• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boža u Partizanu: Loše obučen, nespreman i VOLJEN!

Autor mondo.rs

Bugarin je osmehom, šarmom i naravno fudbalskim umećem učinio da donekle bude sasvim prihvatljivo što ima višak kilograma, što neispunjava obećanja data na pripremama, što ne može ni 60 minuta u punom ritmu. Jer je bio zvezda...

 Valeri Božinov FK Partizan golovi u Superligi obećanja Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Godina, osam meseci i četiri dana, odnosno 615 dana, 23 gola, 13 asistencija, 67 nastupa, jedan trofej, poneki kilogram više, poneki sprint manje, neispunjena obećanja kad su slatkiši i stil života u pitanju, osmeh koji popravlja atmosferu u svlačionici, garderoba koja vrišti, skoro pa tečan srpski i, reklo bi se, čista emocija prema crno-belom.

Saradnja između FK Partizan i prekaljenog (u pravom smislu te reči) bugarskog napadača Valerija Božinova prekinuta je sporazumno, u petak, poslednjeg dana prelaznog roka u Srbiji, dva dana nakon što je nekada igrač Lećea, Mančester sitija, Parme, Juventusa, Fiorentine, Verone, Sportinga, Levskog, Ternane i Vićence napunio 31 godinu.

Kakva je bila ta saradnja?

Uspešna? Ne baš. Iako se Božinov fino nadavao golova na srpskim terenima.

Nezaboravna? Apsolutno!



"Boža" nije samo kupio navijače Partizana, koji bi inače bili nemilosrdni prema "običnim" strancima koji bi tako nonšalantno shvatali obaveze u klubu, već i saigrače, trenere s kojima je radio (a, bilo ih je za ovih godinu i po dana), pa na kraju i sportskog direktora Ivicu Ilieva i njemu nadređene.

Nekako je najhladniji prema Božinovu, logično, jer u tom smislu nije mogao da pravi izuzetke, bio aktuelni trener Marko Nikolić, međutim i njemu bi se "omakao" poneki osmeh, kada bi se tokom januarskih priprema razgovaralo o tome zbog čega potencijalno prva zvezda kluba ne boravi na Kipru, ne trenira sa ostalima, itd.

Božinov je tokom boravka u Humskoj na neki način uspeo da učini da bude podnošljivo to što nema snage, ne za 90, nego za 60 ozbiljnih minuta i da mu se veruje kada na početku svakih priprema kaže:

"Završio sam sa slatkišima".

Ali, tako nije moglo zauvek.

Nakon što se od navijača Partizana oprostio kratkom, ali emotivnom porukom na Instagramu…

Hvala "PARTIZAN" za sve volim vas hvala "GROBARI" ljubim vas ⚫⚪❤⚫⚪ Vas Boza 86

A post shared by Valeri Bojinov Official (@valeribojinov86) on



...Božinov je u intervjuu za "Kurir" otišao i korak dalje, rekavši da bi postupio isto kao Nikolić i Partizan, da je imao igrača kakav je on.

Ako su obećanja o vraćanju sportskom životu bila neispunjena, bar je oproštaj imao dozu samokritičnosti u tom smislu.

"Partizan je moj klub, zavoleo sam ga i beskrajno sam zahvalan ljudima koji su mi dali mogućnost da igram u jednoj tako velikoj ekipi. Bio je to težak period moje karijere, a oni su mi pruižili ruku što nikako ne mogu da im zaboravim. Nema nikakve ljutnje, sve je to život, idemo dalje, mada moram priznati da mi je teško zbog toga", rekao Božinov za Kurir i dodao:

"Vidite, u Partizanu igraju mnogo veliki igrači, tu je veliki broj talentovane dece i sasvim je normalno da čelnici kluba odluče da priliku pruže njima, a ne igraču mojih godina, kome uz to ugovor ističe na kraju sezone. Verujte, da sam ja na čelu kluba, uradio bih isto to. To je jedino ispravno".

Božinovu se dopao Beograd. Neće odmah spakovati kofere. Pojaviće se u nedelju na Banjici, verovatno u nekoj jakni koju će biti nemoguće ne primetiti i sa suprotne tribine (mada suprotne tribine nema na tom stadionu). Sasvim sigurno, dobiće ovacije Grobara…

"U nedelju ću doći na Banjicu da gledam bivše saigrače u susretu protiv Rada i pomognem im da pobede. Što se moje karijere tiče, ne znam u ovom trenutku gde ću je nastaviti, ali polako, ima vremena", rekao je Božinov, koji je prema tvrdnjama direktora Ilieva sporazumni raskid ugovora potpisao odrekavši se dugovanja koja je Partizan imao prema njemu.

"Jedino što znam je to da ću gde god da budem bio navijati za Partizan i podržavati ovaj klub".

U Srbiji su igrali bolji, spremniji, uspešniji, produktivniji igrači od Božinova, neki su se kasnije isplatili i milionskim obeštećenjima, ali malo ko je bio veća zvezda od njega.



Šteta samo što je to bilo više na šalu, šmek, poneku "neodoljivu" odevnu kombinaciju, a manje zbog lopte koja se, ruku na srce, "lepila" za njegovu nogu. Da je "znao fudbala", to nije i neće biti tajna. Ali, da bi važilo i ono da je "forma prolazna, a klasa večna", potrebno je bar "f" od forme.

Zato se i stekao utisak da bi "Boža" Superligu mogao da igra još nekoliko godina, ali i da bi se otprilike na tome završilo - prijem, pravi pas, nezgodan šut, gol u mreži Rada (4), Mladosti (3), Čukaričkog (3), Jagodine (3), Radnika (3), Spartaka (2), Javora (2), Voždovca (1), Napretka (1), Metalca (1), Novog Pazara (1), Vojvodine (1), Žarkova (1)…

...ne i mreži nekog rivala iz Evrope, u kvalifikacijama za Ligu šampiona ili Ligu Evrope, pa ni Crvene zvezde, Vojvodine.

Preskup je to bio igrač za dva gola u pobedi nad Jagodinom od 6:0.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC