• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER: Kreće fudbalska žurka!

Počinje 14. avgusta i trajaće do 22. maja. Vikendom, a nerijetko i radnim danima - najkvalitetnije nacionalno prvenstvo u Evropi.

 PREMIJER: Kreće fudbalska žurka! Izvor: MONDO

Premijer liga iz godine u godinu privlači sve veću pažnju "ljubitelja fudbala" širom svijeta.

Objašnjenje je jednostavno - u pitanju je visoko kvalitetan, u isto vrijeme fenomenalno upakovan proizvod.

Najbolji fudbaleri svijeta hrle na Ostrvo, gdje ih čeka jedinstvena atmosfera na stadionima, ali i veliki novac, kojim ih stimulišu vlasnici klubova - biznismeni iz SAD, Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hong Konga, Islanda, naravno i Engleske.

Upravo ti ljudi danas stvaraju preduslove da timovi koji su do juče tavorili u sredini tabele, ili pri dnu, za relativno kratko vrijeme postanu kandidati za titulu.

Pojedini eksperti, ali i sami menadžeri, smatraju da u Premijer ligi više ne postoji "velika četvorka" (Čelsi, Mančester junajted, Arsenal, Liverpul), već je krug ekipa koje se ravnopravno bore za vrh proširen na sedam timova (Totenhem, Mančester siti, Everton).

Prije početka nove sezone, objavljujemo analizu prelaznog roka, učinka u prethodnoj sezoni i perspektive za 2010/11.

Namijenili smo je prvenstveno učesnicima prve Fantasy Premijer lige na MONDO portalu, ali i svima koje interesuje engleski fudbal. Kako prelazni rok traje do 1. septembra, biće još mnogo transfera, a mi smo objavili samo one koji su do sada zvanično objavljeni.

1. ČELSI 86 bodova (gol-razlika 103:32)

Prošla su vremena kada je Roman Abramovič bio glavni akter prelaznih rokova. Aktuelni šampion Engleske doveo je samo jednog afirmisanog fudbalera, dok su otišla trojica važnih, ali ne i nezamjenljivih.

Doduše, menadžer Karlo Anćeloti najavio je još dva pojačanja do kraja avgusta, od kojih bi jedan trebalo da bude Brazilac Ramireš iz Benfike.

Kostur ekipe po "vertikali" i dalje čine Čeh, Teri, Lampard i Drogba. Frenk Lampard je prošle godine bio MVP Fantasy Premier League sa 284 poena, dok je Didije Drogba sa 242 (29 golova) bio najbolji među napadačima i drugoplasirani među svim fudbalerima.

Lampard je propustio samo dve prvenstvene utakmice. Postigao je 22 gola i imao 17 asistencija, a nevjerovatno zvuči podatak da istovremeno nije dobio nijedan žuti ili crveni karton! Pitanje je da li sa navršene 32 godine može da ponovi takvu sezonu.

Drogba i Karvaljo takođe imaju po 32 godine, Anelka 31, Benajun i Maluda po 30, Teri i Ešli Kol po 29. S obzirom na to da će igrati Ligu šampiona i domaće kupove, može se očekivati dosta "rotiranja".

Nemaju većih problema sa povredama, osim desnog beka Bosingve. Portugalac je krajem prošle godine operisao koljeno, tako da će Branislav Ivanović na prvim utakmicama sigurno ostati "starter".

DOŠLI: Josi Benajun (Liverpul), Matej Delač (Inter Zaprešić), Tomaš Kalas (Sigma, odmah vraćen na pozajmicu).

OTIŠLI: Mihael Balak (Bajer), Džo Kol (Liverpul), Deko, Žulijano Beleti (obojica Fluminenze), Miroslav Štoh (Fenerbahče), Skot Sinkler (Svonsi).



2. MANČESTER JUNAJTED
85 bodova (gol-razlika 86:28)

Dok se gradski rival razmeće novcem, ser Aleks Ferguson je na putu da odradi još jedan skroman prelazni rok. Na Old Traford su stigla dva velika talenta, ali zato nije otišao nijedan značajan fudbaler.

A i šta će "crvenim đavolima" pojačanja, kada na platnom spisku imaju tridesetak igrača manje ili više dokazanog kvaliteta? Loša strana toga je što u Junajtedu, usljed stalne "rotacije" prvotimaca, nema mnogo onih koji donose Fantasy poene iz kola u kolo.

Udarna igla prošle sezone je bio Vejn Runi, koji je sa 26 golova, odnosno 224 poena u Fantasy ligi, bio drugi napadač lige iza Didijea Drogbe. U špicu napada često nije imao potrebnu pomoć Dimitra Berbatova (12 golova), pa bi Bugarin mogao da ustupi svoje mesto Meksikancu Ernandezu.

Na sredini terena nemaju izrazitog strijelca ili pakera, već teret ravnopravno nose Valensija, Flečer, Kerik, Nani, Gigs, Skols, Park i drugi. Tako bi trebalo da bude i u narednoj sezoni.

Daleko najstandardniji u odbrambenoj liniji bio je Patris Evra, koji je odigrao svih 38 mečeva i zabilježio sedam asistencija.

Svi ostali su imali problema sa povredama, pa su s vremena na vrijeme odsustvovali iz tima. Najveći problem je Rio Ferdinand, koji je povrijedio koljeno uoči Svjetskog prvenstva i odsustvovaće bar do sredine septembra. Tada se očekuje i povratak Andersona (zimus operisao koljeno), dok je Ovenu Hargrivsu zbog istog problema i karijera došla u pitanje.

DOŠLI: Kris Smoling (Fulam), Havijer Ernandez (Čivas), Marnik Vermajl (Standard).

OTIŠLI: Ben Foster (Birmingem), Zoran Tošić (CSKA Moskva), Mame Biram Dijuf (Blekburn, pozajmica).

3. ARSENAL 75 bodova (gol-razlika 83:41)

Raste pritisak na Arsena Vengera da donese trofej u klupske vitrine. "Tobdžije" su posljednju titulu osvojile 2004, a FA kup 2005. godine.

Da bi imao iole realne izglede da prekine "post", klub je morao da zadrži Seska Fabregasa, u čemu je i uspio.

Španac je do povrede zadnje lože imao maestralnu sezonu. Iako je propustio 11 utakmica, bio je drugi "vezista" Premijer lige po Fantasy učinku (15 golova, 15 asistencija, 214 poena).

Puno se očekuje i od Robina van Persija - na samo 16 mečeva imao je devet golova i sedam asistencija, ali ga je "isjekla" povreda članka, zbog koje nije igrao pet mjeseci. U njegovom odsustvu je solidan Fantasy učinak imao Niklas Bentner, ali ove sezone bi mogao da ima manju minutažu, pošto bi šansu trebalo da dobije novajlija Šamak.

Bentner će, inače, propustiti početak takmičenja zbog povrede prepona. Van stroja je i talentovani Aron Remzi, koji je još u februaru doživio prelom noge.

DOŠLI: Maruan Šamak (Bordo), Loran Kosijelni (Lorijen), Kajl Ebesilio (Fajnord), Fil Roberts (Norič).

OTIŠLI: Vilijam Galas, Mikael Silvestr, Filip Senderos (Fulam), Eduardo (Šahtjor), Sol Kembel (Njukasl), Fran Merida (Atletiko Madrid), Fransis Kokelin (Lorijen, pozajmica), Sančez Vot (Lids, pozajmica), Pedro Boteljo (Kartagena, pozajmica).

4. TOTENHEM 70 bodova (gol-razlika 67:41)

Ukoliko prebrode plej-of rundu i prvi put u istoriji se nađu u grupnoj fazi Lige šampiona, fudbaleri Totenhema imaće prilično napornu jesen. Igrali su "pijevci" prethodnih sezona u Ligi Evrope, ali elitno kontinentalno takmičenje ipak zahtjeva dosta ozbiljniji angažman.

Menadžer Hari Rednap preporodio je ekipu poslije lutanja pod Martinom Jolom i Huande Ramosom. Iskusni stručnjak zaokružio je igrački kadar po svom ukusu, gdje se ne mogu označiti jedan ili dva ključna fudbalera. Doprinos rezultatima daju svi.

Zato osim talentovanog Brazilca Sandra (dolazi sredinom avgusta, poslije finala Kupa Libertadores), nije potpisan nijedan novi fudbaler, mada je Rednap najavio da će poslati ponude za neke fudbalere sa transfer-liste Mančester sitija. Niko važan za sada nije otišao, ali je moguć odlazak Pitera Krauča.

Džermejn Defo prošle sezone je bio najbolji strijelac sa 18 pogodaka, dok na sredini terena konce vuku brzi, odlični tehničari, ali često povrijeđeni Modrić, Lenon, Kranjčar, Dženas...

Jedan od najboljih po Fantasy učinku proljetos je bio Eureljo Gomeš, treći golman lige sa 148 poena, iza Reine iz Liverpula i Fridela iz Aston Vile.

Na kraju, kuriozitet - Totenhem je prije tačno 50 godina počeo sezonu 1960/61, a na njenom kraju postao prvi osvajač engleske "duple krune" u 20. vijeku!

DOŠLI: Sandro (Internacional).

OTIŠLI: Adel Tarabt (Kvins Park Rendžers).

5. MANČESTER SITI 67 bodova (gol-razlika 73:45)

Teško je procijeniti koji će igrači ostati tu kada se 1. septembra završi prelazni rok, jer Mančester siti prema nekim procjenama mora da proda njih 12, ne bi li se uklopio u nova pravila o licenciranju koja je uvela Premijer liga.

Iako su na samo četvoricu fudbalera ovog ljeta potrošili oko 100 miliona evra, "građani" planiraju još nekoliko skupocjenih pojačanja, pre svih Džejmsa Milnera iz Aston Vile i Marija Balotelija iz Intera.

Od zvučnih imena u Manćinijevom timu boli glava. Dovoljno je reći da klub ne zna šta da radi sa Robinjom, koji je doveden prije samo dve godine i plaćen Realu toliko da je postavljen britanski rekord.

Prošle sezone im je "za dlaku" izmaklo četvrto mjesto i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, ovog puta bi takav kiks proizveo ozbiljnije posljedice. Siti će imati dovoljno kvalitetnih igrača da u svim takmičenjima, naravno i u Premijer ligi, igra punom snagom.

Kakav-takav "kostur" tima ipak mora da postoji, a sudeći prema zaslugama iz minule sezone, činiće ga Karlos Tevez (23 gola i sedam asistencija, treći napadač lige po Fantasy učinku), Emanuel Adebajor (14 golova), štoperi Kolo Ture i Džolion Leskot, talentovano krilo Adam Džonson i fudbaleri dovedeni u aktuelnom prelaznom roku.

Šej Given i Džo Hart (vraćen sa pozajmice u Birmingemu) čine najbolji golmanski tandem u Engleskoj i biće zanimljivo vidjeti kome će Manćini ukazati povjerenje.

DOŠLI: Džerom Boateng (Hamburg), David Silva (Valensija), Jaja Ture (Barselona), Aleksandar Kolarov (Lacio), Albert Rusnak (Košice), Aleks Henšol (Svindon).

OTIŠLI: Martin Petrov (Bolton), Havijer Garido (Lacio), Bendžani Mvaruvari, Silvinjo, Gunar Nilsen (Tranmer, pozajmica).

6. ASTON VILA
64 boda (gol-razlika 52:39)

Dojučerašnji menadžer Martin O'Nil stvorio je respektabilan tim na Vila parku, sa akcentom na sjajan vezni red: Milner, Ešli Jang, Dauning, Stilijan Petrov.

Odbrana predvođena prekaljenim Bredom Fridelom i štoperom Ričardom Danom, kojeg se na početku "potrošačke ere" odrekao Mančester siti, proljetos je bila četvrta u ligi - iza Čelsijeve, Mančester junajtedove i Liverpulove.

Aston Vila igra rasterećeno, ima ubitačan kontranapad i otuda bolji rezultati na gostujućim terenima, nego kod kuće.

Igrači Vile bili su ljubimci Fantasy vlasnika, pošto se kod O'Nila tačno znalo ko su prvotimci, a ko rezerve, a pri tom svi imaju u najmanju ruku solidan učinak.

Na Fantasy tabelama Fridel je sezonu 2009/10 završio kao drugi među golmanima, Dan je bio najbolji, a Karlos Kueljar četvrti defanzivac, Džejms Milner (12 asistencija) treći među "vezistima", dok je Gabrijel Agbonlahor sa 13 golova i pet asistencija bio osmi napadač Premijer lige.

Međutim, iznenadna ostavka Martina O'Nila, samo pet dana prije početka sezone, dovela je u pitanje mnoge stvari.

Ostaje i da se vidi hoće li klub odoleti pokušajima Mančester sitija da kupi Milnera, kojeg muči povreda leđa, pa tokom priprema nije odigrao nijedan minut.

DOŠLI: niko.

OTIŠLI: Vilfrid Buma, Marlon Hervud, Stiven O'Haloran (Koventri), Niki Šori (Vest Bromvič).

7. LIVERPUL 63 boda (gol-razlika 61:35)

Samo tri premijerligaša promijenila su menadžere u ljetnoj pauzi, a najzvučnije ime u toj grupi je Liverpul.

Rafael Benitez otišao je poslije šest sezona, tokom kojih je osvojio Ligu šampiona, ali ne i Premijer ligu. Najgorem plasmanu u njegovoj eri doprinele su i povrede, prvenstveno Fernanda Toresa, međutim, trenera na kraju takmičenja malo ko pita za probleme koje je imao.

Na klupu "crvenih" zasjeo je iskusni Roj Hodžson, koji je napravio "bum" sa ekipom Fulama, prvo u Engleskoj, a zatim i u Ligi Evrope.

Ako Hodžson bude imao na raspolaganju kompletan tim, Liverpul će imati kvalitet za sam vrh tabele, posebno što tokom jeseni neće biti opterećen utakmicama Lige šampiona (ako pobijedi turski Trabzon, igraće Ligu Evrope).

Sa Toresom, Džerardom, Kolom, Kajtom, Akvilanijem, Babelom i Jovanovićem, golovi bi trebalo da "pljušte".

Mogućim odlaskom Havijera Maskerana, ekipa bi ostala bez jedinog pravog zadnjeg veznog, što Hodžson ne želi da dozvoli i zato je cijena za Argentinca podignuta iznad 20 miliona funti. Ako neko ipak plati toliki novac, iz Juventusa će stići Danac Poulsen.

Pravi oslonac tima je Pepe Reina, prošle sezone najbolji golman Fantasy Premier League sa 164 poena, tri više od Breda Fridela iz Aston Vile.

DOŠLI: Džo Kol (Čelsi), Milan Jovanović (Standard), Deni Vilson (Glazgov Rendžers), Džondžo Šelvi (Čarlton).

OTIŠLI: Josi Benajun (Čelsi), Albert Rijera (Olimpijakos), Mikel San Hoze (Atletik Bilbao), Filip Degen (Štutgart, pozajmica).

8. EVERTON 61 bod (gol-razlika 60:49)

Tim Dejvida Mojs, koji je za menadžera imenovan još 2002, stabilizovao se u sredini tabele, pa se postavlja pitanje može li bolje od toga.

Vjerovatno da može, s obzirom na to da je "poslovođa" Mikel Arteta prošle sezone odigrao samo 13 prvenstvenih mečeva, dok je Maruan Felaini okončao takmičenje već u februaru, pošto mu je Kirgijakos slomio nogu na derbiju protiv Liverpula.

Jača strana Evertona svakako je vezni red, u kojem nekoliko igrača može da postigne gol, asistira, ali i da ukliza, oduzme loptu - Tim Kejhil, Arteta, Stiven Pijenar, Dinijar Biljaletdinov…

Prošle sezone nisu imali dovoljno "vatre" u špicu, gdje osim Luja Sahe (13 golova) niko nije posebno odskočio. Zato su ovog ljeta i dovedena dvojica novih napadača - Gaj i Bekford.

Zanimljivo je da je najveći Fantasy učinak u 2009/10 imao lijevi bek Lejton Bejns (138 poena), čiji su centaršutevi omogućili saigračima da postignu devet pogodaka. Poen manje od njega donio je golman Tim Hauard, a iza njih su Kejhil, Saha i Pijenar.

Za razliku od prethodnih sezona, "karamele" neće biti opterećene evropskim obavezama. Start Premijer lige dočekuju u kompletnom sastavu.

DOŠLI: Jan Muha (Legija), Magaj Gaj (Strazbur), Džermejn Bekford (Lids), Žoao Silva (Aveš).

OTIŠLI: Den Gosling (Njukasl), Džon Radi (Norič), Lukaš Jutkijevič (Koventri).

9. BIRMINGEM 50 bodova (gol razlika 38:47)

Birmingem je ispao iz Premijer lige 2008. godine, već 2009. se vratio i osvajanjem devetog mjesta ostvario najveći uspjeh u posljednjih pola vijeka!

Škotski stručnjak Aleks Mekliš nije mnogo eksperimentisao - oslonio se na uzan krug fudbalera i prvo brinuo o odbrani svog gola, na kojem je briljirao Džo Hart.

Nažalost navijača ovog kluba, Hartu je istekla pozajmica i on se vratio u Mančester siti, a zamjena za njega stigla je iz Mančester junajteda. Ben Foster se nije proslavio kao alternativa Edvinu Van der Saru, ali Mekliš vjeruje da će biti bolji kada mu bude omogućeno da brani u kontinuitetu.

Za Birmingem će od ove sezone igrati i reprezentativac Srbije Nikola Žigić, kupljen od Valensije za šest miliona funti. Partner u špicu biće mu Kameron Džerom (deset golova prošle sezone), dok na sredini "caruju" veteran Li Bojer i Beri Ferguson.

Vlasnik kluba je biznismen iz Hong Konga Karson Jeung, pa tako ni Birmingem ne oskudijeva u sredstvima za transfere. Do kraja avgusta bi na stadion Sent Endrjus trebalo da stigne još neko pojačanje…

DOŠLI: Ben Foster (Mančester junajted), Nikola Žigić (Valensija), Enrik Valjes (NAC Breda).

OTIŠLI: Kristijan Benitez (Santos Laguna), Li Karsli (Koventri), Frank Kvedru (Panionios), Geri Mekšefri (Koventri), Gregori Vinjal.

10. BLEKBURN 50 bodova (gol-razlika 41:55)

Nije slučajno što se utakmice Blekburna rijetko prenose na televiziji, mada je ekipa četiri od posljednjih pet sezona završila u gornjoj polovini tabele.

Menadžer Sem Alardajs još iz vremena kada je radio u Boltonu nije poznat po "seksi fudbalu" - naprotiv. Ali, rezultati su mu tek za nijansu lošiji nego prethodniku, Marku Hjuzu.

Pečat ekipi sa Ivud parka daju čvrsti, beskompromisni fudbaleri - Emerton i Nelsen sa australijskog kontinenta, Kongoanac Samba (kapiten), Francuz N'Zonzi i Norvežanin Gamst Pedersen.

Dejvid Dan je najistaknutiji domaći igrač, engleski "vezista" starog kova i jedan od rijetkih u Blekburnu koji "živi za potez".

Glavna boljka im je neefikasnost. Prošle sezone su trojica napadača: Džejson Roberts, El Hađi Dijuf i Nikola Kalinić, zajedno dali svega deset golova u Premijer ligi! Problem su pokušali da saniraju dovođenjem Mame Biram Dijufa, za kojeg i dalje nema mjesta na Old Trafordu.

DOŠLI: Ugo Fernandez (Deportiva Kornelja), Mame Biram Dijuf (Mančester junajted, pozajmica).

OTIŠLI: Stefen Rid (Vest Bromvič).

11. STOUK 47 bodova (gol-razlika 34:48)

Najstariji klub u Premijer ligi, a drugi najstariji u Engleskoj i na svijetu (osnovan 1863, stariji je samo Nots Kaunti) vratio se u elitu 2008, poslije 23 godine. Stouk je pokazao tendenciju da postane stabilan premijerligaš zauzevši 12, odnosno 11. mjesto u minule dve sezone.

Tako je pozicija menadžera Tonija Pulisa ostala sigurna. On je na klupi već četiri godine, a s obzirom na zadovoljavajuće rezultate nije ovog leta mijenjao sastav, za razliku od ljeta 2009, kada je doveo Roberta Huta i Tunčaja Sanlija iz Midlzbroa, kao i Kolinsa i Vajtheda iz Sanderlenda.

Najjače karike ekipe bili su danski golman Tomas Sorensen, koji se između ostalog istakao brojnim odbranjenim penalima, odnosno vezista Metju Eterington, "izliječeni kockar", sa pet golova i devet asistencija.

Sorensen nije branio u finišu minulog prvenstva, morao je na operaciju pošto se povrijedio 25. aprila kada je Čelsi do vrha napunio mrežu Stouka (7:0). Danac je imao nekoliko dobrih intervencija i primio dva gola pre nego što je morao da napusti teren Stamford bridža.

DOŠLI: Floran Kuvelije (Portsmut).

OTIŠLI: Amdi Faje, Endi Grifin (Reding), Dijego Arismendi (Barnsli, pozajmica), Ibrahima Sonko (Portsmut, pozajmica), Stiv Simonsen (Šefild junajted).



12. FULAM 46 bodova (gol-razlika 39:46)

Fulam je platio ceh uspjehu. S obzirom na to da je stigao do finala premijernog izdanja Lige Evrope, u kojem je poražen poslije produžetaka od Atletiko Madrida (1:2), ostao je bez najjačeg aduta - menadžera Roja Hodžsona.

Iskusni stručnjak je prosječan sastav (pokazuje plasman na tabeli Premijer lige) upisao na značajno mjesto na evropskoj mapi, pa ga je angažovao Liverpul. Njegovo mjesto na Krejven kotidžu zauzeo je Mark Hjuz, bivši selektor Velsa i menadžer Blekburna i Mančester sitija.

Utisak je da će Hjuz imati jači kadar, s obzirom na dolaske Džonatana Grininga i Filipa Senderosa, jer su ostali svi važni šrafovi ekipe Roja Hodžsona - golman Mark Švarcer, Demjan Daf, Zoltan Gera, Bobi Zamora...

DOŠLI: Džonatan Grining (Vest Bromvič), Filip Senderos (Arsenal).

OTIŠLI: Kris Smoling (Mančester junajted), Erik Nevland (Viking), Andranik Tejmurijan, Kris Buhtman (Keln), Luka Moskatijelo (Ćezena).

13. SANDERLEND
44 boda (gol-razlika 48:56)

Dovoljno je reći da će Daren Bent i u narednoj sezoni "stanovati" na Stadionu svjetlosti. Eto razloga za navijače Sanderlenda da vjeruju u još jednu makar pristojnu sezonu.

Sa 24 pogotka, kojima je dodao četiri asistencije, bio je treći strijelac Lige u prošloj sezoni. Stigao je iza leđa neprikosnovenima, Didijeu Drogbi i Vejnu Runiju, a nije učestvovao u samo deset golova koje je ekipa Stiva Brusa postigla prošle sezone.

Iz razloga znanih samo Fabiju Kapelu, nije bio učesnik Mundijala u Južnoj Africi.

Otkako se vratio u Premijer ligu, Sanderlend je stanovnik donjeg doma, jer je sezone završavao na 15, 16. i 13. mjestu.

DOŠLI: Markos Anheleri (Estudijantes), Simon Minjole (Sen Truden), Titus Brambl (Vigan), Džon Mensa (Lion), Kristijan Riveros (Kruz Azul), Ahmad Al-Muhamadi (ENPPI Egipat, pozajmica).

OTIŠLI: Lorik Cana (Galatasaraj), Daril Marfi (Seltik), Najron Nouzvorti (Šefild junajted), Marton Fulop (Ipsvič).

14. BOLTON 39 bodova (gol-razlika 42:67)

Oven Kojl je napustio Barnli i preuzeo Bolton početkom januara 2010. I ispunio je cilj, doveo je ekipu do opstanka iako se u većem dijelu sezone činilo da klubu sa Ribok stadiona nema spasa.

Sa devet bodova više od svog prethodnog kluba, prvog "ispod crte" za ispadanje, osigurao je učešće u engleskoj eliti i u sezoni 2010/11.

Škotski stručnjak je i tokom ljeta bilježio pobjede. Ne samo što je zadržao napadača Kevina Dejvisa, golmana Jusija Jaskelainena i druge važne igrače, već je doveo Martina Petrova, pa ljevonogog talenta iz Reala, Markosa Alonsa, zatim i svog ljubimca iz Barnlija, napadača Robija Blejka...

Baš kao i Sanderlend, Bolton je "vezan" za donji dio tabele. U posljednje tri sezone, od povratka u Premijer ligu bio je 16, 13. i 14.

DOŠLI: Markos Alonso (Real Madrid), Robi Blejk (Barnli), Martin Petrov (Mančester siti), Ivan Klasnić (Nant).

OTIŠLI: Ali Al-Habsi (Vigan, pozajmica), Niki Hant (Bristol Siti).

15. VULVERHEMPTON 38 bodova (gol-razlika 32:56)

Vulvsi su zauzimanjem 15. mjesta ostvarili najbolji rezultat kluba u posljednje tri decenije.

Menadžer Mik Mekarti, koji je u klubu od 2006, reagovao je odmah po završetku sezone i angažovao pojačanja među kojima se najviše očekuje od defanzivca Žela Van Dama, pristiglog iz Anderlehta, koji je odigrao 25 utakmica za reprezentaciju Belgije.

U timu je ostao i Nenad Milijaš.

DOŠLI: Stiven Flečer (Barnli), Stefen Hant (Hal), Stiven Mujokolo (Hal), Žel Van Dam (Anderleht), Adlen Gedijura (Šarlroa), Mujangi Bia (Šarlroa, pozajmica).

OTIŠLI: Endru Sarman (Norič), Kris Ivelumo (Barnli), Džejson Šekel (Barnsli).

16. VIGAN 36 bodova (gol-razlika 37:79)

Vigan je jedna od najvećih nepoznanica pred početak nove sezone. Sastav je pretrpio značajne izmjene.

Istina, ostala je "osovina" tima Španca Roberta Martineza - Kris Kirklend, Mejnor Figueroa, Čarls N'Zogbija i Ugo Rodaljega, ali je otišao Titus Brambl.

Vigan je "u cugu" pet sezona u Premijer ligi, od 2005/06 kada se prvi put pojavio i tada je, zauzimanjem desetog mjesta, ostvario najveće dostignuće u istoriji.

DOŠLI: Mauro Boseli (Estudijantes), Roni Stam (Tvente), Džejms Mekartur (Hamilton), Antolin Alkaraz (Briž), Ali Al-Habsi (Bolton, pozajmica).

OTIŠLI: Titus Brambl (Sanderlend), Tomaš Čivka (Derbi), Tomaš Kupiš (Jagilonija), Mario Melhiot (Um Salal), Paul Šarner, Antonio Amaja (Rajo Valjekano, pozajmica), Džejson Kumas (Kardif, pozajmica), Olivije Kapo.

17. VEST HEM
35 bodova (gol-razlika 47:66)

Nije Vest Hem među najvećim engleskim klubovima iako ima evropski trofej (Kup pobednika kupova 1965) i tri pehara namijenjena pobjedniku FA kupa, takođe osvojena davno. Najbolji rezultat u Premijer ligi mu je peto mjesto 1998/99...

Ali, prošla sezona je upalila alarme na Apton parku - "čekičari" su bili tek 17, tik iznad Barlnija, koji je ispao.

Zato su napravljeni rezovi. Za novog menadžera postavljen je Izraelac, Avram Grant, kojem će pomagati nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, Željko Petrović, "pazarilo" se u Lionu i Laciju...

I dalje su tu reprezentativci, kapiten Metju Apson i golman Robert Grin, kao i udarna igla u špicu, Karlton Kol.

Navijači sigurno ne očekuju borbu za vrh, ali se sa pravom nadaju boljim rezultatima nego prethodne sezone. Grant je ovog ljeta naslijedio Đanfranka Zolu i trebalo bi da "skocka" postojeće snage sa Pikijoneom, Hiclšpergerom...

DOŠLI: Pablo Barera (UNAM Pumas), Frederik Pikijone (Lion), Tomas Hiclšperger (Lacio), Tal Ben Haim (Portsmut, pozajmica), Vinston Rid (Mitjiland).

OTIŠLI: Giljermo Franko, Ilan.

18. NJUKASL (prvi u Čempionšipu 2009/10)

Ekspresni povratak u Premijer ligu se i očekivao od Njukasla, kluba sa velikim budžetom čak i za britanske uslove.

Najzvučnije pojačanje za sastav Krisa Hautona je iskusni Sol Kempbel, koji bi trebalo da ojača odbranu. U navali će i dalje biti dvadesetjednogodišnji Endi Kerol, Danac Peter Lovenkrands i čuveni Šola Ameobi.

U vezi više nema Nikija Bata, ali su tu Kevin Nolan, Alan Smit, Argentinac Jonas Gutijerez...

DOŠLI: Džejms Perč (Notingem Forest), Sol Kembel (Arsenal), Den Gosling (Everton).

OTIŠLI: Niki Bat, Fabris Pankrate.

19. VEST BROMVIČ ALBION (drugi u Čempionšipu)

Prvi put od 1983. u elitnoj ligi igraće četiri najveća kluba centralne Engleske - Aston Vila, Birmingem, Vest Bromvič Albion i Vulvsi. Za to je zaslužan VBA, koji se poslije sezone u Čempionšipu, vratio u Premijer ligu.

Može li Roberto Di Mateo da zaustavi klackalicu?

Klubu je, počev od 2002, ovo četvrti ulazak u Premijer ligu, a samo jednom je, u sezoni 2004/05 uspeo da izbori opstanak. I to "za dlaku", kao 17.na tabeli!

DOŠLI: Boaz Majhil (Hal), Gabrijel Tamaš (Okser), Pablo Ibanjez (Atletiko Madrid), Stefen Rid (Blekburn, Niki Šori (Aston Vila).

OTIŠLI: Džonatan Grining (Fulam), Borha Valero (Viljareal, pozajmica), Filipe Teišeira (Metalurg Donjeck), Markus Haber (Sent Džonston, pozajmica).

20. BLEKPUL (pobjednici plej-ofa)

Blekpul će prvi put biti član Premijer lige, odnosno prvi put će igrati u najjačem rangu engleskog fudbala od 1971.

Ekipa Jana Haloveja je to pravo obezbijedila poslije dramatičnog finala plej-ofa. Savladala je Kardif na Vembliju - 3:2, a prethodno je u polufinalu bila bolja od Notingem Foresta (2:1, 4:3).

Blekpul je bio tek šesti na završnoj tabeli Čempionšipa, čak šest bodova iza Lestera i Kardifa, odnosno devet iza Notingem Foresta.

Međutim, Blekpul nema igrače visokog rejtinga i glavni je favorit za ispadanje.

DOŠLI: Dekel Keinan (Makabi Haifa).

OTIŠLI: Hamer Buaza (Arl), Stefen Mekfi.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC