• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proleće miriše na fudbal: Zvezda ili Partizan?

Autor mondo.rs

Prolećni deo domaćeg šampionata počinje ovog petka. Crvena zvezda je lider šampionata, Partizan "preti", a može li Vojvodina, ili neko četvrti, da se umeša u borbu za trofej? Pročitajte sve o dolascima i odlascima, rasporedu i tabeli.

 Superliga Srbije 2016/17 najava drugog dijela sezone Izvor: MN PRESS

Posle 64 dana pauze – nastavlja se šampionat Srbije u fudbalu.

Jednu od najdužih zimskih pauza u fudbalu, ako ne i najdužu, srpski klubovi su iskoristili za predah, a potom i za vredan rad na pripremama, kako u inostranstvu tako i u našoj zemlji, da bi nastavak ovogodišnjeg izdanja Superlige dočekali u najboljoj formi.

Prethodnih sezona se dešavalo da vremenski uslovi "pomere proleće", ali ovoga puta neće uticati na superligaški kalendar.

Bez obzira na to kako trenutno izgledaju tereni naših klubova...

U narednim danima se očekuje sve vedrije, ali i toplije vreme u Srbiji, stoga će prva utakmica 22. kola prvenstva biti odigrana ovog petka (17. februar) u Lučanima, gde će domaća Mladost odmeriti snage sa Radničkim iz Niša.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


ŠTA KAŽE TABELA? PLEJ-OF i PLEJ-AUT? KAD JE DERBI?

U najpovoljnijoj situaciji pred drugi deo takmičenja je Crvena zvezda.

Aktuelni šampion Srbije nema ogromnu prednost kao što je to bio slučaj u ovo vreme prošle godine, ali večitom takmacu Partizanu "beži" šest bodova. Tim Miodraga Božovića je u 21. odigranom meču prethodne jeseni zabeležio 17 pobeda, tri remija i samo jedan poraz, upravo od Partizana, za zbirno 54 osvojena boda.

U prvom prolećnom meču snage će odmeriti sa Novim Pazarom koji se bori za opstanak.

Crno-beli su od promene trenera, i dolaska Marka Nikolića umesto Ivana Tomića, u odličnoj seriji od 15 utakmica bez poraza u Superligi i nakon slabijeg početka sezone, kada su "štucali", uspeli da preskoče Vojvodinu i stigli su na "minus šest" u odnosu na lidera šampionata.

Zabeležili su 15 pobeda, tri remija i tri poraza, za 48 bodova, a sa 13 primljenih golova su i najbolja odbrana Superlige, što žele i u nastavku, a prvi zadatak će biti gostovanju Radu.

TREĆI DERBI? KAD? GDE?

Treći meč najuspešnijih srpskih timova odigraće se u plej-ofu, ako ne bude nekog iznenađenja, a mogao bi da bude već u prvom kolu tog dela takmičenja. Tada je predviđeno da "pobednik" preliminarne faze Superlige bude domaćin i da igra protiv drugoplasiranog.

Drugi od tri okršaja "večitih" očekuje nas već u 24. kolu, pa će 4. marta na stadionu "Rajko Mitić" biti odigran 153. susret Crvene zvezde i Partizana, od kog bi mogao da zavisi nastavak takmičenja.

Trećeplasirana Vojvodina još uvek gaji nadu da može da se umeša u borbu za vrh, ali će u taj zadatak sa novim trenerom. Nenad Lalatović je nakon odlaska Uprave (Gajić i Zbiljić) "podigrao sidro" i stigao u Čukarički, dok je "stara dama" angažovala trenera Napretka Dragana Ivanovića.

Tako su dve ekipe koje se nalaze na odličnoj trećoj i četvrtoj poziciji – naglo ostale bez trenera.

Borba za plej-of će biti zanimljiva pošto je "gusto" na sredini tabele gde u prvih osam pokušavaju da se uguraju Voždovac i Rad, dok će pozicije u boljem delu tabele braniti i Mladost, Javor, Radnički Niš i Spartak iz Subotice.

Pravi haos je na dnu tabele gde je vrlo mala razlika između najugroženijih timova.

Novopazarci su "držali fenjer" tokom zimske pauze sa 12 bodova, prati ih Borac sa 15, dok je OFK Bačka trenutno na sigurno sa osvojenih 18 bodova. Ugroženi su i Radnik i Čukarički (22 boda), dok nije siguran ni Metalac sa 22 boda.

Preostaje devet kola u kojima je važno zauzeti što bolju "pol" poziciju pred plej-aut.

S leva na desno: Nemanja Milić, Milan Senić, Milan Pavkov i Srđan Vujaklija.
Izvor: MN PRESS


KO SE POJAČAO? KO JE OTIŠAO? NOVI TRENERI I STARA LICA?

Zvanično, prelazni rok u Srbiji traje još sutra, odnosno do petka (17. februar) u ponoć, ali je malo verovatno da će timovi u tom periodu dovesti još neko od pojačanja, dok nije nemoguće da u tom periodu bude odlazaka u zemlje poput Rusije, Bugarske, Poljske, Slovačke ili onih u Skandinaviji, gde je "pijaca" otvorena još desetak dana.

Pojedini igrači imaju opciju da napuste klub u slučaju dobre ponude – jer se prosto na njih ne računa toliko ozbiljno i njihov odlazak ne bi poremetio dugoročne planove njihovih trenera i klubova.


Crvena zvezda je, bez obzira na prednost na tabeli, bila prilično aktivna ove zime.

Miodrag Božović je dobio osam pojačanja, od kojih se većina odnosi na ofanzivni deo. Tako su na početku prelaznog roka crveno-bele dresove podigli Milan Pavkov (Radnički), Srđan Vujaklija (Borac), Nemanja Milić (Spartak) i Milan Senić (Nojsterlic), ali se od kasnije pridošlog napadača Ričmonda Boaćija, koji je stigao na pozajmicu iz italijanske Latine, koji je tokom priprema postigao šest golova, očekuje da bude prvi "špic" Zvezde.

Trener tima je tokom priprema probavao taktiku i sa dva napadača, ali kako su se one približavale kraju, a sve više snage imali Džon Ruiz i Gelor Kanga, tako se Zvezda vraćala na "svoju" 4-2-3-1.

Osim pomenutih igrača, Zvezda je odbranu pojačala brazilskim desnim bekom Viveirosom koji dolazi iz Sao Paula, dok je pojačanje u "srcu" defanzive i Abraham Frimpong iz Napretka.

Veliko pojačanje za Zvezdu je dolazak Nenada Milijaša koji je po treći put vraća na "Marakanu".

Što se tiče odlazaka – i njih je bilo mnogo.

Tim su napustili David Babunski i Ugo Vijeira (Jokohama), Adam Mičel (Celje), Tomas Fibel (Anži), dok je ugovor istekao Milošu Cvetkoviću koji je sad slobodan igrač. Raskinuta je pozajmica sa Pablom Moučeom, dok su na "kaljenje" poslati Stefan Ilić (Radnički) i Vladimir Jovović (Spartak).

Izvor: MN PRESS


U slučaju Partizana – dosta mirniji prelazni rok.

Stručni štab crno-belih ocenio je da su pripreme, koje su odradili u Sloveniji i na Kipru, bile za "desetku", a tokom njih je Marko Nikolić pokušavao da uigra postojeći kadar, "razigra" one koji su bili pomalo i u drugom planu tokom jeseni, ali i da isproba nova pojačanja u aktuelnom sistemu igre.


Od igrača koji su igrali u prvom delu sezone – nema samo Gregora Balažica kojem je istekao ugovor, pa je kao slobodan igrač potpisao za Ural, dok je Nikola Đurđić otišao u danski Randers.

Crno-beli su doveli tri, odnosno četiri pojačanja.

Poziciju levog beka pojačao je Mohamed El-Monir iz Dinamo Minska, poznat ljubiteljima fudbala u Srbiji, koji podjednako dobro može da odigra i u veznom redu. Drugo pojačanje je u špicu i u pitanju je Kamerunac iz Kairata – Leandre Tavamba, koga je Partizan dugo skautirao. Konkurencija njemu biće i isuskni Vladimir Đilas koji je dobro odradio pripreme, iako je u to vreme bio fudbaler Teleoptika.

Partizan je jači i za ugovor Marka Jankovića, koji je jesen proveo kao pozajmljen igrač Olimpijakosa, ali je sada u potpunosti u vlasništvu vicešampiona Srbije.

Promena u odnosu na prvi deo sezone je da se Leonardo, najbolji strelac tima, koga su tražili mnogi timovi, oprobao i u samom špicu napada uz Uroša Đurđevića, najboljeg strelca na pripremama, pa će Marko Nikolić imati više opcija kada bude selektirao tim.

Izvor: MONDO/M. Vujičić


Već smo pomenuli da su fudbaleri Vojvodine ostali bez Nenada Lalatovića, koji je odlično vodio tim u prvom delu sezone, a njegov dobar posao će pokušati da nastavi Dragan Ivanović.

Iskusni stručnjak je na okupu zadržao osnovu timu, od važnijih igrača otišao samo Novica Maksimović, te su "ataci" na Aleksandra Paločevića, Filipa Malbašića i Dejana Melega, koje su hteli mnogi timovi, bili neuspešni.

"Lale" su dobile pojačanje u odbrani u vidu Marija Maslaća, dok se tokom priprema odlično pokazao i Milan Spremo, i odlično se uklopio u Ivanovićev sistem sa tri defanzivca.

LISTA STRELACA:

Leonardo (Partizan) – 12

Stojanović (Voždovac) – 10, otišao

Bjedov (Javor) – 10, otišao

Đurđević (Partizan) – 9

Bojović (Mladost) – 9

Malbašić (Vojvodina) – 8

Mudrinski (Spartak) – 8

Paločević (Vojvodina) 8

Mrkić (Radnički) – 8

Sikimić (Crvena zvezda) – 7

Vijeira (Crvena zvezda) – 7, otišao

Vojvodina će tako promeniti formaciju i zaigrati 3-4-3, odnosno "varijacije" na tu formaciju, a tokom priprema u Budvi odlično su se pokazali bočni fudbaleri Nikola Antić i Ivan Lakićević koji su pored pouzdanosti u odbrani – bili i vrlo efikasni.

Od timova koji su se dobrano pojačali izdvajamo i Radnički iz Niša koji je ostao bez Milana Pavkova, ali su dobili Miloša Trifunovića, Vladimira Volkova, Anida Travančića, Milana Perendiju.

Ozbiljno se radilo i na severu zemlje, pa su uSuboticu stigli Milan Purović i Emil Abaz. Voždovac je ostao bez najboljeg strelca Jovana Stojanovića, koji je prešao u Kortrajk, ali je zato angažovan iskusni reprezentativac Crne Gore Nemanja Nikolić. Javor u nastavak sezone ualzi značajno oslabljen i bez prvog strelca Darka Bjedova, dok je klub napustio i trener Miloš Veselinović, sada član stručnog štaba grčkog PAOK-a.

Od pojačanja u donjem delu tabele treba naglasiti "brojne" dolaske u Novi Pazar i Borac, koji ne žele da napuste elitno društvo, kao i Čukarički koji je angažovao trenera Nenada Lalatovića, ali i odlične fudbalere poput Darka Zorića i Petra Jovanovića.

Izvor: MN PRESS


ŠTA KAŽU TRENERI ZVEZDE I PARTIZANA I NAJAVA KOLA

"Večiti" su tokom drugog dela priprema boravili na Kipru – vrlo blizu.

Nije nemoguće da su pratili mečeve onih drugih, iako naravno o tome niko neće govoriti, a sastali su se i sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom i razgovarali o aktuelnoj situaciji, ali i o zanimljivoj ideji "Ligi B timova".

I jedni i drugi su zadovoljni pripremama i pojačanjima i, očekivano, veruju da će oni biti šampioni.

Zvezdan Terzić veruje da je ekipa jača nego u prvom delu takmičenja.

"Ovaj tim je jači, čvršći, fizički moćniji. Pre svega zbog Boaćija i Frimponga, a i Gelor Kanga i Džon Ruis su tada bili potpuno nespremni. Zvezdi nedostaje Aleksandar Katai koji jednim potezom reši utakmicu. Nedostatak Luisa Ibanjesa i Uga Vijeire se može nadoknaditi", rekao je Terzić novinarima na Kipru.

Miodrag Božović je tokom priprema isprobao veliki broj igrača, i mladi su dobili šansu, a on već sada zna sastav koji će igrati protiv Novog Pazara. Otkrio je da je to sastav koji je savladao Zirku, u pretposlednjem meču pred povratak u Beograd. Naravno, ako svi budu spremni...

Tako bi sastav Zvezde trebalo da bude: Manojlović – Petković, Frimpong, Al. Luković, Anđelković – Donald, Le Talek – Plavšić, Kanga, Ruiz – Boaći.

Kazao je i da će Nenad Milijaš biti "onaj pravi" tek u plej-ofu pošto nije prošao cele pripreme.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović


Optimizam i u Partizanu.

Mnoge fudbalere Marka Nikolića tražili su inostrani klubovi, pa su tako Leonardo, Everton, Nikola Milenković, Nemanja Mihajlović i drugi mogli lako da promene sredinu, ali je, srećom po Partizan, zadržan sastav koji je zajedno igrao i jesenas.

Tokom priprema su "odskočili" igrači poput Kosovića, dok se istakao i mladi napadač Jovanović, a ponovo raspucan bio je Đurđević koji će i tokom proleća predvoditi napada crno-belih.

Marko Nikolić nije želeo da "izdiktira" sastav za prvi meč druge polusezone protiv Rada, a s obzirom na to da su i oni koji su "štucali" tokom jeseni, poput Nemanje Mihajlovića, ostavili odličan utisak na Kipru – trener će biti na "slatkim mukama" kada je sastav u pitanju.

"Srеćna okolnost – kontinuitеt igračkog i stručnog kadra. Nastavili smo gdе smo stali, unaprеdili mnogе fazе igrе, to jе donеlo rеzultatе. Uz ogradu, svi znamo zašto sе zovu – priprеmе. Svе jе to rеlativno, do provеrе u takmičarskim mеčеvima", kazao je on oprezno.

Veruje da njegova ekipa ima šansu protiv Crvene zvezde u trci za šampionskom titulom.

"Zvеzda ima šеst bodova višе, ima još mnogo da sе igra, nadam sе da ćе da budе nеizvеsno, trеbalo bi... Niko nе spominjе Vojvodinu, apsolutno jе u igri, jer joj mi bežimo samo tri boda. Kada dođe do podеlе bodova možda još nеko možе da sе uključi. Zvuči čudno? Nе, razmišljam sportski", podvukao je Nikolić.

Vojvodina će pokušati da održi korak za Zvezdom i Partizanom u "vojvođanskom derbiju" protiv Spartaka, dok će zanimljivo biti i u duelu Čukaričkog i Javora na Banovom brdu.

PAROVI 22. KOLA SUPERLIGE:

Mladost – Radnički Niš (petak od 17 časova, Arena Sport 1)

subota:

Borac – OFK Bačka (14.00)
Napredak – Voždovac (14.00)
Crvena zvezda – Novi Pazar (15.00, Arena Sport 1)
Čukarički – Javor (17.00)

nedelja:

Metalac – Radnik (14.00)
Rad – Partizan (14.00, Arena Sport 1)
Spartak – Vojvodina (14.00)

TABELA: Crvena zvezda 54, Partizan 48, Vojvodina 45, Napredak 35, Mladost 34, Javor 32, Radnički Niš 30, Spartak 30, Voždovac 27, Rad 24, Metalac 22, Čukarički 20, Radnik 20, OFK Bačka 18, Borac 15, Novi Pazar 12.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC