• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SERIJA A: Novi lov na Juve, ali sa više "lovaca"?!

Autori mondo.ba Autori Dragan Šutvić

U nekoliko prethodnih sezona samo je Napoli bio konkurentan Juventusu, međutim, u novoj sezoni Serije A stvari bi mogle da se promijene. Pročitajte ko je sve stigao na "čizmu", ko su favoriti, a ko autsajderi.

Prethodna sezona Serije A završena je spektakularno,  u posljednjem kolu čak četiri kluba su se borila za zauzimanje preostala dva mjesta u Ligi šampiona, a isto toliko je nastojalo da izbjegne zauzimanje 18. pozicije, koja vodi u Seriju B.

Tačno tri mjeseca kasnije, poslije engleske Premijer lige, francuske Lige, njemačke Bundeslige i španske Primere red je došao da se lopta ponovo zakotrlja i na Apeninima.

U subotu od 18. časova duelom Parme i Juventusa počinje nova, 118. sezona „Kalča“, odnosno 88. sezona Serije A otkako se elitni rang italijanskog fudbala odvija po dvokružnom sistemu!

Titulu brani Juventus, koji je posljednjih osam godina neprikosnoveni vladar italijanskih fudbalskih terena.

''Stara dama'' je prvi kandidat za devetu, a ukupno 36. ''recku'' ne samo iz razloga što je prošlu sezonu okončala superiorno, dozvolivši sebi ''luksuz'' da u posljednjih jedanaest kola upiše četiri poraza, već i zbog činjenice da je igrački kadar dodatno ojačan i to imenima koja se, sigurno, pod komandom Mauricija Sarija neće zadovoljiti ničim manjim od prvog mjesta u maju sljedeće godine.

U nekoliko prethodnih sezona samo je Napoli bio konkurentan klubu koji drži rekord po broju osvojenih titula, međutim, u sezoni koja samo što nije počela stvari bi mogle da se promijene.

Kako bi zaprijetio ''staroj dami'', Inter je, prije svega, doveo trenera koji izuzetno dobro poznaje odnose unutar tog kluba – Antonija Kontea, koji zna put do titule, a igrački kadar ''nerazura'' jači je, prije svega, za Romelua Lukakua, a onda i Valentina Lazara, Matea Politana, Nikola Barelu, Dijega Godina...

Naravno, to ne znači da će Napoli igrati podređenu ulogu – nema sumnje da će Karlo Anćeloti pripremiti tim za iscrpne borbe prije svega, već za drugo kolo i derbi u Torinu sa ''bjankonerima'' koje predvodi upravo čovjek kojeg je naslijedio u svom trenutnom klubu. Potvrda toga je i dolazak Meksikanca Irvinga Lozana za rekordnih 40 miliona evra.

Roma je, u dobroj mjeri, zadržala prošlosezonski sastav, uključujući i Edina Džeku, a Milan će učiniti sve da, za početak, izbori mjesto u Ligi šampiona.

Od nove sezone mnogo očekuje i Atalanta koja je plasmanom u prošloj sezoni izborila pravo da u ovoj takmičarskoj godini po prvi put od osnivanja kluba igra u elitnom klupskom takmičenju. Tu je i Lacio, a u borbi za Evropu, nakon dolaska Riberija na dvije godine, mnogi vide i Fiorentinu...

Nema sumnje da nas, svakako, očekuje fantastična sezona Serije A koja je, prije svega, marketinški sve popularnija što u ne tako davnoj prošlosti nije bio slučaj.

Pojedini klubovi, ili preciznije Juventus, žele da se probiju na veće tržište, tražeći da svoje mečeve, zarad veće zastupljenosti na Azijskom kontinentu, igraju ranije.

Razlog je, svakako, jasan - ''krivac'' je, prije svega, Kristijano Ronaldo, koji je pred start prošle sezone odlučio da Madrid zamijeni Torinom i koji u Kini ima armiju obožavalaca.

Može, svakako, da raduje činjenica da Serija A postaje sve interesantnija dugogodišnjim članovima klubova iz ostalih liga ''petice'' – Primeru je, između ostalog, italijanskim šampionatom zamijenio Dijego Godin kojije devet godina bio u Atletiku, zvijezdom u svom taboru može da se pohvali i ''Viola'' poslije uspješno obavljenog posla oko angažmana Riberija koji je više od decenije bio simbol Bajerna i Bundeslige, sa Ostrva se na Apenine preselio Romelu Lukaku...

Značajan je i broj srpskih fudbalera u italijanskim klubovima – samo u Fiorentini su trojica - Nikola Milenković, Dušan Vlahović i Aleksa Terzić, boje Lacija braniće (do daljnjeg) Sergej Milinković-Savić, ''drugu boju Olimpika'' predstavlja Aleksandar Kolarov, u Veroni je Darko Lazović...

Od bh. fudbalera, u svojim dosadašnjim klubovima tu su i dalje Miralem Pjanić (Juventus, bar za sad) i Edin Džeko (Roma), a sredinu je promijenio Rade Krunić, koji je Empoli zamijenio Milanom.

JUVENTUS se (prvi) pita!

Skoro svi klubovi-pretendenti na visok plasman, osim Napolija, u pauzi između dva šampionata izvršili su promjene kad je u pitanju trenerska klupa. Na torinsku, šampionsku, sjeo je Mauricio Sari, koji je, prije odlaska u Čelsi, tri sezone kao trener Napolitanaca pokušavao da skine Juve sa trona i konačno donese šampionsku radost u grad pod Vezuvom, ali mu to nije pošlo za rukom.

Gledajući igrački kadar, svako ko iole prati fudbalska dešavanja stavio bi Juventus na prvo mjesto kandidata za Skudeto.

Između stativa se, nakon godinu dana ''službe'' u Pari sen Žermenu, vratio Đanluiđi Bufon, oko čijeg se ugovora, tačnije jedne klauzule u istom, digla prašina u dijelu javnosti.

Italijanska ''Republika'' navela je će, prema ugovoru, između ostalog, Điđi morati da nastupi na bar osam prvenstvenih mečeva i dva u Ligi šampiona. Zašto baš osam? Toliko mu nedostaje da prestigne 'ikonu'' Milana Paola Maldinija, a ukoliko bi se Bufonu KONAČNO ispunila životna želja i sa ''bjankonerima'' osvoji ''ušati'' trofej, nadmašio bi Alesandra Kostakurtu koji je trenutno najstariji igrač kojem je to pošlo za rukom, ali i najstariji golman koji je nastupio u finalu, čime bi ''skinuo'' Dinu Zofa.

Napomenimo da je u klubu ostao Poljak Vojčih Šćešni, koji će, izgledno je, biti primarna Sarijeva opcija na golu.

Posljednji bedem ispred čuvara mreže takođe je doživio određene promjene. Tridesetosmogodišnji Andrea Barzalji je po završetku prošle sezone rekao ''dosta'', stubovi odbrane ostali su Leonardo Bonući i Đorđo Kjelini, od kojih se očekuje da budu ''mentori'' mladim snagama koje su ovog ljeta stigle u Torinu – mladom reprezentativcu Turske Merihu Demiralu (stigao iz Sasuola) i dosadašnjoj zvijezdi Ajaksa Matijsu de Lihtu, kojeg je Juventus ''ispred nosa'' uzeo Barseloni i to po cijeni od preko 85 miliona evra.

U dresu Juventusa u novoj sezoni na poziciji desnog beka nećemo gledati Žoaa Kansela koji je prešao u tabor Mančester sitija, ali navedeno mjesto u timu neće biti deficitarno, s obzirom na ostanak Matije de Šilja i na činjenicu da je, u svojevrsnoj ''trampi'' bekova, iz suprotnog smjera (iz redova aktuelnog šampiona Engleske, prim.aut) došao Danilo.

Vezni red pojačali su Aron Remzi i Adrijen Rabio, koji su iz Arsenala, odnosno Pari sen Žermena, stigli kao slobodni igrači, a sa pozajmice iz Čelsija vratio se Gonzalo Iguian.

Dodajmo još da su i dalje stanovnici Torina, između ostalog, Emre Čan, Sami Kedira, Federiko Bernardeski. 

Naravno, nismo zaboravili, ali možda je i suvišno spominjati, da je prva zvijezda Kristijano Ronaldo i da će od sjajnog Portugalca kao i prošle sezone, sve ili bar mnogo toga zavisiti i u narednoj sezoni.

Neizvjesna je sudbina, prije svega, Paula Dibale i Miralema Pjanića, koje PSŽ želi da vidi u svojim redovima, ali ostao navedeni dvojac u timu ili ne, Juve ima ''drim tim'' koji mora da napravi iskorak i u elitnom evropskom takmičenju.

Novi ili stari INTER?

Kao glavnog konkurenta Juventusu u narednoj sezoni mnogi vide ekipu Intera.

Navijači "neroazura" optimizam grade na dvije činjenice – na tome ko im je trener, a onda i ko će u narednoj sezoni biti ''udarna igla'' napadačke linije.

Lučana Spaletija na mjestu šefa struke zamijenio je Antonio Konte, čovjek koji zna kako funkcioniše sistem u glavnom rivalu za osvajanje Skudeta – Juventusu.

Zna bivši vezista, rođen u Lećeu, i to kako se dolazi do titule u italijanskom šampionatu jer je, predvodeći upravo ''staru damu'', tri puta zaredom imao tu čast.

Armija Interovih pristalica širom svijeta ''trlja ruke'' i zbog ''bombe'' prelaznog roka – iz redova Mančester junajteda je u ovaj klub stigao belgijski golgeter Romelu Lukaku, za čije usluge su čelnici kluba klubu sa Old Traforda morali da isplate 65 miliona evra.

Interova desna strana terena ovog ljeta je postala jača za nekadašnje članove Herte i Sasuola Valentina Lazara i Matea Politana, koji su približno za iste iznose zadužili opremu novog kluba, uspjeli su na pozajmicu da dovedu i ''dijete Kaljarija'' Nikola Barelu (12 miliona evra, uz mogućnost otkupa za 25 na kraju sezone), ali prije svih navedenih, stigao je defanzivac Dijego Godin, koji je devet sezona na svojim plećima nosio ogroman teret odbrane u timu Dijega Simeonea.

Kad je u pitanju rubrika ''odlasci'', najviše odjeka imao je odlazak lijevog krilnog napadača Ivana Perišića u tabor branioca titule u Bundesligi – mihnenskog Bajerna.

ROMA se uzda u ono što ima

Kao što je pred start prošle sezone morala da se navikne na nastupe bez Frančeska Totija,koji je, u međuvremenu, napustio direktorsku funkciju, zamjerivši rukovodstvu kluba sa Olimpika što nije dobio šansu da kao funkcioner radu kluba doprinese na željeni način, tako će Roma i u novom šampionatu morati da da se za prvenstvene bodove bori bez još jedne legende i kapitena – Danijelea de Rosija.

Njemu je istekao ugovor sa timom sa Olimpika čiji je član bio 17 godina i odlučio je da narednih godinu dana provede na čuvenoj „Bombonjeri“ u dresu Boka Juniorsa.

U odnosu na prošlu sezonu, dio Rima neće biti ni Klaudio Ranijeri, koji se, baš kao i de Rosi, u smiraj prošle sezone emotivno oprostio od kluba. Na njegovo mjesto stigao je Portugalac Paulo Fonseka, koji iz ove države nije micao sve do 2016. godine, kada je preuzeo komandu nad ukrajinskim Šahtjorom. Reference za dolazak u Romu više nego dobre – tri duple krune sa klubom iz Donjecka...

Ipak, kad je riječ o Romi, ''pitanje svih pitanja'' u pauzi između dva šampionata bilo je: Da li Edin Džeko ide ili ostaje?

Izgledalo je da je transfer u Inter gotova stvar, ali ''zapelo'' je zbog pet miliona evra, s obzirom da su ''nerazuri'' za usluge kapitena reprezentacije BiH, kojem je ugovorna obaveza sa Romom isticala naredne godine, nudili 15 miliona evra, dok Rimljani nisu željeli da čuju za uplatu manju od 20 miliona.

Povezivali su italijanski mediji Džeku i sa Monakom, uz tvrdnju da bi u suprotnom smjeru krenuo Radamel Falkao, ali i sa Napolijem, međutim bosansko-hercegovački golgeter se odlučio na ostanak u Romi, sa kojom je produžio ugovor do ljeta 2022. godine. Njegovim stopama krenuli su i Nikolo Zaniolo i Čengiz Under, koji su takođe stavili svoj potpis na nove produžene ugovore.

Najzvučniji prelasci svakako su oni defanzivca Konstantinosa Manolasa, za kojeg je Napoli izdvojio 36 miliona evra, i krilnog napadača Stefana El Šaravija, koji se, u zenitu igračke karijere, odlučio na promjenu kontinenta, pa će, prema ugovornoj obavezi, tri godine biti član Šangaj Šenhue.

Okosnica tima ostala je, u velikoj mjeri, nepromijenjena, a treba, svakako, u prvi plan istaći ostanak reprezentativca Srbije, Aleksandra Kolarova. On se ovog ljeta dovodio u vezu sa turskim Fenerbahčeom, ali je srpski fudbaler, koji je prošle sezone nastupio na 33 Romine utakmice u „Kalču“ i postigao osam golova, ipak odlučio da provede i treću sezonu u Romi i privede kraju saradnju sa ovim klubom kako je ugovorom i planirano.

Prošle sezone Romi je, kroz prvenstvo, izmakao plasman u Ligu šampiona – u ovoj, reklo bi se da je primarni cilj pokušaj da se to ne ponovi...

MILAN bez Evrope, da li je to prednost?

Kako i gore navedeni klubovi, i Milan je izvršio promjenu u trenerskoj strukturi.

Đenaro Gatuzo, nije uspio da izvrši glavni zadatak i izvede klub u Ligu šampiona, te je na kraju zauzeto mjesto koje vodi u grupnu fazu Lige Evrope, iz koje se klub, ipak, povukao. Razlog? Kršenje finansijskog fer-pleja, pa su ''rosoneri'' sa evropskom kućom fudbala postigli ''džentlmenski dogovor o 'odustajanju'' umjesto klasične kazne – izbacivanja.

Gatuza je na klupi naslijedio Marko Đampaolo, strateg rođen u švajcarskoj Belinconi i koji je prije dolaska u tabor jednog od dva milanska giganta tri godine vodio brigu o prvom timu Samdorije.

U sezoni koja počinje sutra, Đampaolo će na raspolaganju, između ostalog, imati Radeta Krunića, 26-godišnjeg vezistu rođenog u Foči, čije su preporuke za dolazak u Milan (po cijeni od osam miliona evra) bile sjajne partije u prošloj sezoni u dresu Empolija, pa je tako Krunić u dresu tima sa stadiona ''Karlo Kastelani'' na 33 utakmice postigao pet golova, a šest ''pripremio'' saigračima.

Osim Krunićevog, treba izdvojiti i transfer još jednog igrača iz Empolija, Ismaela Benisera, koji je prošle sezone propustio SAMO JEDNU utakmicu u domaćem šampionatu, potom transfer Franka Kesija iz Atalante, ali i dolazak francuskog lijevog beka Tea Ernandeza. Čim je iz „kraljevskog kluba“ stigao na San Siro on je prilično samouvjereno izjavio da mu je cilj da tokom boravka u klubu (a planirano je bar pet godina), bude u prilici da se raduje trofeju Lige šampiona.

U ovoj sezoni, naveli smo već, to neće biti moguće, ali ko zna šta nosi budućnost...

NAPOLI vjeruje Karlu

Od timova koji vjeruju u plasman u vrhu, jedino klub iz grada pod Vezuvom mijenjao trenera – Karlo Anćeloti će i u narednoj sezoni biti ''komandant'' igračima Napolija.

Navijači ovog kluba na šampionsku titulu čekaju punih 30 godina, još od doba Dijega Armanda Maradone, a koliko zaista mogu u sezoni pred nama, moglo bi da pokaže drugo kolo, u kojem će ukrstiti koplja sa – Juventusom.

Napolitanci tokom prethodnih nedelja nisu mnogo mijenjali kad je riječ o igračkom kadru, a onda – BOMBA.

Meksički fudbaler Irving Lozano prešao je u Napoli iz PSV Ajndhovena u transferu vrijednom 40.000.000 evra i postao najskuplje pojačanje u istoriji Napolitanaca! 

Ne treba zaboraviti ni dolazak dosadašnjeg Rominog defanzivca Kostasa Manolasa, koji će, sigurno, nadomjestiti odlazak Raula Albiola, koji je odlučio da se poslije šest godina vrati na Pirinejsko poluostrvo i to u tabor ''žute podmornice''.

EVROPA - tako blizu i tako daleko

U prošloj takmičarskoj sezoni istorijski rezultatski iskorak napravila je ekipa Atalante, koja je po prvi put od osnivanja kluba zauzela jedno od mjesta koja vode u Ligu šampiona.

Svoje protivnike u grupnoj fazi evropske fudbalske elite klub iz Bergama saznaće 29. avgusta u Grimaldi Forumu u Monaku, a kad je riječ o novoj sezoni Serije A, niko ne bi imao ništa protiv da se ponovi treće mjesto zauzeto na kraju sezone.

A mjesta optimizmu svakako ima. Drugi strijelac prošlosezonskog takmičenja sa 23 gola, kolumbijski napadač Duvan Zapata, provešće i narednu sezonu u Atalanti na pozajmici iz Sampdorije. Društvo u ofanzivnoj liniji praviće mu sunarodnik Luis Mjuriel, pristigao iz Sevilje, po cijeni od 15 miliona evra, dok je defanzivna linija pojačanja iskusnim Slovakom Martinom Škrtelom.

Lacio nije uspio prošle sezone da se kroz prvenstvo domogne jednog mjesta koja vode u Evropu, ali se ipak, ''izvukao'' osvajanjem trofeja u Kupu trijumfom upravo nad – Atalantom.

U pauzi između dvije sezone, jedno ime je bilo ključno – Sergej Milinković-Savić.

Srpski reprezentativac je među ''nebeskoplave'' sletio 2015. godine, a ovog ljeta se najviše dovodio u vezu sa Mančester junajtedom gdje bi dobio zadatak da, po eventualnom odlasku, zamijeni Pola Pogbu.

Ipak, Francuz nije promijenio sredinu, te je i Srbin i dalje stanovnik Rima. Do kada – teško je reći...

Hit ili „mine“ prvenstva

Kao potencijalna prijatna iznenađenja u narednoj sezoni, izdvojili bismo Fiorentinu i Bolonju.

Navijači ''Viole'' nisu previše euforično dočekivali predstojeću sezonu s obzirom na prošlosezonski plasman (16. mjesto, prim.aut), ali sve se okrenulo za 180 stepeni nakon što se, prvo, pojavila informacija da će legenda ovog kluba, Gabrijel Omar Batistuta, postati dio nove rukovodeće strukture, a potom i nakon zvaničnog predstavljanja Franka Riberija.

Francuz je nakon isteka ugovora sa Bajernom odlučio da promijeni zemlju i stigao je u Firencu gdje bi po svemu sudeći mogao da završi karijeri, a navijači „viole“ nadaju se da će im u naredne dvije sezone donijeti mnogo sreće.

Euforija vlada i među tifozima Bolonje, a sve zahvaljujući srpskom treneru Siniši Mihajloviću, koji je krajem januara tekuće godine naslijedio Filipa Inzagija.

Bolonja je bila u zoni ispadanja iz elite, ali je Mihajlović ''preporodio'' ekipu, koja je pod njegovim vođstvom upisala devet pobjeda, tri remija i pet poraza.

Raspoloženje navijača, kao i naše, pomutila je informacija da Miha boluje od leukemije i da je potreban agresivni tretman liječenja, zbog čega neće biti u prilici da jedno vrijeme fizički bude prisutan na klupi kad su utakmice njegovog tima u pitanju. Srpski stručnjak pronašao je rješenje i za taj problem i već u kupu Italije 'vodio' ekipu iz postelje, zahvaljujući vezi sa svojim pomoćnicima. Uprkos tome, nadamo se i vjerujemo da ćemo ga brzo gledati tamo gdje mu je i mjesto – pored terena.

"Novajlije" i kandidati za niži rang

Prošle sezone, u niži rang su morali da se presele Empoli, Frozinone i Kjevo, a promociju su kroz Seriju B izborili prvo Breša i Leće, a potom, kroz dodatne kvalifikacije i Verona.

Uprava kluba sa Rigamontija na čelu sa Masimom Selinom odradila je izuzetno dobar posao u prelaznom roku, dogovorivši dugogodišnju saradnju sa Marijom Balotelijem.

"Zločesti momak“ će ipak, zbog suspenzije od četiri utakmice koju je prenio iz francuskog prvenstva, tek naknadno biti na raspolaganju stručnom štabu,ali nema sumnje da je Breša mnogo dobila.

Svakako da je primarni cilj po povratku u elitu, nakon osam godina odsustva, opstanak, a znajući do koje mjere ide sujevjerje prvog čovjeka kluba, ekipa će svim silama morati da se potrudi da izbjegne poziciju 17 i bude plasirana bar stepenik više.

Velika nepoznanica je Leće, koje se vraća u Seriju A poslije sedam sezona. Najveći adut ovog kluba mogao bi da bude – trener. Riječ je o Fabiju Liveraniju, koji je za dvije sezone provedene na kormilu ovog tima ''preskočio'' dva ranga takmičenja.

Sljedeće sezone nećemo biti u prilici da gledamo gradski derbi između Verone i Kjeva, s obzirom da su, kako smo rekli, ''leteći magarci'' bili jedna od tri ekipe plasirane van ''sigurne zone''. Njihov rival nastojaće da izbjegne tu sudbinu, a da ne nastoji da ''pleše samo jedno ljeto'' u prvoligaškom društvu, govori i dovođenje srpskog fudbalera Darka Lazovića.

Srpski fudbaler je poslije boravka u Đenovi, odlučio da se preseli u Veronu na tri godine, a najzaslužniji za njegov dolazak svakako je hrvatski trener Ivan Jurić, koji ga je trenirao u Đenovi i veoma dobro je upoznat sa Lazovićevim kvalitetima.

Kad je riječ o novoj sezoni, lopta će se prvo zakotrljati sutra od 18 časova na stadionu ''Enio Tardini'', gdje će Parma ugostiti šampiona. Istog dana, ali od 20:45 časova, Fiorentina će pred ''našpanovanim'' navijačima ugostiti Napoli. Sedam utakmica se igra u nedjelju, a kolo će biti zaključeno u ponedjeljak, kada će Inter na ''Meaci'' dočekati Leće.

SERIJA A,  1. kolo:

Subota

Parma – Juventus (18:00)

Fiorentina – Napoli (20:45)

Nedjelja

Udineze – Milan (18:00)

Roma – Đenova (20:45)

Kaljari – Breša

Sampdorija – Lacio

SPAL – Atalanta

Torino – Sasuolo

Verona – Bolonja

Ponedjeljak

Inter – Leće (20:45)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC