ali "vunderkinda" u BiH je sve manje, pa je i više nego očigledno da je nedostatak talenata doveo i do pada kvaliteta premijerligaškog fudbala u BiH, piše “Press RS”.

Nesporna činjenica je da su ovdašnji klubovi oduvijek imali talentovane fudbalere, čijim su preranim odlaskom u inostranstvo "krpili" rupe u budžetu, ali je i takvih, "polubrušenih" dijamanata sve manje.

Kao glavne krivce za sve manji broj kvalitetnih fudbalera neki od bh. menadžera vide klubove u kojima se slabo radi sa mladima. Padu proizvodnje "dijamanata" kumuje i pogrešna politika Fudbalskog saveza BiH, kao i nedorečen Zakon o sportu.

“Iskreno, mislim da smo mi nepresušni izvor talenata i da je u BiH uvijek bilo, a ima i sada, mladih fudbalera koji su u rangu da Halilovićem ili Lazovićem. Međutim, razlika između nas i ostatka regije je u tome što oni, kad u nekom dječaku prepoznaju talenat, sa njim rade posebno, i to po programu po kojem rade najjače evropske ekipe. Zato i nije čudo što onda svake godine prodaju po nekoliko mladih igrača, i to za lijepe pare”, objašnjava za “Press RS” Zdravko Marić, menadžer iz Mostara, kome je specijalnost rad sa mlađim kategorijama.

On smatra da veliki deo krivice imaju i čelnici naših klubova, koji su prilično nezainteresovani za ulaganja u omladinske škole.

“Neću otkriti ništa novo ako kažem da skauti timova nekadašnje "velike četvorke" rade mnogo bolje od ostalih, dok čelnike naših klubova taj segment baš i ne zanima. Da nije tako, ne bi se ni desilo da mladi Armin Hodžić na "Grbavici" prođe nezapaženo, a onda potpiše ugovor sa Liverpulom. Takvih primer i iz ostalih naših klubova ima dosta”, objašnjava Marić, uz napomenu i da sa decom u velikom broju slučajeva rade treneri koji nemaju čemu da ih nauče.

Elvir Bolić, nekadašnji prvotimac zeničkog Čelika, Crvene zvezde, turskog Galatasaraja i reprezentativac BiH nešto je blaži u kritikama, ali upozorava da je osnovni problem u klubovima.

“Mislim da je odnos klubova prema mladima veoma problematičan, jer se loše radi sa njima. Mislim da bi morali mnogo više da se posvete radu sa mladima i da im daju mnogo više prostora za nastupe u prvom timu. Iskreno, u ovom trenutku ne vidim da se radi dovoljno dobro i mislim da je to jedan od razloga zašto nemamo talenata. A ako ih i imamo, oni su u najmlađim kategorijama i nakon nekoliko godina propadaju” ističe Bolić.

On smatra da svi fudbalski radnici snose svoj dio krivice, a ona leži i u Fudbalskom savezu. Bolić kaže da bi fudbalski radnici trebalo razmišljati o nekim novim modalitetima poput prijedloga da više mladih fudbalera mora da bude u sastavu ekipe za utakmicu.

“Nadalje, trebalo bi učiniti sve da se poboljša kvalitet lige mladih, da im se organizuje više turnira i na taj način pokuša da se spreči njihov rani odlazak u inostranstvo. Pazite, igrači gledaju svoju perspektivu i mogućnost boljeg napretka. Ako to ne mogu kod kuće, logično je da odlaze tamo gdje smatraju da im je bolje. Zato mora da se poboljša kvalitet rada, a organizacija klubova mora da se usmjeri u tom pravcu” smatra Bolić.

Menadžer iz Banjaluke Branko Kukolj upozorava da veliki problem leži u činjenici da dečacima koji su još u pubertetskom uzrastu, raznorazni menadžeri, treneri i savjetnici, pune glavu da su najbolji i da vrijede milione. On kaže da su u svemu tome možda najgori roditelji talentovane djece. Istovremeno, i rad u klubovima je na veoma niskom nivou, tako da je cjelokupna situacija veoma loša.

“Zato i imamo situaciju da je Srbija puna talenata iz Banjaluke poput golmana Darka Dejanovića, koji je na vratima prvog tima Rada. On je otišao iz Borca jer nije bio zadovoljan radom. Smatrao je da će na Banjici više i bolje napredovati. Tu su i Boris Aljetić i Borko Duronjić, sada članovi Crvene zvezde, koji su, takođe, napustili Gradski stadion. A to veoma lako može da se desi i Vladimiru Kremenoviću, najboljem strelcu kadetske Premijer lige BiH, koji je na meti nekoliko klubova iz okruženja. A Srđana Babića iz Vojvodine, kao i mnoge druge dječake iz RS da i ne pominjem”, kaže Kukolj.

(MONDO, foto: Dinamov mladi fudbaler Alen Halilović, pressrs.ba)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hakyy

A danas nam Spasen i Bogoljub vode Borac i pitamo.se gdje smo....u blatu eto gdje smo...A djecu u mladjim selekcijama sve treneri koji do 15h rade u preduzecima a onda dodju malo da odrade kao trening s klincima..Zato smo na najnizim granama..amateri vode klub i tacka...neznalice...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC