• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA svetsko prvenstvo klubova na Areni sport!

Autor mondo.rs

Od 8. do 18. decembra u Osaki i Jokohami, prvaci kontinenata boriće se za laskav naslov prvaka sveta u fudbalu. Sve utakmice uživo prenosiće Arena sport.

Ko će postati novi klupski šampion sveta?

Saznaćemo uskoro, u periodu od 8. do 18. decembra, uz direktne prenose na "Areni sport".

U Japanu, na stadionima "Nagai" u Osaki (47.000) i "Internešnal" u Jokohami (72.327) biće održano novo FIFA svetsko prvenstvo klubova, koje u ovom formatu postoji od 2005. godine kada je prevaziđen stari "sistem" – revijalna utakmica između prvaka Evrope i Južne Amerike za naslov nezvaničnog šampiona sveta, odnosno osvajača Interkontinentalnog kupa.

Barselona, koja je prošle sezone deklasirala River Platu 3:0, neće braniti trofej utoliko što nije odbranila ni naslov prvaka Evrope. To je sada Real Madrid, klub koji će drugi put u tri godine napasti ovaj prestižan trofej nakon što je 2014. u Marakešu, u Maroku, pobedio argentinski San Lorenco 2:0.

Izazivači će ove godine biti Atletiko Nasional iz Kolumbije, osvaja Kopa Libertadores za ovu godinu, odnosno šampion Južne Amerike. Zatim, Amerika iz Meksika, prvak KONKAKAF zone, Hjundai Motors iz Južne Koreje, osvajač Azijske lige šampiona, Mamelodi Sandauns iz Južne Afrike, prvak Afričke lige šampiona, Oklend Siti iz Novog Zelanda, najbolji tim Okeanije i Kašima Antlers, kao domaćin, organizator turnira i šampion japanske Džej lige.

Oklend Siti je, zanimljivo, osmi put na završnom turniru posle plasmana koji je obezbedio 2006, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014. i 2015. godine, dok se Real pojavljuje treći put, baš kao i Amerika.

Takmičenje počinje 8. decembra u Jokohami kada će se u kvalifikacijama za četvrtfinale sastati Kašima Antlers i Oklend Siti, a pobednik će 11. decembra igrati protiv Mamelodija u Osaki. U drugom četvrtfinalnom paru, istog dana u Osaki, sastaju se Hjundai Motors i Amerika, a pobednici ova dva para "napašće" večite favorite za finale, ekipe iz Evrope i Južne Amerike.

Atletiko 14. decembra u Osaki očekuje pobednika prvog četvrtfinala, dok se Real 15. decembra, u Jokohami, sastaje sa boljim iz duela Hjundai – Amerika.

Veliko finale, uz prenos na Areni sport, zakazano je za 18. decembar i tada ćemo saznati da li će Španija postati rekorder sa pet titula, ispred Brazila koji u ovom trenutku ima četiri, ali nema svog predstavnika na završnici. Italijani su trijumfovali dva puta, a Englezi i Nemci po jednom, tako da je skor od 2005. (plus eksperimentalno izdanje 2000. godine): Evropa 6, Južna Amerika (Brazil) 4, ostatak sveta 0.

Treba pomenuti i da su Argentinci igrali četiri finala i doživeli četiri poraza.

No, situacija je drugačija ukoliko se napravi kontinuitet sa Interkontinentalnim kupom, koji je osnovan 1960. godine, a ukinut 2004. U periodu "ignorisanja" klupskog fudbala u ostatku sveta, UEFA je dobila 21 finale, od kojih je jedno pripalo i Crvenoj zvezdi koja je 1991. deklasirala čileanski Kolo-Kolo rezultatom 3:0, dok je KOMNEBOL osvojio 22 titule i završio kao uspešniji u ovom zaista žustrom i u određenim periodima istorije grubom rivalstvu.

Argentina je imala najviše uspeha, 9, Italija 7, Brazil i Urugvaj 6, Španija 4, Nemačka i Holandija po 3, Portugalija 2, a Engleska, Paragvaj i Jugoslavija jedno.

Pojedinačno, Milan, Penjarol, Real Madrid, Boka Juniors i Nasional osvojili su tri titule, Independijente, Juventus, Santos, Inter, Sao Paulo, Ajaks, Bajern Minhen i Porto dve, a Estudijantes, Olimpija, Gremio, River Plata, Mančester junajted, Rasing, Fajnord, Atletiko Madrid, Flamengo, Velez Sarsfild, Borusija Dortmund i Crvena zvezda po jednu.

Zanimljivo je da Benfika, Liverpul i Kruzeiro imaju dva poraza u finalima, a da među osvajače nisu uspeli da se upišu i klubovi poput Barselone, Palmeirasa, PS Ajndhovena, Hamburga, Aston Vile, Seltika, Vaska, Argentinos juniorsa, itd.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC